• MissPersika

    Hur räknar man ut konsumtionen på dryck vid ett bröllop?

    Vi har tänkt att ha en mindre bar på bröllopet och jag tänkte höra hur man räknar ut för varje person som dricker, öl cider, vin etc....
     

  • Svar på tråden Hur räknar man ut konsumtionen på dryck vid ett bröllop?
  • Erika

    Gå in på systembolagets hemsida, har för mig att den informationen finns där!

  • Helena brud 20 aug

    En början är ju ett glas bubbel till brudskålen, ev med ett påfyllnadsglas. Ett glas till förrätt och två till varmrätt alt två-tre glas till buffé Det svåraste är ju sen på kvällen , där får man väl försöka uppskatta sällskapet, och hur törstiga folk är... :)

  • marimekko86

    SVÅRT,jag undrar samma sak...tänker mig som Helena brud 20 aug skrivit om brudskål och själva middagen...sedan ska vi ha aves till kaffet och tårtan...och så baren som sagt som öppnar eftr middagen och tårtan...Vi kommer för enkelhetens skull iaf "bara" ha öl,vin och cider....men hur mycket,jaaa,det är frågan...man måste ju tänka på att vissa inte dricker alkohol heller utan måste få ha alkoholfria alternativ...kommer gardera mig iaf för köper man från systembolaget får man ju lämna tillbaka oöppnade flaskor och annat...

  • Linna

    Vi har fått höra att klassisk beräkning är 1,5 glas till brudskålen, ett glas till förrätten, två till varmrätten och eventuell avec till kaffet, men avecen skippar vi. Till baren kan ni köra lite av varje och lämna tillbaka det som inte går åt.

  • Tessann

    Vi har de senaste 3 åren haft 2 st 30-årsfester med nästan samma antal personer.. det blir dock snäppet fler nu på bröllopsfesten.. så vi vet ju ungefär hur mycjet som gick åt då. ca 50 blir vi.. men till själva "festandet" efter är det nog ca 10st mindre.


    Så vi kommer köpa 2 lådor rött och 2 lådor vitt. (men jag vet att det fanns kvar en del av vinet)
    2 flaskor whisky 2 baileys.. ölen är vi aningens osäkra på, kommer inte riktigt ihåg just det.. men kanske en 4-5 plattor.. och 30L sprit *S*


    Japp i vårat umgänge dricks det mest groggar/drinkar :)
    Vi kommer köra på våran standardbål.. i en 25L dunk :) Ingen champagne här inte.. Vi har inget traditionellt fint vett å etikett-bröllop *S* Våran festlokal är garaget :)
    Bålen bestär av 7L sprit och 18L läsk och den är såååå god och tar alltid slut rätt fort ;)

  • Pernillapernilla
    Helena brud 20 aug skrev 2011-07-07 23:46:46 följande:
    En början är ju ett glas bubbel till brudskålen, ev med ett påfyllnadsglas. Ett glas till förrätt och två till varmrätt alt två-tre glas till buffé Det svåraste är ju sen på kvällen , där får man väl försöka uppskatta sällskapet, och hur törstiga folk är... :)
    Jag var på ett bröllop som man fick 1 glas till förrätten och 2 glas till buffen. Tyckte det var lite lite... Men då fanns det inget annat och dricka i heller. Inte ens vatten. Tänk på att det kan bli varmt. Men där var väldigt många tal, så det drog ut på tiden.
  • Pernillapernilla
    Pernillapernilla skrev 2011-07-08 07:37:08 följande:
    Jag var på ett bröllop som man fick 1 glas till förrätten och 2 glas till buffen. Tyckte det var lite lite... Men då fanns det inget annat och dricka i heller. Inte ens vatten. Tänk på att det kan bli varmt. Men där var väldigt många tal, så det drog ut på tiden.
    Jag var och pratade med de på systembolaget. De har 3 veckors öppetköp på alla oöppnade flaskor. Så om man har handlat för många flaskor så är det bara gå och lämna tillbaka de flaskor man köpt för många av.
  • SnartFruSir

    Enligt min pappa som varit i resturangbranschen i 30 år så kan man räkna med att det är ungefär 5 glas/flaska vin och 7-8 glas/ flaska mousserande. Dessertvin dricker man också ungefär 1 dl av, så beroende på stolek på flaska, så varierar antalet glas.


    Sedan beror det nog mycket på hur era gäster dricker och vad som serveras. Är det självservering brukar folk ta mer i glasen, men kanske inte fyller på lika ofta. Enligt min pappa så ska man i alla fall räkna med 1,33 glas/ måltid vid sittande middag. Alla begär inte påfyllning, och vissa vill ha 4 ggr, så det jämnar ut sig.

    På systembolagets hemsida finns också en sida jag hittade med "hur mycket går det åt" och där fanns både buffé och sittande middag som exempel. Hoppas det kan vara till någon hjälp!


  • KhiraLii

    Tycker det är riktigt klurigt detta. Vi skall ha runt 100 gäster och servera buffé. Kallskuret med nöt/fläsk ev kyckling och kanske rökt lax.

    Enl systembolaget skulle det då gå åt 50 flaskor vin men hur skall man fördela rött/vitt? Alla 100 kommer ju säkerligen inte dricka heller men det känns farligt att börja gissa på hur mångs som skulle kunna tänkas dricka. 50%, 75%? Vi kommer även servera öl och whiskey till maten då det är vanligare att man i mannens släkt dricker detta än vin, i alla fall bland männen.

  • wahlstrm
    Tessann skrev 2011-07-08 07:29:09 följande:

    Vi har de senaste 3 åren haft 2 st 30-årsfester med nästan samma antal personer.. det blir dock snäppet fler nu på bröllopsfesten.. så vi vet ju ungefär hur mycjet som gick åt då. ca 50 blir vi.. men till själva "festandet" efter är det nog ca 10st mindre.


    Så vi kommer köpa 2 lådor rött och 2 lådor vitt. (men jag vet att det fanns kvar en del av vinet)
    2 flaskor whisky 2 baileys.. ölen är vi aningens osäkra på, kommer inte riktigt ihåg just det.. men kanske en 4-5 plattor.. och 30L sprit *S*


    Japp i vårat umgänge dricks det mest groggar/drinkar :)
    Vi kommer köra på våran standardbål.. i en 25L dunk :) Ingen champagne här inte.. Vi har inget traditionellt fint vett å etikett-bröllop *S* Våran festlokal är garaget :)
    Bålen bestär av 7L sprit och 18L läsk och den är såååå god och tar alltid slut rätt fort ;)


    My god :) 

    18 liter läsk.. Inte bra för tänderna :) 
  • Erika
    KhiraLii skrev 2011-07-08 11:44:22 följande:
    Tycker det är riktigt klurigt detta. Vi skall ha runt 100 gäster och servera buffé. Kallskuret med nöt/fläsk ev kyckling och kanske rökt lax.

    Enl systembolaget skulle det då gå åt 50 flaskor vin men hur skall man fördela rött/vitt? Alla 100 kommer ju säkerligen inte dricka heller men det känns farligt att börja gissa på hur mångs som skulle kunna tänkas dricka. 50%, 75%? Vi kommer även servera öl och whiskey till maten då det är vanligare att man i mannens släkt dricker detta än vin, i alla fall bland männen.
    På vårt bröllop som nyligen ägde rum, hade vi nog laddat upp med lite för mycket rödvin, då vi trodde att de flesta skulle vilja ha det till maten ( de som valde alkohol). Dock var det en  varm dag och de flesta valde att dricka vitt vin som kan upplevas som "lättare". Kanske ska man satsa på mer vitt vin när det är ett sommarbröllop...?

    Sedan beror det självklart på vilken mat som serveras.. Vi hade en buff'é där både rött och vitt vin passade bra!
  • Bettina

    Så här många glas räcker en flaska till:
    Rött vin 5-6 glas
    Vitt vin 6-7 glas
    Mousserande vin 7-8 glas
    Dessertvin 12 glas
    Öl 33 cl 1-2 glas
    Öl 50 cl 2 glas
    Avec 17-18 glas (4 cl)


    En vinbox innehåller motsvarande fyra flaskor vin och räcker alltså till ungefär 24 glas

    Detta kommer från systembolagets hemsida
Svar på tråden Hur räknar man ut konsumtionen på dryck vid ett bröllop?