Chicita skrev 2015-02-22 13:49:28 följande:
Tärnornas roll (från tidig medeltid) var att dels förvilla eventuella brudrövare på brudens väg till vigseln så att det ökade brudens chanser att komma fram och att rövarna alltså fick med "fel tjej" om dom försökte sig på att kidnappa någon.
Men även att om bruden blev brudnappad eller dödad på vägen till vigseln så skulle någon av tärnorna ta hennes plats. Därför var det viktigt att tärnorna också var ogifta...
Det är helt ok att skippa tärnor.
Däremot är det Svensk sed att blivande brud och brudgummen går in tillsammans (med eller utan brudfölje). Vill ni gå in på annat sätt så måste ni kolla med prästen att han/hon godkänner det.
EmmaDaniel2016 skrev 2015-02-22 13:39:54 följande:
Hej
Jag undrar lite över hur ett traditionellt svenskt bröllop fungerar. Jag har fått för mig att tärnor och marskalkar är något amerikanskt påfund. Stämmer det?
Jag tänker att min m2b har en bestman och dem står inne i kyrkan och sen går jag in själv, eventuellt med två små brudnäbbar. Är det ok att skippa tärnor?
Vad menas med traditionellt? Är det vigsel i kyrkan?
Jag kommer inte ha några tärnor, och min sambo kommer inte ha några marskalkar. Den jag ville ha som tärna tackade nej, men har gjort allt jag skulle ha bett henne om hjälp med som tärna i alla fall. Typ följa med och prova klänning, fixa möhippa och bara bolla idéer. Men det har jag även andra vänner till, så det känns som att jag plockat russinen ur kakan
Min sambo kunde inte välja mellan sina vänner och bröder (och ville inte ha hur många som helst med sig där framme), så ett tag pratade han om en "death match" där den överlevande skulle få vara bestman. Jag lyckades övertala honom att låta bli, så han har också fördelat ansvarsuppgifter mellan dem och de har börjat planera svensexan.