Så mycket kostar det att gifta sig i kyrkan – vi reder ut
Att gifta sig i kyrkan är en dröm för många! Nedan reder vi ut de vanligaste frågorna folk har om att vigas i Svenska kyrkan.
Att gifta sig är en dröm för många kvinnor och män. Och många har fantiserat om bröllopsdagen redan från att de var små: Kanske ser man framför sig en vigsel vid vattnet, en intim vigsel i stadshuset eller i en pampig kyrkosal.
Att gifta sig i kyrkan är fyllt med tradition och högtidlighet. Och att skrida uppför altargången till sin, snart make, är en bild många har framför sig när man tänker på bröllop.
Men i planeringen kan det uppkomma en del frågor och funderingar över själva vigseln. Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna om en kyrkovigsel.
Vad krävs för att få gifta sig i kyrkan?
För att få ingå äktenskap i kyrkan finns två krav: Det ena är att åtminstone den ena parten är medlem i Svenska kyrkan. Däremot finns det inga krav på att man måste vara konfirmerad.
Det andra är att ni ansökt om hindersprövning och att ni fått den ansökan godkänd. Hinderprövningen är precis vad det låter: Ett intyg på att det inte finns några hinder för äktenskapet, till exempel någon av parterna redan är gift eller att man är släkt på för nära håll. Är parterna under 18 år krävs särskilt tillstånd.
Läs mer: Allt du behöver veta om hindersprövningen: Steg för steg
Annars krävs en präst, två vittnen och en eller två ringar, efter eget val för att en vigsel ska genomföras. Det finns alltså inga krav på hur stort eller litet vigseln bör vara.
Kostar det något att gifta sig i kyrkan?
Det kostar ingenting att gifta sig i Svenska kyrkan, alla kostnader för lokal, präst, vaktmästare och musiker täcker kostnaden för medlemskapet.
Men om brudparet väljer en annan kyrka än den församlingen man är skriver på, behövs en blankett som vigselförrättaren ska fylla i för församlingarnas egen bokföring.
Kan man gifta sig i kyrkan utan att vara medlem?
På senare år har många svenskar valt att gå ur svenska kyrkan, ofta för att slippa betala kyrkoavgiften för att spara pengar. Att inte vara medlem i Svenska kyrkan innebär också att du inte har rättighet till en kyrklig vigsel med präst, vaktmästare och musiker.
Däremot kan du vid samtal med en präst eller kyrkoherde ändå få tillgång till en kyrklig vigsel, mot en kostnad.
I Sofia församling i Stockholm kostade en vigsel 3.900 kronor 2014, om ingen av parterna var medlemmar i kyrkan, Men i slutändan är det det kyrkoherden som bestämmer om hon eller han vill viga paret, enligt uppgifter från SVT.
Enligt Svenska kyrkan är avgiften för vigseln, för icke-medlemmar 2024, tre gånger clearingavgiften. Denna avgift varierar mellan olika församlingar men kan ligga på cirka 5 000–10 000 kronor eller mer.
För att få exakt information om clearingavgiften i din specifika församling rekommenderas att du kontaktar den lokala församlingen direkt, eftersom avgifter kan variera beroende på plats och församlingens riktlinjer.
MISSA INTE:
Vilken sida ska bruden gå på bröllop? Vi reder ut!
Tips på roliga idéer istället för att hålla tal på bröllop
Penny Parnevik: Bröllopet med Douglas Murray, barnen och lyxiga uppväxten