Micael Bindefelds bästa tips – så lyckas du med bröllopet

Hur lyckas man egentligen med bröllopsfesten? Bröllopstorget bad festfixarnas festfixare Micael Bindefeld om råd. Nyckeln heter planering. Det gäller att tänka på allt. Med genomtänkt inbjudan, gästlista, bordsplacering, dukning och så vidare blir chansen större att lyckas.


Hur lyckas man egentligen med bröllopsfesten? Bröllopstorget bad festfixarnas festfixare Micael Bindefeld om råd. Nyckeln heter planering. Det gäller att tänka på allt. Med genomtänkt inbjudan, gästlista, bordsplacering, dukning och så vidare blir chansen större att lyckas.

Enligt Micael Bindefeld har man en stor fördel när man anordnar ett bröllop.
– Stämningen finns där från början, på ett sätt som den inte gör på andra fester. Ett bröllop är en kärleksfest mer än någon annan fest man arrangerar under hela sitt liv. Man manifestar och befäster kärleken mellan två människor. Det skapar en speciell stämning.

Kan en vanlig Svensson fixa en professionell fest?
– Absolut! Det tror jag att man kan. Tyvärr är vi svenskar ganska dåliga på att ordna fester. Framförallt tror vi att vi inte kan ordna bra fester. Det får inte vara för mycket. Vi tänker snävt om vilka vi kan bjuda och varför. Man har en bättre inställning länge söderut i Europa. Men Sverige har närmat sig kontinenten, så visst har det hänt mycket. Bara det att Bröllopstorget finns visar ju att vi är på väg åt rätt håll.

Men man ska inte sträva efter att vara för proffsig varnar Micael Bindefeld.
– Som gäst vill man inte uppleva att det är för professionellt. Om festen är genomtänkt, man har sunt förnuft, en någorlunda stor budget, uppfinningsrikedom och en känsla för estetik, färg och form, då kommer man tillräckligt långt.

När Micael Bindefeld ordnar fester låter inbjudningskorten tala om sig. Men han tycker inte att brudpar behöver lägga halva budgeten på inbjudan.
– Man kan få en innerlig, hjärtlig och familjär bröllopsinbjudan. Eller så kan man få en professionell och påkostad. Jag har fått båda typerna och blivit lika glad för båda. Det som är viktigt är ordvalet och informationen. Det ska vara tydligt med osa, vägbeskrivning och praktiska saker. Alternativt så kan man få den informationen efter man tackat ja. Det är oerhört viktigt att gästernas namn är korrekt stavat. Själv har jag så dålig handstil, så jag tar alltid hjälp av en kalligraf. Det kan vara en trevlig gest med handtextade kuvert.

Vad är viktigast med planeringen?
Allt! Hur många rätter ska man ha? Vem ska vara toastmaster? Vill man ha många tal? Eller få tal? Hur ska gästerna komma dit? Ska det vara något band? Mikrofoner? Presentlista? Hur ska gästerna ta sig mellan kyrkan och festlokalen? Vad gör man om det regnar? Hur gör man med tjejernas höga klackar om det regnar? Man måste tänka på allt…

Men kan man tänka på allt?
– Ja. Jag kan det. Jag tycker att det kul att tänka på allt! Det handlar om att visa respekt genom att till exempel att tänka på tjejernas klackar vid regn.

Hur ska man tänka när det gäller bordsplaceringen?
– Bordsplaceringen är jätteviktig. Jag föredrar ett avlångt honnörsbord med runda tior, det är idealt. Och våga ta ut svängarna. Bjud brett och spretigt, det behöver inte nödvändigtvis vara kopplingar mellan gästerna. Det kan man tänka på oavsett om man bjuder tio gäster eller trehundra. Det handlar om att skapa dynamik i grupper.

Dukning och dekoration är populära ämnen på Bröllopstorget, hur gör man för att lyckas?
– Har man intresse för att göra ett vackert bord kan man duka upp för två och sedan visa upp och få synpunkter. Man kan hitta eget porslin, man behöver inte använda det som finns i lokalen. Med kandilabrar, dukar och annat kan man få fina effekter. Våga tänka fritt, man måste inte ha vita linnedukar. Det är fantastiskt att komma till ett vackert bord. Det är välkomnande och generöst och månar om gästerna. Jag lägger mycket tid och energi på dukning när jag har gäster hemma på middag, en stor del av måltiden är ju att man äter med ögat.

En annan viktig sak, menar Micael Bindefeld, är alkoholfria alternativ på festen.
– Det är viktigt att bartendern kan göra alkoholfria drinkar och joser. På det viset kan också gästerna festa längre utan att bli för berusade. Och om man vet med sig att någon inte klarar av för mycket gratissprit kanske man ska överväga att inte bjuda personen.

Kan man göra så?
– Javisst. Jag tycker också att man ska våga vara ärlig och säga varför personen inte blir bjuden. Berätta att man gärna träffas under andra förhållanden, utan alkohol.

Hur gör man för att själv ha roligt på sitt bröllop?
– Det är ju en av de viktigaste dagarna i livet. När man är festens huvudperson måste man planera så noga man kan innan. Då kan man koppla av. Det gäller att delegera alla arbetsuppgifter, så att man själv blir bortkopplad och inte måste bära ut disk. Det är ett stort ansvar att ha fest, att se till att allt flyter och att alla har roligt.

Men måste man ansvara för att alla har roligt? Då är det kanske svårt att koppla av själv?
– Jo, visst har man ett ansvar. Men det är sånt som kan lösas med planering, genom att man placerar folk genomtänkt och rätt.

Något slutligt råd till blivande brudpar?
– Att man inte vara så himla rädd! Det är kärlek i luften och gästerna på ett bröllop är positiva redan från början.

/
/
/
/
/
/
/
/
stats