Förlovning eller frieri - vad är skillnaden?
Att vara förlovad kan innebära två saker: att ni har bestämt er för att vara förlovade, men inte planerat att gifta er inom en snar framtid. Eller så förlovar ni er och löpande planerar bröllop, så att det infaller inom loppet av 1-1,5 år efter förlovningen.
Traditionellt sett har vi i Sverige en historia av att paret förlovar sig, väljer ut ringar gemensamt, för att sedan fortsätta att vara förlovade tills den ena parten friar. Först då börjar ett bröllop planeras. Många par är förlovade hela livet utan att faktiskt gifta sig. Den traditionella förlovningen innebär därmed sällan att den ena parten går ner på knä, utan frågan kan ställas vid lämpligt tillfälle utan speciellt mycket planering. Det krävs nämligen inte heller en ring för att fråga om en förlovning.
LÄS ÄVEN: Förlovningsfest – 3 tips
Amerikaniserat
Idag har dock förlovning blivit närmast synonymt med bröllop, men det är först på senare år man har börjat se det på det sättet i Sverige. Det har även blivit vanligare att anamma seden att gå ner på knä och fria som ”första fråga”, istället för att först förlova sig. Istället för en förlovningsring, som brukar vara en slät ring, friar man ofta med en alliansring eller en solitär ring. Frågan man då ställer är ”Vill du gifta dig med mig?” och inte ”Vill du förlova dig med mig?”.
LÄS ÄVEN: Förlovningsring – olika varianter
Detta beror sannolikt på influenser från USA som har påverkat oss i norr. Men det finns inget av sätten som är mer ”rätt” än det andra, och i slutändan är det faktiskt NI som bestämmer snarare än hur det traditionellt har sett ut.
Har du bestämt dig för att fria till din livs kärlek? Vad kul! Ta tid på dig och fundera över saker som du vet att din partner uppskattar. Äventyr, romantiska middagar, eller överraskningar. Gör frieriet till en oförglömlig upplevelse för er båda.