Så håller ni ett kungligt bröllop!
Snart är det dags för bröllop mellan Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist. Det lär bli en svårslagen tillställning, men det finns flera sätt att få en majestätisk touch även på er stora dag. Så här gör ni det!
Snart är det dags för bröllop mellan Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist. Det lär bli en svårslagen tillställning, men det finns flera sätt att få en majestätisk touch även på er stora dag. Så här gör ni det!
1.Kyrkan. Ni måste självklart ha en kyrklig vigsel, vilket kräver att åtminstone en av er är medlem i Svenska kyrkan. Storkyrkan i Stockholm, där prinsvigseln går av stapeln, är öppen även för icke-kungliga vigslar, så inte heller det är något problem. Glöm dock inte att Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist kommer att ha flera hundra bröllopsgäster – med 80 eller 100 gäster kan Storkyrkan eka lite väl tom. Den rymmer trots allt 1 250 personer.
2.Festen. Bröllopsfesten är kanske det roligaste med hela bröllopet. Vill ni gifta er kungligt kan ni därför passa på att ha två fester. Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist har nämligen en privat bröllopsfest kvällen innan bröllopet. Även Prinsessan Madeleine och Kronprinsessan Victoria hade privata middagar innan bröllopet. Det finns naturligtvis inget som hindrar er från att ha fest även på själva bröllopsdagen – utom då möjligen att ni lär vara ganska trötta.
3.Middagen. Mattias Dahlgren, Markus Aujalay, Henrik Norström, Mattias Ljungberg och Fredrik Eriksson – ett helt kocklandslag står bakom middagen på det kungliga bröllopet. Vad som kommer att serveras är dock en väl förborgad hemlighet. Vill ni ha inspiration till en kunglig meny kan man i stället titta på vad Prinsessan Madeleine serverade när hon gifte sig med Chris O´Neill:
•Kalixlöjrom i strut med citron och pikant crème-fraiche, skagenemulsion med krispig kavring, senapssill i morotshölje, matjesillsterrin, primörägg från Gotland med drottkaviarskum och liten Västerbottenostpaj.
•Smörbakad laxöring med kokt vit sparris, stekt grön sparris, råmarinerad violett sparris, tomat- och schalottenlökskompott med brynt smör, pepparrot, gräslöksolja och laxrom.
•Helstekt kalvfilé från Holmbergs gård med Västervikssenapstäcke och astrakancidersås, morotsvariation och rostad miniblomkål från Nobis gårdar.
•Pavlova med italiensk maräng, smultronsorbet och jordgubbsglass, vit choklad och färska smultron.
4.Gästerna: Kungligheter, vänner, släkt och delar av hovet – prinsbröllopets gästlista lär bli svår att matcha. Men släkt och vänner kan ju de flesta få till och då är ni i alla fall halvvägs. Klär ni er rätt så har ni kommit ännu lite längre.
5.Kläderna: Under prinsbröllopets middag gäller klädkoden ”Aftontiolette”, det vill säga balklänning. Man har också uppmanats att bära tiara. För männen gäller frack eller militär högtidsdräkt. Vill ni gifta er kungligt är det uppklätt som gäller.
6.Ceremonin: Det är ingen skillnad på en kunglig vigselceremoni och en ”vanlig” vigsel. Reglerna återfinns i kyrkans kyrkobok och den berättar vad som måste sägas. I övrigt är många delar upp till brudparet. Det viktiga är att ni säger ja – kungligare än så blir det inte.
7.Till sist – budgeten: Prinsessan Madeleines bröllop gick loss på runt sex miljoner kronor och prinsbröllopet kan landa på ungefär samma nivå. Här är en punkt där man kanske inte ska sträva efter ett kungabröllop.