7 tips för en lyckad kärleksrelation – experten förklarar
Det finns en föreställning om att kärlek är något som bara uppstår – och att magin håller kärleken vid liv. Bröllopstorget har pratat med Kalle Norwald från succéserien ”Gift vid första ögonkastet” om vad han tror är receptet bakom en lång kärleksrelation.
Magin bakom en kärleksrelation skapas med arbete och engagemang. Kalle Norwald, sexolog, socionom och med grundutbildning i psykoterapi delar med sig av några handfasta tips på hur ni får er relation att hålla på lång sikt.
1. Gör dig själv tillgänglig
Förstår vi människor hur vänskapsrelationer fungerar mer än hur vi förstår kärleksrelationer? Det tror Kalle. En allmän uppfattning bland människor tycks vara att vänskap kräver engagemang, men att kärlek på av sig själv. Och gör den inte det, så betyder det bara att ”magin tagit slut”.
Den föreställningen stämmer inte, menar han:
– Relationer behöver man aktivt jobba på. Framförallt är kommunikationen väldigt viktig och det är där många brister. Man behöver göra saker talbara och investera av sig själv in i relationen. Man behöver erbjuda sin transparens och göra sig själv tillgänglig i en relation om man ska få den att fungera långsiktigt.
2. Hitta gemensamma värderingar
Även om det går att förenas kring många saker, är det väldigt ovanligt att ett äktenskap håller för de påfrestningar som det innebär att ständigt ha meningsskiljaktigheter runt grundläggande värderingar. Kalle menar att det är vanligt att tro att man tycker mer olika än man kanske faktiskt gör, på grund av bristande kommunikation och avsaknaden av gemensamt språk.
– Min erfarenhet, som vi också ser ske i Gift vid första ögonkastet, är att man ofta är snabb att dra slutsatsen att: “Vi tycker för olika”, fastän det kanske egentligen handlar om att man inte hittat något gemensamt språk. Det kan vara lätt att missuppfatta varandra innan man hittat sätt att kommunicera på. Många par drar för stora växlar av det och tror att de har olika syn på saker som de tycker är viktigt att ha en samsyn kring. Det kan trassla till det och verka svårare än det egentligen är, säger Kalle och fortsätter:
– Det handlar om att hitta framgångsrika sätt att prata om sina värderingsgrunder på.
Kalle tillägger att om man går in i samtal med en vilja att verkligen förstå varandra, så är det lättare än om man är fokuserad på rädslan för att inte tycka lika om allt.
4. Kartlägg era ”triggerpunkter”
I SVT-serien ”Gift vid första ögonkastet” som Kalle är med och vägleder paren i, gör experterna en djupgående kartläggning av deltagarna för att kunna matcha ihop dem med en potentiellt passande partner. Det görs genom en rad olika psykologiska tester, samtal med deltagarna om vad de längtar efter, vad som inte fungerat i tidigare relationer och så vidare. Med hjälp av det arbetet kan experterna i de flesta fall förutspå vilka områden respektive par kommer att hamna i konflikter kring. På samma sätt kan par själva skapa medvetenhet kring sina triggerpunkter i relationen så att man kan hitta sätt att förebygga problem, menar Kalle och säger:
– Det är viktigt att hålla i minnet att konflikter i en kärleksrelation inte i sig är något dåligt. Det påminner jag alla par jag har i terapi om ständigt, för det är en vanlig missuppfattning. Så det vill jag understryka: det är inte dåligt att hamna i konflikt. Det är hur vi löser våra konflikter som är det viktiga.
Kanske har du själv hört klyschan ”är det rätt så går det lätt”? För många par som får friktion i sin relation betyder en konflikt att deras relation helt enkelt inte är “rätt”. Kalle tycker inte att man ska sträva efter en friktionsfri relation där allting bara är solsken. Han säger att när det går lätt så kan det lika gärna bero på att vi undviker riktig intimitet och håller oss på ytan av relationen.
– Går det lätt så kan det bero på att det är något man undviker att prata om, säger han och förtydligar att djupare möten ofta innebär lite konflikter, men att man löser dem.
5. Behåll nyfikenhetsglasögonen på
I ”Gift vid första ögonkastet” pratar experterna om att
Forskning visar att personer med god självkännedom och mycket självdistans har goda chanser att lyckas i kärlek. Personer som har sämre förmåga att se på sig själva med andras ögon har svårare att betrakta sina relationer på ett nyfiket och utforskande sätt. Kalle berättar att det är framgångsrikt att ha förmågan att se relationer som något lustfyllt och spännande, med nyfikenhetsglasögonen på sig. Han säger:
– Låt relationen vara någon som du aktivt och nyfiket utforskar. Många blir snabbt väldigt reaktiva och börjar ifrågasätta hela relationen när det skapas en konflikt. Klarar man istället av att tänka: ”Spännande, nu väcker det här en massa känslor hos mig, vad kan jag och vi lära oss av det här?” och sedan skapa ett bra samtal om det, så kan det leda till att man istället kommer närmare varandra. Det är alltid bra att ha nyfikenhetsglasögonen på dig, säger Kalle.
6. Våga uttryck sårbarhet
En lyckad relation kräver sitt mod. Mod att våga gå ut på okänd mark och våga visa sig sårbar. Kalle säger att det är genom att kunna kommunicera transparent och upprätthålla en vilja att förstå varandra som det kan bli hållbart på sikt.
Tittar man på ”Gift vid första ögonkastet” kan man lära sig mycket av hur experterna jobbar med paren. Det detektivarbete som experterna i programmet gör kan man också göra i sin egen relation.
– Det är alltid bra att genomlysa sig själv och medvetandegöra vilka som är de viktiga preferenserna och värderingarna. Att öva på att göra saker talbara är också väldigt viktigt. Våga uttrycka sina känslor och behov. Det tycker jag att man alltid ska fortsätta göra i sin relation, säger Kalle.
7. Gå i terapi!
Kalle är också en förespråkare av att gå i terapi. Han tycker att man ska göra det i förebyggande syfte, inte vänta tills det finns verkliga problem.
– Vi skulle kunna undvika så mycket psykisk ohälsa och relationell ohälsa om det var vanligare att gå i terapi, säger han.
Han råder alla han känner att ta hjälp av en terapeut för att skapa en god självkännedom, medvetenhet om sina rädslor, flyktbeteenden, mönster och sätt att kommunicera. Det ger en väldigt bra grund både för att må bättre själv och för att kunna lyckas bättre i kärlek, säger han.
– Det är till stor hjälp att förstå till exempel anknytningsmönster om man vill få sina relationer att fungera bättre. Att få syn på mönstren hos sig själv och kunna verbalisera sina behov och sina rädslor gör det lättare att stå ut med det känslomässiga obehag som kan dyka upp i en relation, säger han och tillägger att det kan vara bra att göra det tillsammans med en utomstående kunnig terapeut som kan utmana lite.
– Det är alltid bra att gå i terapi, för att få syn på sig själv och sina mönster. Då kan man våga möta jobbiga känslor istället för att bli rädd och börja fly. Man får verktyg att mer medvetet tänka kring sina behov, vad som kommer upp och hur man kan kommunicera kring det, tipsar Kalle.
Läs mer:
Välja brudklänning: 8 värdefulla tips inför besöket
Så lyckas du med brudsminkningen
Artikelbild: Unsplash / Brooklyn