Toastmastern styr ju då hur dom olika borden tar mat. Det är inte meningen att folk ska springa hur som helst fram och tillbaka bara för att det är buffé. Man tar bordsvis först och sen kan toastmastern tala om att det är ok att ta om mat och att bord X börjar och resten får följa efter när det finns plats att ta...
Tal är lämpligt att ha under de perioder då alla sitter ner, alltså efter att alla har tagit första omgången och innan det är dags för andra vändan exempelvis.
Tal kan också inleda middagen om det är många som angett att dom vill hålla tal. Alltså man kan ta det första talet innan någon får hämta mat, sen nästa när alla sitter ner igen och ett tredje innan det är dags att fylla på tallriken...
Lämpligt att tänka på annars när man har buffé är att se till att det går att ta från båda sidorna av bordet (alltså att man inte ställer borden mot väggen) och om man har många gäster så är det dessutom bra med två bord. Om det inte går snabbt och smidigt att hämta mat så kommer de som tog först att ha ätit upp för länge sedan när dom sista precis har tagit sin mat.