• Hanna05

    Hjälp mig med veganskt & vegeterianska alternativ! Gluten & laktosfritt...

    Hej våran meny kommer se ut såhär:

    Tunnbrödsrulle med rökt abborre

    Fläskfile med potatisgratäng och senapssås

    pannacotta med åkerbär

    Vad kan man göra för vegetariska alternativ? Veganskt? Gluten och mjölkfritt??
    Tycker det är skit svårt då jag fortfarande vill ha det lyxigt till även dem!!

  • Svar på tråden Hjälp mig med veganskt & vegeterianska alternativ! Gluten & laktosfritt...
  • Hanna05
    BlomAnna skrev 2011-09-28 11:34:51 följande:
    Förlåt en fråga som inte hör till men tar ni 300kr i kuvertavgift när ni lagar maten själva?
    Ja vi kommer ta 300 kr på kuvertavgift, barn gratis.
    Vi lagar förrätt och efterrätt själva.
     Tårta och varmrätt beställs.

    Vi önskar oss inga presenter, tar därför ut en kuvertavgift istället.
  • BlomAnna
    Hanna05 skrev 2011-09-28 11:42:03 följande:
    Ja vi kommer ta 300 kr på kuvertavgift, barn gratis.
    Vi lagar förrätt och efterrätt själva.
    Tårta och varmrätt beställs.

    Vi önskar oss inga presenter, tar därför ut en kuvertavgift istället.
    Ok.
  • rabarber
    Hanna05 skrev 2011-09-28 10:33:35 följande:
    Okej :)

    Alltså jag menade bara att jag skulle göra vanlig pannacotta (med vaniljsmak) inte med någon chokladsmak eller så.. Jag gör vanlig till dom vanliga och med gelesocker och soyamjölk till veganer och allergiker :) Det blir säkert super bra!

    Nu är det bara förrätten och varmrätten som ska funderas ut !
    Vill ju det ska vara värt pengarna även för veganer.. vi kommer ta 300kr i kuvertavgift.

    Bröllopstårta, hur gör man där??
    Vad har ni tänkt er för tårta?
    Om den ska vara flera tårtor på ställning eller så går det bra att göra olika tårtor anpassade så att alla kan äta.
  • Hanna05
    rabarber skrev 2011-09-28 14:14:45 följande:
    Vad har ni tänkt er för tårta? Om den ska vara flera tårtor på ställning eller så går det bra att göra olika tårtor anpassade så att alla kan äta.

    Vi hade tänkt oss en traditionell bröllopstårta, men går ju beställa en extra och sätta på ett fat utmed :) Bara undrar om vanliga bageri kan göra veganska tårtor?
  • queenelin

    Laktosfritt är inte särskilt svårt, det är väl den lättaste av alla matallergier, tycker jag. Är själv laktosintolerant och "nu för tiden" finns ju alla tänkbara produkter utan laktos som smakar precis som dem med laktos. Man kan i princip laga precis det man har tänkt och bara ersätta mjölkprodukterna med låglaktosvarianeter. Hårdost innehåller inte laktos och smör är väldigt lite, bra att veta kanske.

    Jag ska i helgen ge mig i kast med att baka bröllopstårta och tänkte göra en liten rackare extra helt utan mjölk och med vegetariskt gelatin, agar agar. Har en kompis som är allergiskt mot mjölkprotein och en systerdotter som är vegetarian. Jag vill att de ska få samma tårta som vi andra och tänkte använda samma smaker, vaniljbotten, hallonmousse och svartvinbärsmousse.  Har aldrig bakat med agar agar, så det blir en liten utmaning. I övrigt tänkte jag använda Oatlys vaniljvisp istället för vispgrädde i moussen och margarin i bottnar och smörkräm.

    Jag som är laktosintolerant tycker att det är tråkigt när jag får mat som inte känns som att den är lagad med samma kärlek som resten av maten. När andra får en chokladkaka med mousse, grädde och citronmeliss får jag en trött fruktsallad med en kula sorbet. Kan man inte laga en fullgod variant av den ordinarie maten tycker jag att man ska tänka helt om. Tänka, vad är en god vegetarisk meny, istället för att försöka göra en lam kopia av köttgrytan alla andra ska få. Laga med kärlek så kommer det att bli bra!

    Stort lycka till!

  • queenelin
    Hanna05 skrev 2011-09-28 09:24:59 följande:
    Hur gör man pannacotta utan gelatin ? Är ju liksom gelatinet som gör grejen :D

    Abborre får man visst äta om man är gravid, dock max 2 ggr / år.. Men man äter det ju inte så ofta?

    Varmrätten känns som enklast, är väl förrätt och efterrätten som blir lite annars.
    Funderade på att jag kunde ge dem tofu glass som jag rullat i riven vit och mörk choklad, med åkerbär till också...
    Såg igår, när jag var på jakt efter agar agar, att min vanliga Ica-butik hade Dr Oetkers vegetariska gelatin. Det var tom en bild på en pannacotta på framsidan av paketet. Jag tror att det går utmärkt till just pannacotta eftersom man ska koka upp pulvret med vätska. Kostade typ 30 spänn.
  • Hanna05
    queenelin skrev 2011-09-28 15:29:04 följande:
    Laktosfritt är inte särskilt svårt, det är väl den lättaste av alla matallergier, tycker jag. Är själv laktosintolerant och "nu för tiden" finns ju alla tänkbara produkter utan laktos som smakar precis som dem med laktos. Man kan i princip laga precis det man har tänkt och bara ersätta mjölkprodukterna med låglaktosvarianeter. Hårdost innehåller inte laktos och smör är väldigt lite, bra att veta kanske.

    Jag ska i helgen ge mig i kast med att baka bröllopstårta och tänkte göra en liten rackare extra helt utan mjölk och med vegetariskt gelatin, agar agar. Har en kompis som är allergiskt mot mjölkprotein och en systerdotter som är vegetarian. Jag vill att de ska få samma tårta som vi andra och tänkte använda samma smaker, vaniljbotten, hallonmousse och svartvinbärsmousse.  Har aldrig bakat med agar agar, så det blir en liten utmaning. I övrigt tänkte jag använda Oatlys vaniljvisp istället för vispgrädde i moussen och margarin i bottnar och smörkräm.

    Jag som är laktosintolerant tycker att det är tråkigt när jag får mat som inte känns som att den är lagad med samma kärlek som resten av maten. När andra får en chokladkaka med mousse, grädde och citronmeliss får jag en trött fruktsallad med en kula sorbet. Kan man inte laga en fullgod variant av den ordinarie maten tycker jag att man ska tänka helt om. Tänka, vad är en god vegetarisk meny, istället för att försöka göra en lam kopia av köttgrytan alla andra ska få. Laga med kärlek så kommer det att bli bra!

    Stort lycka till!
    HÅLLER MED DIG!!!
  • BlomAnna
    queenelin skrev 2011-09-28 15:29:04 följande:
    Laktosfritt är inte särskilt svårt, det är väl den lättaste av alla matallergier, tycker jag. Är själv laktosintolerant och "nu för tiden" finns ju alla tänkbara produkter utan laktos som smakar precis som dem med laktos. Man kan i princip laga precis det man har tänkt och bara ersätta mjölkprodukterna med låglaktosvarianeter. Hårdost innehåller inte laktos och smör är väldigt lite, bra att veta kanske.

    Jag ska i helgen ge mig i kast med att baka bröllopstårta och tänkte göra en liten rackare extra helt utan mjölk och med vegetariskt gelatin, agar agar. Har en kompis som är allergiskt mot mjölkprotein och en systerdotter som är vegetarian. Jag vill att de ska få samma tårta som vi andra och tänkte använda samma smaker, vaniljbotten, hallonmousse och svartvinbärsmousse.  Har aldrig bakat med agar agar, så det blir en liten utmaning. I övrigt tänkte jag använda Oatlys vaniljvisp istället för vispgrädde i moussen och margarin i bottnar och smörkräm.

    Jag som är laktosintolerant tycker att det är tråkigt när jag får mat som inte känns som att den är lagad med samma kärlek som resten av maten. När andra får en chokladkaka med mousse, grädde och citronmeliss får jag en trött fruktsallad med en kula sorbet. Kan man inte laga en fullgod variant av den ordinarie maten tycker jag att man ska tänka helt om. Tänka, vad är en god vegetarisk meny, istället för att försöka göra en lam kopia av köttgrytan alla andra ska få. Laga med kärlek så kommer det att bli bra!

    Stort lycka till!
    Gelesocker eller vad det heter är lättare att använda än agar agar. Bara ett tips
  • Ylva368

    Jag använder alltid gelésocker i panna cotta - det är så enkelt!

    Vill dock avråda från att servera quorn som någon föreslog. Som vegetarian får man ofta det som alternativ. Gör man det bra kan det absolut vara gott, men ofta får man en torr filé utan sås. För mig är quorn mer vardagsmat och inget jag skulle vilja ha på ett bröllop.

  • Hanna05
    Ylva368 skrev 2011-09-29 07:57:01 följande:
    Jag använder alltid gelésocker i panna cotta - det är så enkelt!

    Vill dock avråda från att servera quorn som någon föreslog. Som vegetarian får man ofta det som alternativ. Gör man det bra kan det absolut vara gott, men ofta får man en torr filé utan sås. För mig är quorn mer vardagsmat och inget jag skulle vilja ha på ett bröllop.
    Vad skulle du då rekomendera till potatisgratäng? För både en vegeterian och en vegan?
Svar på tråden Hjälp mig med veganskt & vegeterianska alternativ! Gluten & laktosfritt...