mamablues skrev 2010-08-19 12:05:03 följande:
Tack alla för era svar å tycke! Då kör vi "endast" på en stor buffé Till Clara H: Du verkar ha bra koll på det här med mat å så. Hur många sorters kött hade du valt till en buffé utan förrätt? Vi hade tänkt fläskfilé, kycklingfilé men kan inte kombinera med något mer, förslag?? Vi kommer även ha västerbottenpaj, potatisgratäng, pastasallad, olika såser (kalla), sallad som man får plocka ihop till sin egen favorit, bröd, smör, ost, tapenade. Något jag glömt??
Nu svarar jag precis som jag skulle göra och då skulle jag inte välja till mer kött utan någon slag fisk. t.ex. kall inkokt lax som är enkelt att göra dagen innan. Till det en sauce vertes som man också gör dagen innnan. Eller en varm- eller kallrökt lax, ni skulle ju ha lite såser som kanske passar till det också. Jag tror många uppskattar fisk som komplettering.
Om du ändå vill ha kött så skulle jag göra rostbiff. Gör själv dagen innan, man kan göra både fransk eller engelsk rostbiff. Den franska steker man i låg temperatur till önskad innertemp, den får samma färg inuti längs hela snittytan. Den engelska varianten steker man i högre temperatur och då får man en grå kant utåt. Vänta med att skär upp den tills den har kallnat annars släpper den köttsaft. Själv föredrar jag den franska varianten, blir saftig och god. Gjorde den senast till min sons studentfest då vi hade buffé och fick mycket beröm. Alla ovanstående recept finns det gott om på nätet.
Någon som också uppskattade på den buffén var att jag hade gjort fruktspett men vatten- och honungsmelon, jorgubbar och färsk ananas. Det kändes fräsch som sommarmat. Men jag tycker inte att du glömt något.