Vigsel i Central Park – tipsen för ett lyckat bröllop i New York

Evelina Strand driver bloggen Happily Ever After, och det var precis det hon och hennes Magnus lovade varandra den där soliga septemberdagen i Ladies Pavillion i Central Park - att leva lyckliga i alla sina dagar. Vi var nyfikna på att höra mer om hur ett borgerligt bröllop i New York går till, och passade på att fråga Evelina om deras dag, do's and don'ts inför ett bröllop i USA och hennes starkaste minne från dagen. 


Evelina Strand driver bloggen Happily Ever After, och det var precis det hon och hennes Magnus lovade varandra den där soliga septemberdagen i Ladies Pavillion i Central Park – att leva lyckliga i alla sina dagar. Vi var nyfikna på att höra mer om hur ett borgerligt bröllop i New York går till, och passade på att fråga Evelina om deras dag, do’s and don’ts inför ett bröllop i USA och hennes starkaste minne från dagen. 

Många väljer att gifta sig på en vit sandstrand, men ni valde storstädernas storstad. Hur kommer det sig att ni ville gifta er i New York?

Vi bestämde oss för New York och ett destination wedding för att det skulle bli något alldeles speciellt. New York var faktiskt till största del min mans beslut, med hänsyn till en av mina drömmar om att få se New York. När vi träffades sa jag att jag ville resa mer innan jag fick fler barn och jag ville absolut hinna till New York! 9 månader efter vår första dejt var jag gravid… Då förlovade vi oss och efter ett tag föreslog Magnus att vi skulle gifta oss där när vår dotter hade fötts. Annars hade nog den resan dröjt länge.

Gifte ni er i kyrkligt eller borgerligt? Och påverkades det valet av att ni gifte er utomlands?

Vi gifte oss borgerligt. Eftersom jag hade varit gift tidigare så kände jag att det var viktigt att Magnus fick bestämma lite mer hur han ville ha det. Vi kände båda att borgerligt i Central Park lockade väldigt mycket mer än borgerligt hemma i Sverige.

.

Att gifta sig utomlands kan bli lite besvärligt och dyrt om man vill ha gäster närvarande. Hur tänkte ni kring det?

Vi bjöd inga gäster! Skämt åsido, vi ville ha en vigsel för bara oss. Bara han och jag och våra löften till varandra. Vi ville göra det till den intima stund det faktiskt är och ha vår kärlek i fokus utan andra måsten den dagen. Jag trodde inte att det skulle kännas så speciellt som det gjorde, men det var en helt magisk stund. Vi hade såklart vittnen som man måste ha, Emelie Ohlsson som fotograferade oss under dagen och hennes assistent.

Hur var det att svara I do istället för ”ja” under vigseln?

Jag tycker det kändes rätt häftigt faktiskt, lite ”vara med i en film”-känsla. Det gjorde vigseln ännu mer speciell på något sätt. ”You may now kiss the bride” var också kul att få höra. Att gifta sig i ett annat land överlag känns roligt, nu har vi inte bara en bröllopsdag – vi har ett bröllopsland också!

.

Hur firade ni efter vigseln?

Vi hade vår dotter med eftersom vi tyckte att hon var för liten att lämna hos familjen i Sverige. Vi funderade även länge på att ta med min son, men kom fram till att det inte hade blivit en resa som passade honom. Jag blev dessutom oplanerat gravid tre månader efter vår dotter föddes, så jag var gravid i vecka 14-15. Det blev alltså inget storslaget firande efter vigseln. Vi hade picknick i Central Park innan vi fotades i parken och sen även i Brooklyn Bridge Park. Åt middag med fotogänget och barnvakten i Brooklyn, nära fotoplatsen för att kunna vara på plats när solen började gå ner. Sen var det kväll och vi åkte tillbaka till hotellet och myste bara vi. Vi hade bjudit in till bröllopsfest hemma i Sverige, så firandet med nära och kära tog vi några veckor efter själva vigseln.

.

Hur mycket av förberedelserna gjorde ni hemma i Sverige respektive på plats i USA?

Jag läste mig till väldigt mycket kring hur man skulle gå tillväga. När jag googlade ”vigsel i New York” kom jag i kontakt med Eileen på Weddings of New York och det kändes tryggt att hon hade rekommenderats av andra brudpar. Eileen guidade sen oss vidare kring vad vi behövde fixa och när, hon var fantastisk att ha som stöd ända fram till vigseln. Vi förberedde vårt marriage license på City Clerks Office hemsida redan innan vi reste. Det är inget måste att göra hemifrån, men när man sen ska hämta ut det, minst 24 timmar innan vigseln går det mycket snabbare.

Via Skatteverket skickade vi efter ett äktenskapscertifikat som behövs för att gifta sig utomlands och varsitt personbevis på engelska. Personbevisen hade vi med men behövde aldrig visa. ESTA däremot måste man ansöka om för att få resa in i USA. På plats i New York hämtade vi ut vårt marriage license för att kunna gifta oss, det ska skrivas på av vigselförrättaren och brudparet efter vigseln. Många gifter sig direkt på City Clerks Office, men vi hade bestämt oss för Central Park. Efter vigseln lämnar man in sitt marriage license till City Clerks Office. Vi lämnade det några dagar senare och då får man ett marriage certificate i utbyte som ska lämnas till Skatteverket i Sverige. Allt det kan Eileen och City Clerks office sköta om man vill, men Eileen rekommenderade oss att ta hand om äktenskapsbeviset själva och det tyckte vi också kändes bäst.

Detta var det rent praktiska, sen är det såklart väldigt olika hur man vill göra med hår, smink och blommor. Jag själv är väldigt avslappnad när det gäller sånt, så jag fixade smink och hår själv. Dagen innan bröllopet letade vi upp en blomsterbutik för att beställa en liten bukett. Detta visade sig vara lite svårt, eftersom vi gifte oss kring Labour day och ungefär hela New York tog semester och stängde då, men vi lyckades till sist. Hotellet hjälpte oss med att boka en bil till dagen och Eileen kände någon vi kunde anlita som barnvakt under dagen.

Hur långt innan bröllopet började ni planera?

Jag tror att vi bestämde oss för New York-bröllop i oktober, vi gifte oss i september året därpå. Men där i början handlade det ju mest om att leta inspiration och ta reda på hur det fungerar att gifta sig där. Fotograf bokades ganska tidigt också, en annan dröm var just att Emelie (Love by Emelie) skulle fota oss. Men det var generellt inte så mycket planerande för själva vigseln, inte mycket mer än för en vanlig resa till USA.

Var det svårt att planera för något som skulle ske på andra sidan Atlanten?

– Det svåraste med planeringen var nog exakt var vi skulle gifta oss. Central Park kom vi fram till, men eftersom ingen av oss hade varit där tidigare fick vi gå på bilder. Vi fastnade för Ladies Pavilion som vi bestämde att vi skulle kolla upp när vi var på plats. Vi hade bestämt en dag för att strosa runt i Central Park i jakt på den perfekta platsen för vår ceremoni och som tur är fastnade vi direkt för Ladies Pavilion. Vi hade inte jättemycket tid att spela med eftersom vi kom till New York på onsdagen och gifte oss på söndagen.

.

Var det något som var svårt eller krångligt med att gifta sig i New York?

Nej, det krångligaste var väl i så fall att ha med en liten bebis. Men vi hade å andra sidan världens enklaste bebis som anpassade sig helt efter tidsskillnaderna på båda hållen, så hon märktes knappt. Överlag är nog New York en smidig stad att gifta sig i om man är svensk medborgare.

Vilket är ditt starkaste minne från dagen?

När vi står mittemot varandra i Ladies Pavilion, håller varandras händer och säger I do. Ord kan inte riktigt beskriva hur fint det kändes. Sen var det härligt med alla som sa congratulations när vi gick runt i stan! Jag tror det är en ganska vanlig syn med brudpar mitt i New York för det var inga konstiga blickar, utan bara härligt genuina grattis-önskningar.

.

Skulle du rekommendera andra att gifta sig i New York?

– I do!

Fotograf: Emelie Ohlsson, Love by Emelie

Det finns vissa saker som brudarna önskade att de inte hade spenderat så mycket pengar på… Planerar du ett eget bröllop kan det här vara värt att tänka på! Se i videon nedan.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
stats