Presentvett och etikett

Man kan lätt bli osäker när det kommer till bröllopspresenter. Kan man önska sig vad som helst? Måste man öppna presenterna framför gästerna? Och hur ska man tacka? Bröllopstorget vände sig till etikettdoktorn Mats Danielsson för att reda ut begreppen.


Man kan lätt bli osäker när det kommer till bröllopspresenter. Kan man önska sig vad som helst? Måste man öppna presenterna framför gästerna? Och hur ska man tacka? Bröllopstorget vände sig till etikettdoktorn Mats Danielsson för att reda ut begreppen.

Kan man önska sig vad som helst?
– Både ja och nej. Det finns alltid en yttre gräns för vad folk är beredda att betala. Man kanske inte ska önska sig en Bentley-bil. Önskningarna bör inte vara alltför dyra och exklusiva. Men i princip kan man önska sig vad som helst.

Är det okej att önska sig pengar?
– Nej, det är inget som jag rekommenderar. I synnerhet inte om det handlar om att önska sig pengar insatta på ett konto. Men det har ju blivit vanligt idag, och vill man absolut önska sig pengar så har jag ett förslag. Om man önskar pengar så ska det vara i form av ett anonymt bidrag i ett kuvert. Varje gäst kan då lämna vad som passar, ingen behöver skämmas. Det är en mycket vanlig fråga som jag får från inbjudna gäster, hur stor summa man bör ge. För att gästen ska känna sig bekväm är det bäst med anonyma bidrag som lämnas i en låda. Ett alternativ till att önska sig pengar är att gästerna får betala för festen. En inbetalning blir då samma sak som att tacka ja till bröllopet. Det är okej att göra så, bara man är tydlig.

Men hur mycket pengar är det lämpligt att lägga då?
– Det finns inget svar på vad som är lämpligt. Man ger efter förmåga och vad man tycker att man vill.

Kan man önska sig en resa?
– Ja, det är bättre med en dedikerad gåva än med pengar. Man kan exempelvis önska sig resecheckar på en speciell resebyrå. Det bästa är om beloppet inte behöver vara synligt. Antingen att resebyrån kan ta emot anonyma bidrag eller att man har en låda med presentkort. Allt för att underlätta för gästen.

Får man byta presenter som man inte gillar?
– Ja, det får man. Men det handlar om fingertoppskänsla. Man får tänka efter så att inte givaren tar illa upp. Det kan vara svårt att be om kvittot. Man bör motivera tydligt varför man vill byta. Kanske förklara att man har fått dubbelt. Man bör också känna givaren väl och veta att det faller i god jord. Ibland kan det vara bättre att låta saken bero. Eller gå till affären och försöka byta utan kvittot.

Vad gäller om man skriver presenter undanbedes?
– Då är det så. En liten blomma kan man alltid ge ändå om man nödvändigtvis vill, men inga presenter. En chokladask är för mycket, det tenderar att vara en present.

Kan man önska gåvor till välgörande ändamål?
– Ja, det kan man. Då är det presenten.

Hur öppnar man lämpligast presenterna?
– Det finns två alernativ. Antingen så öppnar man under festen. Eller så bjuder man in till en brunch dagen efter och öppnar presenterna då. Om man väljer att öppna på festkvällen är det noga att man arrangerar noggrant. Brudparet kan gärna så lite upphöjt så att alla ser bra. Sedan ska toastmastern eller någon annan göra förarbetet, så när paketet kommer till brudparet är det redan lite öppnat. Någon annan ska sedan ta emot presenterna och sätta en lapp på vem det är ifrån. Och även skriva en lista med vem som gett vad. Det måste gå fort. En oarrangerad presentöppning kan ta jättelång tid, det måste vara tempo.

Kan man öppna för sig själva dagen efter?
– Det är klart att man kan. Inget är förbjudet. Men för gästernas allmänna trevnad är det lämpligare att öppna på tillställningen. Även om man fått något man inte gillar, så får man se glad ut och låtsas. Gästerna tycker det är roligt att se när man öppnar och vill se vad andra har gett.

Hur ska man tacka?
– Det gör man skriftligen. Brudparet kan vänta upp till en månad och till och med lite mer, innan de skickar ut tackkort. Det ska vara personligt och det ska vara med snigelpost. Tack för den fantastiska stävan till vår bastu, den passar perfekt. Jag avråder bestämt från att tacka i ett mejl.

Har du några andra värdefulla tips?
Önskelistor är suveränt. Man kan blanda olika prisnivåer och gärna ha ett antal presenter i samma nivå. Några exklusivare som man kan gå ihop och köpa. Det gör det hela enkelt och smidigt för gästerna. Och brudparet slipper dubbla presenter.

LÄS OCKSÅ:

Presenter A till Ö

Medlemmarnas konstigaste bröllopspresenter

10 presenter för över 1000

Gåvotips för under 500 kronor

Så lyckas ni med önskelistan

Verktyg: Önskelista

/
/
/
/
/
/
Bor
/
/
/
/
stats