Vad betyder äktenskapstycke?
Vad betyder äktenskapstycke? - Foto: Foto: Pexels

Vad betyder äktenskapstycke? Vi reder ut

Vad betyder det egentligen när någon säger att man har "äktenskapstycke"? Bröllopstorget reder ut.


Kärlek är för många ett mysterium. Hjärtat bankar snabbare, det pirrar i magen och man ligger sömlös om nätterna. 

För att göra det hela lite mer greppbart har människan skapat teorier som förklarar varför vi blir kära. En sådan är "äktenskapstycke", men vad betyder det egentligen?

Vad händer i hjärnan när man blir kär?

Håkan Fischer, professor i humanbiologisk psykologi och expert på hjärnan och känslor, menar att kärleken aktiverar hjärnans belöningssystem.

– När man blir kär aktiveras hjärnans belöningssystem där dopamin och neuropeptider såsom oxytocin och vasopressin frisätts, vilket skapar känslor av lycka, eufori och en stark dragningskraft till den person man är förälskad i, säger han till Stockholms Universitet

Han poängterar däremot att det är viktigt att skilja på förälskelse- och kärleksstadiet. 

– Förälskelse är det initiala stadiet av stark attraktion och idealisering av den andra personen, medan kärlek är en mognare form av känslomässig bindning som utvecklas över tid, grundad på ömsesidig respekt, förståelse och engagemang, fortsätter Fischer. 

MISSA INTE: Detaljerna du inte får missa på ditt höstbröllop

Vad betyder äktenskapstycke?

I Bröllopstorgets forum var det en som lyfte frågan om vad "äktenskapstycke" innebär. Personen formulerade frågan så här:

"Är det någon som kan förklara for en ovetande vad folk menar med äktenskapstycke? Har sett manga använda det ordet men vet inte vad dom menar med det..."

Experten: "Bra om det finns "äktenskapstycke"

I ett samtal med Modette har sexologen Kalle Norwald tidigare berättat att äktenskapstycke är ett relativt diffust begrepp som syftar på att ett par har gemensamma drag utseendemässigt. 

Även om man inte vill vara en kopia av den andra är alltså inte ovanligt att par har några grundläggande fysiska attribut gemensamt. Det skapar nämligen en undermedveten igenkänning som hjälper oss på traven att lättare kunna relatera till varandra.

– Det finns en del grundläggande parametrar att utgå ifrån när man ska försöka räkna ut en matchning. Enligt forskning så är det bra om det finns "äktenskapstycke", sa Norwald då till tidningen. 

LÄS MER: Hemligheten bakom lycklig kärlek – enligt Kalle Norwald

Grundläggande likheter gör att man lättare relaterar till sin partner. Foto: Pexels

LÄS MER:

Så väljer du förlovningsring till din partner – guldsmedens tips 

Tips på roliga idéer istället för att hålla tal på bröllop

Mall till bröllopstal – guide till att hålla det perfekta talet

/
stats