Vad innebär det att gifta sig?
Här kommer praktiska saker som är bra att kolla upp innan ni gifter er.
Att gifta sig i Sverige är en viktig livshändelse som kräver förberedelse och planering. I Sverige finns det två sätt att gifta sig: borgligt eller kyrkligt. Oavsett vilket sätt man väljer är det viktigt att förstå de juridiska och praktiska aspekterna av äktenskapet.
Man ska ansöka om hindersprövning
För att gifta sig borgligt i Sverige måste man ansöka om hindersprövning hos Skatteverket i god tid före bröllopet. Hindersprövning innebär att myndigheterna kontrollerar om det finns några hinder för äktenskapet, till exempel om någon av parterna redan är gift eller om någon av parterna är under 18 år. Om hindersprövningen godkänns utfärdar Skatteverket ett intyg som man sedan tar med sig till vigseln.
Äktenskapet måste registreras hos skatteverket
En annan viktig aspekt att tänka på när man gifter sig i Sverige är att äktenskapet måste registreras hos Skatteverket för att det ska vara giltigt. Efter vigseln ska man därför skicka in en kopia av vigselintyget till Skatteverket för registrering. Om man har gift sig utomlands behöver man också se till att få en kopia av äktenskapsintyget översatt till svenska och registrera äktenskapet hos Skatteverket.
Egendom man skaffar under äktenskapet blir gemensam
När det gäller arvsfrågor är det viktigt att veta att det finns lagar som reglerar hur arvet fördelas efter en persons död. Om man vill att arvet ska fördelas på ett annat sätt än vad som regleras enligt lag kan man skriva ett testamente [3].
Man kan skriva äktenskapsförord
Det är också viktigt att veta att om man gifter sig utan att skriva något äktenskapsförord är man automatiskt giftorättsgods enligt svensk lag. Det innebär att all egendom som man skaffar under äktenskapet blir gemensam och delas lika vid en eventuell skilsmässa eller vid en makes bortgång.
Man kan använda en vigselförrättare
Det finns också några praktiska aspekter att tänka på när man gifter sig, till exempel valet av vigselplats och vigselförrättare. I Sverige kan man gifta sig på många olika platser, till exempel på rådhuset, på en vacker utomhusplats eller i en kyrka. Vigselförrättare kan vara en präst, en kommunal vigselförrättare eller en privat vigselförrättare som man anlitar själv.
Sammanfattningsvis är det viktigt att förstå de juridiska och praktiska aspekterna av äktenskapet när man planerar att gifta sig i Sverige.