Tidig vigsel? Här är maten du kan bjuda dina gäster på
Planerar du ett tidigt bröllop för närmsta familjen? Bröllopstorget har sammanställt en lista med rätter som ni kan bjuda gästerna på.
Att hålla bröllopet på förmiddagen ger en unik möjlighet att bjuda gästerna på en elegant och smakfull lunch snarare än en kvällsmiddag. Men vad ska man egentligen bjuda på för mat när bröllopet är mitt på dagen?
MISSA INTE: Roliga utslagsfrågor till tipspromenaden – 15 idéer till fest
Bröllopstorgets forum: Vad ska man servera gästerna på ett tidigt bröllop?
I Bröllopstorgets forum lyftes nyligen frågan om vilka rätter som passar att servera på ett bröllop där vigseln är redan på förmiddagen.
Personen formulerade frågan så här:
"Vi ska vigs oss hemma kl. 11:00. Det kommer bara vara de allra närmsta på plats, så jag räknar med 4-6 gäster. Vi tänker oss inte någon direkt fest och vill egentligen inte bjuda på mat. Tycker ni det är okej att bara bjuda på tårta efter vigseln när det ändå är så pass tidigt? Vi tänkte man kunde fylla ut/komplettera med fruktfat, småkakor, ost och kex också...."
I forumtråden är det flera som delar med sig av tips på rätter som kan passa på den intima vigseln:
"Ni kan kanske köra på smörgåstårta, då blir det ju mer mat men ändå inte middag. Sedan så är det inte så dumt med tilltugg som nötter för alla lchf-are som kommer", skriver en person.
"Bra med småplock som chark och ost", tillägger en annan.
MISSA INTE: Motiv till bröllopstavlan – 20 tips till festen
MISSA INTE: Får man ha andra färger än vitt när man gifter sig i kyrkan?
20 tips på bröllopsmat till din tidiga vigsel
- Smörgåstårta: En klassiker som är lätt att anpassa efter brudparets smak. Smörgåstårta går att göra både vegetarisk och med olika sorters pålägg som skinka, lax, kräftstjärtar och ägg. Perfekt att skära i bitar och servera som plockmat.
- Färska scones: En härlig frukost- eller brunchklassiker som kan serveras med smör, sylt, och clotted cream. Variera gärna med olika smaker, t.ex. blåbär eller ost & skinka.
- Små wraps och pinchos: Små wraps fyllda med exempelvis kyckling, grönsaker och en frisk yoghurtsås är både läckra och praktiska att äta som fingerfood. Pinchos med bland annat spansk chark, oliver och manchego-ost ger en festlig touch.
- Ost- och charkbricka: En vacker och varierad ost- och charkbricka med olika ostar, lufttorkad skinka, salami och frukt är både stilfull och mättande. Lägg gärna till små röror som tapenade eller aioli.
- Laxrullar eller lax- och avokado-tartar: Lax är en populär och elegant rätt som passar vid bröllop. Laxrullar med dill och citron eller en fräsch tartar med avokado och en syrlig dressing kan göras i små portioner.
- Miniquiche eller frittata: Små, individuella quiche eller frittata med fyllningar som spenat och fetaost, eller rökt lax och dill, ger en rustik och god rätt som är lätt att servera.
- Färsk frukt- och bärsallad: En fräsch fruktsallad med säsongens bär, melon och citrus är ett utmärkt komplement till de övriga rätterna och ger en lättare, svalkande smak.
- Ljumna sallader: En sallad med exempelvis ugnsrostad sötpotatis, quinoa, fetaost, valnötter och granatäpple ger både färg och smak. Lätta, mättande sallader är perfekta för ett bröllop vid lunchtid.
- Muffins och småkakor: Små bakverk som muffins, cupcakes eller småkakor med smak av vanilj, choklad eller bär är både söta och lämpliga för en förmiddagsbjudning. De kan dekoreras festligt för att passa bröllopets tema.
- Bröllopsbröd med tillbehör: En vacker brödbricka med nybakat bröd som surdegsbröd, ciabatta och focaccia serveras tillsammans med olika smör, olivolja och örter, eller en smakrik tapenade.
- Räkor och aioli: Små räkor serverade med en god aioli är en annan klassiker som alltid går hem. Det kan vara i form av små skålar eller som små räksmörgåsar.
- Chilled Gazpacho: En lätt och fräsch kall gazpacho, kanske serverad i små glas, kan vara ett perfekt sätt att starta bröllopslunchen på en sval och elegant sätt.
- Mimosas och fruktiga Cocktails: För dryckessidan kan en klassisk mimosa (champagne och apelsinjuice) eller fruktiga cocktails vara ett fräscht val för att matcha den lätta och festliga lunchen.
- Caprese-spett: Små spett med mozzarella, körsbärstomater och färsk basilika, drizzlade med balsamico eller olivolja. En fräsch och färgstark rätt som både är enkel att göra och ser vacker ut på ett bröllopsbord.
- Fyllda minipaprikor: Små paprikor fyllda med en blandning av färskost, örter och kanske lite vitlök eller soltorkade tomater. Dessa små bilar kan göras både vegetariska och som ett läckert tillbehör till andra rätter.
- Chèvretoast med honung: Små skivor av rostat bröd toppade med chèvreost, honung och valnötter. Denna enkla men eleganta rätt är en god blandning av sötma och sälta, perfekt för en förmiddagsbjudning.
- Pajbitar med rökt lax och dill: Små bitar av paj, gärna små minipajer eller pajsnittar, fyllda med rökt lax och dill, eller kanske spenat och fetaost. Perfekt för att äta med händerna och lätt att förbereda i förväg.
- Pannkakor med bär och vispad grädde: Små, tunna pannkakor som serveras som miniporsjoner, toppade med färska bär och vispad grädde eller lönnsirap. Dessa är en underbar brunchrätt som också ger en festlig känsla.
- Gravad lax med hovmästarsås på små knäckebröd: Små bitar av knäckebröd toppade med gravad lax och en klick hovmästarsås (senapssås) är både fräscht och stilfullt. Dessa små munsbitar ger en klassisk, nordisk känsla till bröllopet.
- Mini-burgare eller sliders: För de som vill ha något lite mer mättande men ändå elegant, kan små minihamburgare med smakrik ost, sallad och dressing vara ett hit. De går snabbt att äta och kan även göras vegetariska med exempelvis halloumi.
LÄS MER:
Trender på förlovningsringar – att tänka på enligt experten
Tips på roliga pest eller kolerafrågor – perfekt för möhippan