• Smilla82

    Grönsaker till Huvudrätt

    Jag skulle behöva lite tips på grönsaker till vår huvudrätt. Vi kommer att göra all mat själv i förväg så på lördagen skall allt endast värmas upp i värmeskåpet i det stora köket i festlokalen.

    Till huvudrätt tänkte vi servera helstekt oxfilé med potatisgratäng och en rödvinssås till detta. Oxfilén kommer serveras av serveringspersonal på fat medans gratänger och sås ställs ut på borden av serveringspersonalen. Vi vill helst ha varma grönsaker till huvudrätten då vi inte riktigt tycker att vanlig sallad hör hemma på ett bröllop eller till just våra rätter. 

    Det vi kommit på hittills är varma tomathalvor samt haricots verts. Dessa kan man ju tillaga i värmeskåpet/ugnen och det är lätt att göra till många (vi är ca 50 pers).

    Har ni några andra bra tips på varma grönsaker till oxfilé som man eventuellt kan förberada dagen innan? 

  • Svar på tråden Grönsaker till Huvudrätt
  • Steinhammersfru

    Lite tips som kanske kan funka:
    Broccoli
    Grön sparris
    Grillad paprika
    Svamp

  • Nordiskbrud

    Jag brukar göra ett grönsaksknyte till sådana rätter. (Har även serverat det vidd sittningar med dryga 100 pers vid flertal tillfällen). I menyn brukar det ibland kallas "yoghurtknyte). Knytet består av zucchini och aubergine som bakas in i ett savoykålsblad.

    Till 6 pers behövs;

    1 savoykålshuvud (men det kan gott räcka till betydligt fler om det är stort!) eller mangold
    1 zucchini, ca 300 g
    1 aubergine, ca 300 g
    1 vitlöksklyfta
    olja
    1 dl turkisk/matlagningsyoghurt eller créme fraiche

    Förväll 6 savoyblad i kokande vatten tills de mjuknar. Finhacka zucchini, aubergine och vitlök. Fräs dem i olja och krydda väl med salt o peppar. Låt svalna och blanda ner yoghurt. Lägg en klick av grönsaksröran på ett blad mangold och vik ihop ett knyte (som man viker en dolme eller vårrulle). Lägg knytena med skarven neråt.
    Värm hastigt innan servering så det bara blir lite ljumma.

    (Går utmärkt att förbereda dem och bara värma innan servering.)


Svar på tråden Grönsaker till Huvudrätt