Måste man ha vit bröllopsklänning i kyrkan?
Måste man ha vit bröllopsklänning i kyrkan? - Foto: Pexels.com, Unsplash

Får man ha andra färger än vitt när man gifter sig i kyrkan?

När man tänker på bröllop, är bilden av en vit brudklänning ofta det första som dyker upp. Traditionellt har vitt symboliserat oskuld och renhet, vilket har gjort det till en populär färg för brudklänningar i många kulturer.

Men i dagens samhälle är det allt vanligare att par väljer att anpassa sitt bröllop efter sin personliga stil och värderingar. Eftersom kyrkan haft strikta traditioner och regler, kan man som blivande brud ställa sig frågan: Måste en brudklänning vara vit när man gifter sig i kyrkan?

Hur noga är det med färgen på brudklänningen i kyrkan? 

I Bröllopstorgets forum är det en blivande brud som ställer sig frågan hur strikt det faktiskt är med vilken färg man väljer på brudklänningen när man gifter sig i kyrkan. 

Vi har tänkt gifta oss spontant på drop in i kyrkan, endast jag, sambon och barnen närvarar.  Mig personligen spelar det ingen roll alls vilken färg. Jag gillar t.ex. denna klänning. Men den kanske absolut inte hör hemma i kyrkan? Är detta nåt kyrkpersonalen skulle reagera på?”, skriver hon och bifogar en bild på en svart klänning till inlägget. 

Det är flera personer som inflikar med sina tips och erfarenheter i frågan. 

”Det är väl inte lika strikt längre, men jag tror att svart fortfarande är väldigt starkt kopplat till begravning och sorg. Delvis svart klänning fungerar säkert, men kanske inte en helt svart.”, skriver en person. 

En annan person håller inte alls med ovanstående användare: 

”Nej det är inga problem du får välja vad du vill”

Pexels.com

Svenska kyrkan svarar 

Personerna är alltså oeniga huruvida vilka regler som gäller när man väljer färg på sina bröllopskläder. Svenska kyrkan reder dock ut hur det ligger till: 

”En brudklänning eller klädsel måste inte vara vit. Det går bra att välja en färg som man tycker om. Men många brudar idag väljer ändå en lång, vit klänning i ett festligt material. Den vita färgen symboliserar traditionellt oskulden. Den vita brudklänningen slog igenom på bred front först i början av 1900-talet.”, skriver Svenska kyrkan på sin hemsida. 

De fortsätter förklara historien bakom den vita klänningen. 

”Tidigare var det endast de rika som hade råd med något så extravagant. Vanligt folk hade oftast bara råd med en festklänning som skulle kunna användas vid alla högtidliga tillfällen och även begravning. Den klänningen var därför oftast svart. Till bröllop pryddes den svartklädda bruden med slöja, blommor och brudkrona.” 

Det finns alltså inga som helst regler på vilken kulör som du bör gifta dig i under en kyrklig vigsel – du får helt enkelt bära vad du känner dig bekväm och fin i! 

Foto: Unsplash
/
/
/
stats