Här kommer recept på kyckling och fläskfilé!
Marinerad fläskfilé med citron och persilja
Du behöver:
600 g fläskfilé
salt
peppar
0.5 dl mango chutney
ca 2 msk smör att steka i
Marinad:
3 msk vitvinsvinäger
2 msk kallt vatten
0.75 dl olivolja
0.5 tsk salt
1 krm malen svartpeppar
1 tsk strösocker
0.5 dl finhackad persilja
1 st citron (skalet)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°C.
Putsa fläskfilén. Skär bort fett och hinnor.
Salta och peppra runtom. Pensla på mango chutney.
2. Hetta upp en stekpanna med smör på medelhög värme.
Lägg i köttet när pannan verkligen är varm. (Smöret ska ha slutat bubbla.)
Stek några minuter i taget och vänd sedan runt köttet så att det får en fin ljusbrun stekyta runtom.
3. Lägg över köttet i en ugnsform och häll över stekskyn om det blivit någon.
Sätt i en stektermometer med spetsen i mitten av köttet.
Ställ in köttet i mitten av ugnen i 175°C och låt stå tills termometern visar 65°C eller ca 20 minuter.
Gör under tiden marinaden.
Marinad:
4. Blanda vinäger, vatten, olivolja, salt, peppar, strösocker i en skål.
Tvätta och torka av citronen. Riv skalet.
Blanda ihop med citronskalet och persiljan.
5. Ta ut köttet från ugnen. Låt köttet vila minst 10 minuter.
6. Skär upp filén i skivor och lägg på ett serveringsfat.
7. Häll marinaden över köttet.
Medelhavs marinerad kyckling
2 kg kyckling
Stek kyckling utan kryddor. Svalna, Skär i skivor. Lägg i marinaden över natten.
Marinad:
1 dl olivolja
1 dl balsamvinäger (röd)
2 buljongtärningar (kyckling) löses i
1 dl vatten
1 msk salt
1 msk svartpeppar
2 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
1 knippe basilika