Du är vad du äter - GP:s "recension"
Så, här kommer en "recension" av "Du är vad du äter" som chefsdietisten + några andra näringsfysiologer skev i dagens GP. Nu ligger den t.o.m som "förstanyhet" på GP:s portal =o!!
Har själv reagerat över Anna Skippers inkompetens vad gäller vissa av de "råd" hon ger, vissa saker har ju inga alls vetenskapliga belägg. Observera att hon inte har någon som helst dietist- eller hälsoutbildning eller liknande. Ungefär som Ulrika Davidsson alltså, en person som skrivit en bok och sedan kallas "coach" och "expert" i medierna utan att ha 100-procentigt vetenskapliga belägg för att det man predikar är hälsosamt för kroppen i det långa loppet. Lite farligt... Anledningen till att personerna i "Du är vad du äter" går ner vikt är ju för att de nu äter mindre än vad de gör av med.
Lite "kjejsarens nya kläder" med vissa av dessa sk. "experter" alltså. Finns det ingen mer "ordentlig" titel, som medierna kan blägga dessa personer med, såsom dietist, näringsfysiolog, hälsoterapeut, PT eller liknande så betyder det ju att personen i fråga bara har ett stort intresse för mat/hälsa/träning och sedan gjort sig en affärsidé av detta. Men det säger ju inget om vilka vetenskapliga belägg det finns för vad personen förespråkar, utan då kan det ju lika mycket handla om vad personen PERSONLIGEN tycker. Ett exempel är att Ulrika Davidsson själv gått ner med Atkins och pga de egna positiva erfarenheterna menar att detta är hälsans "väg in i himmelriket", eller hur man nu skall beskriva det ;). Det har ju mindre att göra med vad som VERKLIGEN är ett hälsosamt leverne. För mättade fetter i form av bacon och getost i stora lass är det tyvär inte :(...
www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp&a=299281
www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp&a=299252