Förresten, kom på att om du vill göra en lite "hälsosammare" kaka så har jag uppfunnit recept med sylt, russin etc. i. I stället för fett i kakan tillsätter du någon dl sockerfri sylt eller fruktpuré, om den är helt osötad bör du också tillsätta sötningsmedel. Jag gjorde en väldigt maffig kaka i julas: jag använde (proportionerna är ungefärliga):
2 ägg (vispas med ca 2 dl sötningsmedel)
blanda i en annan skål:
1 dl vetemjöl,
1 dl kakao
ca 1/2 dl havregryn
1 msk bakpulver
2 tsk kanel
blanda i detta i äggsmeten, varvat med 1 dl vatten och ca 1 dl osötad sylt eller fruktpuré - förslagsvis plommonpuré, äppelmos eller lingonsylt.
Vänd sedan ner 1 dl vardera av hackade nötter och russin (inte hackade...)
Det blir en tjock smet, som du bara smäckar ner i lämplig sockerkaksform och gräddar på ganska låg temperatur (ca 150 grader) i 45 minuter eller så. Jag kommer inte ihåg exakt hur jag gjorde, men prova dig fram! I och med att det varken är fett eller socker i kakan, utan i stället sylt, russin, sötningsmedel och nötter (ok, fett, men nyttigt fett i alla fall, dessutom blir det långt ifrån så mycket som om man har i smör eller margarin...) så blir kakan hyfsat hälsosam. Kakaon gör att det känns som en lyxig chokladkaka med massa goda "grejer" i. Kanelen känns inte, den ger bara extra mycket smak åt chokladen.