Så tar du hand om din förlovningsring.
Så tar du hand om din förlovningsring. - Foto: Foto: Unsplash, Pexels.com

Det ska du aldrig göra med din förlovningsring – enligt guldsmeden

Din förlovnings- och vigselring är troligtvis en av dina mest kära ägodelar, men många är osäkra på hur man tar hand om sin ring. Bröllopstorget har tagit hjälp av guldsmeden Sam Huss Bailey för att få klarhet i hur man ska ta hand om sin ring på bästa sätt och vilka som är de vanligaste misstagen folk begår med sina ringar.


När du väl har satt den på fingret, blir förlovningsringen snabbt en av dina mest värdefulla ägodelar – både känslomässigt och materiellt. Men trots den stora  betydelsen är det många som glömmer bort att ta hand om ringen. 

Att ta hand om en förlovnings,- eller vigselring handlar inte bara om att bevara dess skönhet, utan också om att skydda dess värde och symbolik.

Vanliga misstagen folk gör med sin ring 

Bröllopstorget har pratat med 19-åriga guldsmeden Sam Huss Bailey, som är aktuell med Yrkes-VM där han tävlar mot världseliten inom samma yrkesgren. 

Sam Huss Bailey förklarar att det finns några saker du ska tänka på för att din ring inte ska komma till skada i onödan. 

– För att ta hand om din ring, förvara den separat för att undvika repor och skador. Undvik att bära den vid fysisk aktivitet, användning av kemikalier eller vid klorerade aktiviteter som simning. Kontrollera infattningen årligen för att säkerställa att stenar inte lossnar, säger han. 

Vidare berättar Huss Bailey om de vanligaste misstagen folk göt med sina ringar: 

– Vanliga misstag är att bära ringen ute i trädgården, samt att inte kontrollera infattningen regelbundet.

Så rengör du ringen hemma 

För att hålla ringen i gott skick bör man man jämna mellanrum rengöra ringen, vilket du enkelt kan göra hemma. Huss Bailey förklarar hur du ska gå tillväga: 

– Blötlägg ringen i ljummet vatten med mild tvål i 15–20 minuter. Använd en mjuk borste för att rengöra. Du kan också använda en bikarbonat pasta. Undvik starka kemikalier. Torka ringen med en mjuk trasa efteråt.

Så ofta bör du rengöra din ring 

Det är nog få personer som tänker på hur ofta man bör rengöra sin ring och för många är det nog en årlig aktivitet. Men faktum är att du bör rengöra ringen oftare än så. 

– Rengör din ring ungefär en gång i månaden för att hålla den i bra skick. Om du använder ringen dagligen så är du snäll mot din lokala guldsmed om du gör detta, berättar Sam Huss Bailey. 

Han avslutar med ett enkelt tips som kan vara bra att tänka på: 

– För att undvika smuts från första början bör du ta av den när du: sover, lagar mat, duschar, tränar och drar ogräs.

Foto: WorldSkillsSweden - Viktor Fremling - Guldsmeden Sam Huss Bailey tävlar i Yrkes-VM i Lyon i september 2024.

MISSA INTE: 

7-årig bröllopsdag: Så kan ni fira Yllebröllop

Vad kan man kasta på brudparet istället för ris? 

/
/
stats