• moonlightgirl

    Ni som lagar maten själva till bröllopet

    Ni som lagar maten själva hur många gäster ska ni ha på erat bröllop?
    Vad ska ni laga för mat? Ska ni ha vanlig buffé eller buffé med förrätt innan, ska ni ha efterrätt eller hoppa vidare på tårtan direkt eller ska ni ha på något annat sätt??

    Hur gör ni med alkohol??
    Jag är alldeles villrådig.
    Snälla hjälp mig.  =)

  • Svar på tråden Ni som lagar maten själva till bröllopet
  • LillieMae

    Vi kommer köra ngt bufféliknande, har inte riktigt bestämt vad än.
    tror inte vi kommer köra på tårta utan bakverk. Känner jag mina vänner rätt så gör de cupcakes om jag ber dem :)

    Alkohol åker vi till Tyskland o köper.
    Funderar på att bjuda vid middagen.
    Senare kommer det fler då det blir en liten festival och då kommer vi nog att köra med bar typ.
    Men bara vin, cider o öl. Sprit blir folk så knasiga av.

  • Maria Rebecca

    Hej
    Då jag jobbar som kallskänka och min blivande jobbar för HRF så vi kommer att göra allting själva med hjälp av vänner. Vi har gjort det rätt enkelt för oss, som jag ser det är det bättre att bjuda på enkel vällagad mat, än avancerad mat som t.ex. blir kall p.g.a serveringslogistik eller liknande.

    Vi kommer ha en grillbuffé. Det serveras en stor sallads och tillbehörsbuffé som två servitriser ansvarar för. (Hålla undan, fylla på, vara allmänt behjälpliga.) Sedan kommer två kockar stå ute i trädgården och grilla kött. Men den biten skulle man lätt kunna byta ut mot en liten buffé av t.ex. kallskuret och småvarmt, (Kycklingklubbor, grillad fläskfilé o.s.v. sånt som är gott kallt/rumstempererat.)
    I.o.m. att vi har buffé hoppar vi förrätten och serverar istället lite mer och lite matigare tilltugg till välkomstskålen. Till efterrätt har vi tårtan. Vi bjuder på alkohol. Till middagen serveras vin. Vi kommer ställa fram vitt och rött tillsammans med en vattenkaraff med jämna mellanrum. Vill någon ha läsk eller öl hämtas det glasvis.
    Så har vi tänkt, det kanske inte alls är din stil men jag hoppas det kan hjälpa dig lite. Fråga gärna om det är något annat du klurar på, är i branschen och kan kanske ge lite tips och idéer. Lycka till!

  • Maria Rebecca

    p.s. Vi har ca. 120 gäster. D.s

  • gelehallon
    Maria Rebecca skrev 2010-11-24 12:14:12 följande:
    Hej Då jag jobbar som kallskänka och min blivande jobbar för HRF så vi kommer att göra allting själva med hjälp av vänner. Vi har gjort det rätt enkelt för oss, som jag ser det är det bättre att bjuda på enkel vällagad mat, än avancerad mat som t.ex. blir kall p.g.a serveringslogistik eller liknande.Vi kommer ha en grillbuffé. Det serveras en stor sallads och tillbehörsbuffé som två servitriser ansvarar för. (Hålla undan, fylla på, vara allmänt behjälpliga.) Sedan kommer två kockar stå ute i trädgården och grilla kött. Men den biten skulle man lätt kunna byta ut mot en liten buffé av t.ex. kallskuret och småvarmt, (Kycklingklubbor, grillad fläskfilé o.s.v. sånt som är gott kallt/rumstempererat.)I.o.m. att vi har buffé hoppar vi förrätten och serverar istället lite mer och lite matigare tilltugg till välkomstskålen. Till efterrätt har vi tårtan. Vi bjuder på alkohol. Till middagen serveras vin. Vi kommer ställa fram vitt och rött tillsammans med en vattenkaraff med jämna mellanrum. Vill någon ha läsk eller öl hämtas det glasvis. Så har vi tänkt, det kanske inte alls är din stil men jag hoppas det kan hjälpa dig lite. Fråga gärna om det är något annat du klurar på, är i branschen och kan kanske ge lite tips och idéer. Lycka till!
    Sladdade in av en slump!

     


    Ungefär så ska vi också ha! De enda skillnaderna är; vi ska ha en kock bara, ca 60 gäster OCH en kall soppa som serveras i glas på fot strax efter välkomstdrinken. Den är tänkt att minglas med, inte intas sittande! Sen ska vi servera en kula citronsorbet till efterätt, innan tårtan..


     


    Men om du är i branchen kanske du kan svara på hur mkt av varje kötträtt vi ska ha till ca 60 gäster... Vi ska ha fläsk- eller oxfilé (grillad), kycklingspett, hel grillad lax och varmrökt lax. Serveras med fyra olika potatis (ugnstekt, kokt, potatissallad med feta och gräddfil och potatissallad vinegrette). Samt sallader, såser, röror, småplock (oliver mm) och bröd.


    Jag hade tänkt räkna 100gram av varje sorts "kött"/person och är medveten om att det kan bli MYCKET... Men man är ju rädd att det inte ska räcka heller... Är jag helt ute och cyklar??


     


     

  • gelehallon

    Ja just det!


     


    Vi kommer ha ett väldigt alkosnålt bröllop.. Så det blir mousserande vin till välkomstdrink och alkofritt alternativ.


    Sen blir det öl och vin till maten, sen är det stopp. Inge mer alkohol kommer serveras av den anledningen att vi vill ha en nykter tillställning.


    Såå vi bjuder på det. Men skulle nog låta budgeten styra om jag skulle bjuda på det i baren eller inte. OM jag hade haft ett bröllop där man får dricka sig berusad.. Och så skulle jag inte bjuda på sprit, mer än möjligtvis avec till kaffet..

  • moonlightgirl

    LillieMae: Ja det låter klokt det där med alkoholen, ska ta upp det med min darling så får vi se vad han säger.

    Maria Rebecca: får jag lov att fråga vad ska ni ha för matiga tilltugg till välkomstdrinken??

    Vad ska ni andra ha för välkomstdrink?? Jag funderar på mouserande precis som gelléhallon.

    Vi tänkte att om vi gör olika sorters kött som vi kan servera kall kan vi ha potatisgratäng som ska vara varm samt ha potatissallad och vanliga sallader till.

    Har en annan fundering också. Vet om en som har Catering och genom henne kan vi köpa exotisk planka för 100kr/person. Då ingår: Potatissallad,rostbiff, skinka, kalkonkött, grönsallad, mimosasallad, sommarsallad, rosenbröd, smör, 5-6 olika frukter och ostbricka. Ha ätit hennes exotiska planka förut och den är verkligen jätte god. Tror nästan inte att jag kan komma billigare undan med att laga maten själv. Vad säger du Maria Rebecca som har erfarenhet?
    Även om vi tar denna exotiska planka kommer vi att ha potatisgratäng för det vill vi ha.  =)

  • moonlightgirl

    Jag glömde säga att vi blir ca 90-95 st på bröllopet.

    Några av mina kollegor har anmält sig frivilligt att hjälpa till att ha koll på maten och sedan sköta disken.

    Jag kan föresten skicka med länken till hon som har catering som vi tänkt anlita.

    http://www.birgittasgodbitar.se/index.htm

    Om vi bestämmer oss för denna exotiska planka kanske vi inte behöver förrätt??
    Däremot har vi tänkt att ha pannacotta som efterrätt. Då kan vi vänta lite med tårta, kaffe och avec.

  • ClaraH

    Vi ska ha ca 90 gäster som det ser ut nu. Vi har festen 3 veckor efter vigsel och jag ska göra all mat med viss hjälp av familjen. Hade jag haft vigsel och fest samma dag hade jag inte kännt att jag skulle ha hunnit med det. På själva vigseldagen blir det middag för våra (familjen ca 35 pers)på restaurang. Till brudskålen blir det lite tilltugg, grindaröra på kavring, melonkuber och osthjärtan. Mousserat: f.n. funderar vi på Dopf Brut, men jag ska prova andra alternativ också. Till förrätt: Minivästerbottenpaj med kräft- och räkröra, parmesanflarn, reducerad balsamico och hjärtbröd (rosenbröd). Vin Vicar's choice (vitt) Till varmrätten blir det varmrättsbuffé: Dubbelmarinerad oxfilé med potatisgratäng, inkokt lax med sauce vert och kokt potatis, sallad. Vin. Samma vita som till förrätten, Rött: Perquita Reserva. Efterrätt: Chokladpanna cotta med hallongelé med galler vit choklad Vin. S:t James Commandoria Tårta med kaffe och avec (gör inte tårtan själv, beställer från bageri) Vickning: Korv med bröd Vi har bestämt oss för att skippa drickar, så efter mat och tårta är det vin, öl, cider, läsk och vatten i baren. Vi känner att det räcker med alkohol efter att ha druckit det som ingår i middagen. Till efterrätt

  • Jag han

    vi kommer ha buffè. Lite kallskuret, pastasallader, bönsallader, ostar, bröd, pajer osv. Har inte bestämt mer nogrannt än så. Vin kommer köpas i boxar som vi häller upp i karaffer som får stå på borden. 

    Vi kommer nog inte ha någon efterrätt, utan gå direkt på tårtan. Kanske buller och kakor i samband med det. 
    Avec till tårtan. 

    Efteråt blir det vin, öl och eventuellt drinkar som får stå som en buffé. Snacks till det. 

    Lite nattamat kanske det blir. Korv med bröd i så fall.  

  • Maria Rebecca

     


    moonlightgirl skrev 2010-11-24 14:57:25 följande:
    LillieMae: Ja det låter klokt det där med alkoholen, ska ta upp det med min darling så får vi se vad han säger.Maria Rebecca: får jag lov att fråga vad ska ni ha för matiga tilltugg till välkomstdrinken??Vad ska ni andra ha för välkomstdrink?? Jag funderar på mouserande precis som gelléhallon.Vi tänkte att om vi gör olika sorters kött som vi kan servera kall kan vi ha potatisgratäng som ska vara varm samt ha potatissallad och vanliga sallader till. Har en annan fundering också. Vet om en som har Catering och genom henne kan vi köpa exotisk planka för 100kr/person. Då ingår: Potatissallad,rostbiff, skinka, kalkonkött, grönsallad, mimosasallad, sommarsallad, rosenbröd, smör, 5-6 olika frukter och ostbricka. Ha ätit hennes exotiska planka förut och den är verkligen jätte god. Tror nästan inte att jag kan komma billigare undan med att laga maten själv. Vad säger du Maria Rebecca som har erfarenhet?Även om vi tar denna exotiska planka kommer vi att ha potatisgratäng för det vill vi ha.  =)

    Hej, det låter klokt att ta plankan, och sen bara komplettera med det ni vill. 100 per näsa är vad det kostar, låter mycket skäligt och om ni dessutom kompletterar med något så matigt som potatissallad så kan ni lätt räkna bort några personer när ni beställer. Planka för 70 pers räcker säkerligen till 90 pers, om inte till 95.

    Som tilltugg kommer vi dra fram det vanliga, salta pinnar och nötter, ev lite frukt.
    Dessutom kommer jag baka västerbotten paj i långpanna och skära ut dem i små fyrkanter som vi sedan garnerar med en gräddfilsröra med gräslök. Samma pajgrej kommer jag göra med spenat och fetaost fyllning. Som drink tänkte vi servera mousserande.

Svar på tråden Ni som lagar maten själva till bröllopet