Gifta sig snabbt? Här är bröllopsalternativen med kort varsel
Vill ni gifta er snabbt? Då borde ni läsa det här! Bröllopstorget reder ut vilka alternativ som finns. Let’s get married!
Ett bröllop kräver ofta mycket planering, men det beror givetvis på hur stort ni vill ha det. En del föredrar bara att själva gå till Stadshuset och gifta sig borgerligt, medan andra föredrar ett pampigt kyrkbröllop med 100 gäster. Det viktigaste att tänka på om ni vill gifta er snabbt är att ha ett godkänd hindersprövning, legitimationer eller pass och ringar till vigseln.
Här går vi igenom vad som gäller om ni föredrar en borgerlig, kyrklig eller kanske drop in-vigsel.
- Läs också: Frieri – 13 romantiska sätt att fria på
Gifta sig snabbt – borgelig vigsel
Den borgeliga vigseln är inte religös utan passar bra för de som har olika religioner eller helt enkelt inte tror på Gud. Vid en borgerlig vigsel måste ni ha fått en godkänd hinderprövning och kontakta kommunen eller länsstyrelsen för att få en vigselförrättare. En borgerlig vigsel kan bokas med kort varsel, men om man har krav på exakt tidpunkt eller annat arrangemang är det ändå bra att boka i god tid.
När ni har fått en tid är det bara att se till så att ni har två vittnen med er (alternativt att två kommunala tjänstemän är med).
Gifta sig snabbt – kyrklig vigsel
En kyrklig vigsel består av en gudstjänst och tillsammans med Gud välsignas äktenskapet. Minst en av er behöver vara medlem i Svenska kyrkan för att få gifta er i kyrkan. Här krävs det också att ni har en godkänd hindersprövning. Inför vigseln kommer ni att ha ett vigselsamtal tillsammans med prästen för att planera ceremonin, då kan ni också själva välja låtar eller göra vigseln mer personlig.
Kolla upp vilken församling ni tillhör och kontakta dem för att boka en tid. Beroende på när ni vill gifta er kan det vara mer eller mindre uppbokat. Högsäsong för bröllop brukar man säga är maj, juni, juli, augusti och september. Vill ni med andra ord få en tid snabbt är det troligen lättare under vinterhalvåret!
Gifta sig snabbt utomlands?
Ja, det går också! Man kan gifta sig utomlands både borgligt och kyrkligt, men det innebär ofta lite mer planering. Här är några saker att tänka på!
Vid kyrklig vigsel utomlands:
– pass eller annan giltig identitetshandling, till exempel nationellt identitetskort
– intyg om hindersprövning och intyg om vigsel, detta ansöker ni om hos Skatteverket
– en präst som har vigselrätt i det landet ni vill gifta er i
–blankett för kyrklig handling/vigsel, den beställer ni hos den församling ni tillhör i Sverige
Glöm inte att kolla alltid upp vad som gäller just där ni ska gifta er och vilka intyg ni behöver ha med. Olika länder har olika regler!
Vid borgelig vigsel utomlands:
– pass eller annan giltig identitetshandling, till exempel nationellt identitetskort
– intyg om hindersprövning och intyg om vigsel, detta ansöker ni om hos Skatteverket
– en vigselförrättare
– två vittnen
Hur gör man vid bröllop utomlands? Diskutera i Bröllopstorgets forumtråd här.
Gifta sig snabbt med drop in-vigsel
Svenska kyrkan har även drop in-tillfällen för de som vill gifta sig snabbt! De ordnar präst, lokal, musik, vittnen och till och med datum. Ni själva kan bestämma hur många gäster ni vill ha och vad för kläder som önskas bära. Kom ihåg att minst en av er behöver vara medlem i Svenska kyrkan.
Vid drop in-vigsel i kyrkan:
– ta med den godkända hindersprövningen
– legitimationer
– ringar