• aa_s_a

    Boutredning

    Min sambo har en son sen tidigare och han och mamman kan inte direkt samarbeta. Nu ska det göras en boutredning bl.a.

    Varför gör man det och vad kan det leda till??

    Mamman vägrar bl.a. nattumgänge, trots att det står i tingsrättens dom och enligt tingsrätten så spelade det tydligen ingen roll att hon bryter mot den domen.. Så maktlös man känner sig.. Är det inte för barnets bästa att barnet får träffa båda sina föräldrar lika mycket??

  • Svar på tråden Boutredning
  • lolabe

    Är det fråga om en vårdnadstvist? Är du säker på att det är boutredning som skall göras? Boutredning görs när man skall undersöka tillgångar och skulder i ett dödsbo.

  • aa_s_a

    Ja de tär en vårdnadstvist och det heter boutredning.. Det andra heter ju bodelning väl? Men jag är säker påa tt det är boutredning.. En utredning om var abrnet ska bo...

  • lolabe

    Utredning om vårdnad, boende och umgänge görs normalt sett av socialnämnden i den kommun där ni bor. Utredningen används som underlag för att bedöma vem som ska ha vårdnaden om barnet, var barnet ska bo och hur ett eventuellt umgänge skall fastställas.

    Bodelning är en fördelning av tillgångarna i ett bo. Boutredning är för att undersöka tillgångar och skulder i ett bo.

    Föräldrabalken, som är tillämplig i detta fall, talar bara om "utredning" men det är möjligt att folk i gemen kallar en utredning som syftar till att utreda var barnet skall bo en "boutredning".

  • aa_s_a

    Ja, överallt i papper från tingsrätten och så så står det boutredning.. men skit samma det var inte vad ordet betyder som jag ville ha reda på..

  • lolabe

    Ok, ja då har man kanske börjat använda termen boutredning även i tingsrätten. Men frågan är om du har fått svar på din fråga eller om du undrar något mer?

  • Lins

    Boupptäckning heter det väl när det gäller dödsbo.

  • lolabe

    Bouppteckningen är egentligen själva handlingen, där man har skrivit ner dödsboet tillgångar och skulder. Denna upprättas efter att man utrett (boutredning) vilka tillgångar och skulder som finns. Bouppteckningen ges sedan in till skattemyndigheten.

  • marie 06

    Boendeutredning heter det. Boutredning är något annat, liksom bouppteckning är något tredje...

    En boendeutredning görs i samarbete med vårdnadshavare, barn (om de är tillräckligt gamla) och ibland även andra personer. T ex skolpersonal. Den görs för att domstolen skall ha underlag för att kunna besluta om var barnet skall vara boende.

  • marie 06

    Ett tips, tingsrätten har inga befogenheter när någon part umgängessaboterar. Det är i stället länsrätt som är verkställande myndighet. Be ombudet vända sig dit.

  • jocelyn

    De kommer komma hem till er och prata, samt prata med mamman och barnet för att höra efter hur det ligger till. Man får redogöra för barnets skolgång, aktiviteter, vänner, kontakt med familj osv. Samarbetet kommer diskuteras. Samarbetsproblem och brott mot överrenskomna regler diskuteras.

    Resultatet ska ju bli att vårdnaden delas som överenskommet, att det inte blir några avsteg eller att mamman försöker undanhålla barnet från umgänge med pappan.

    Allt talar för er i detta, enligt vad du tidigare beskrivit. Kom ihåg att det är viktigt att anmäla till socialtjänsten varje gång ett brott mot umgängesreglerna sker. Ju fler skriftliga rapporter desto tydligare att mamman försöker undanhålla barnet. Det kan i vissa fall leda till att HENNES umgängesrätt försvagas.

    Lycka till med allt.

Svar på tråden Boutredning