Inlägg från: Chicita |Visa alla inlägg
  • Chicita

    Har ni gjort/skall ni göra er Egenbröllopstårta ??

    Jag gjorde min egen, och jag har även gjort till 3 andra brudar.
    (bilder på hemsidan: smulan.webdon.nu/ )

    Tårtorna gör man ju i förväg, det är om dom ska staplas (på amerikanskt sätt) som man i princip behöver göra det på plats om man inte har ett bra sätt att frakta tårtan.

    Om någon ska ha en tårta på lördagen så börjar jag redan på onsdag kväll med att baka bottnarna (anslagen).
    På torsdag är bottnarna kalla och redo att delas och fyllas.
    Moussen som jag använder till mina tårtor behöver tid att "sätta sig" så jag förvarar dom fyllda bottnarna i kylen över natten. Och sen dekoreras tårtan på fredag och levereras på lördag.
    Om det är sent på lördagen så kan jag skjuta fram allt en dag eftersom jag då hinner dekorera på lördagen Flört

    Tårtan till mitt bröllop dekorerade jag kvällen innan, på plats i festlokalen och ställde in i kylen där.
    (obs, kolla att den får plats först innan du gör en sån sak Flört)

  • Chicita
    Ekna skrev 2012-02-15 18:22:46 följande:
    Okej, ja tack för tipsen. Jag lär inte har några problem med hur jag ska göra dom mer typ när de skall göras. (har gesäll brev som konditor/bagare) men alla tips och idéer är super för de är ändå lite annat när de skall göras till ens egen dag. www.urenbrudssynvinkel.bloggplatsen.se
    Som du ju vet då så beror det ju väldigt mycket på vad du gör för tårta. Flört
    Vissa kan du ju göra långt i förväg och frysa in, och bara ta fram och ställa i kylen dagen innan och låta dom tina långsamt.
    Andra måste man ju verkligen göra samma dag...

    Så jag rekommenderar ju antingen en moussefylld tårta med vanliga anslag (eller tja man behöver ju inte ha sockerkaksbotten då, men du förstår nog vad jag menar) eller en ren moussetårta som du kan frysa in. Så du slipper pilla med tårtan på er bröllopsdag Glad

    Tack Solig
  • Chicita

    Jag brukar frysa min sockerpasta och marsipan också, den funkar lika bra när den är tinad...

    Har även frusit tårtor som varit färdiga (sockerkaksbottnar med moussefyllning),  täckta och dekorerade med sockerpasta / flowerpaste. Och det är inga fel på dom när dom tinats, bara dom får tina långsamt i kylen

  • Chicita

    Nej jag gör en annan sorts chokladbotten då istället. Jag tycker att kladdkaka blir för söt, och jag bygger i flera lager.
    Anslag - fyllning - anslag - fyllning - anslag (eventuellt en upprepning till)

    Så tre lager kladdkaka blir på tok för mastigt och tungt för moussen också tycker jag.
    Jag brukar baka bottnarna med siktat dinkelmjöl för jag tycker att dom blir saftigare då, och så får dom en lite nötig god smak också Glad

  • Chicita
    Ekna skrev 2012-02-15 19:51:26 följande:
    Ja vi är alla olika, men allt beror ju på kladdkakan och vad du gör för mousse =)
    Jo men du kan ju inte komma ifrån att en kladdkaka inte är lika luftig som en vanlig botten Flört och den är oftast mycket sötare, så då måste man ju nästan balansera upp det med en lite syrligare mousse...
    Det kräver lite mer kraft att skära igenom en kladdkaka mot en sockerkaka exempelvis. Så tre lager kladdkaka med mousse emellan känns lite stabbigt. Och ett lager kladdkaka, mousse och sockerkaksbotten tycker jag inte passar ihop.
  • Chicita
    Ekna skrev 2012-02-15 20:43:50 följande:
    Jo de är klart att delar man upp den i lager blir de ju ingen hit med ett lager kladdkaka och ett lager mousse är en toppen blanning, tycker jag iaf. Sen så använder jag nästan inte söta mousser alls så kan ju vara de med. För jag kan hålla med att tar de en tex blåbärsmousse som är lite sötare eller någon anann lite sötare mosse blir de kankse sött men sen beror ju allt på vad du jobbar med för mousser. Men de är tur vi alla har olika smak =)
    Jag gör sällan rena moussetårtor. Jag vill gärna ha lite sockerkaka med också.
    Oftast när jag gör till mig och maken så använder jag någon sorts chokladmousse. Mörk choklad med chokladbitar eller vit chokladmousse.
    Och sen gärna någon syrlig mousse till (hallon, lime, citron eller liknande).
    Men det beror ju annars på vad personen som jag gör tårtan åt vill ha också Flört
    ca 99% av tårtorna jag gör gör jag till någon annan eftersom jag älskar att göra tårta, men inte vill ha kalorierna *hihi*
Svar på tråden Har ni gjort/skall ni göra er Egenbröllopstårta ??