10 tips - så lyckas du med talet!
Eva Kihlström har skrivit boken Alla kan tala. Här är hennes tio bästa tips på hur du blir en bra talare inför bröllopet.
Eva Kihlström har skrivit boken Alla kan tala. Här är hennes tio bästa tips på hur du blir en bra talare inför bröllopet.
Retorikutbildade Eva Kihlström driver också bloggen TalAkuten. Hon menar att alla kan tala som ett proffs.
– Många tror att vissa är födda till talare och att andra aldrig kan lära sig, säger Eva Kihlström till Bröllopstorget. Det är synd, tycker jag. Alla kan lära sig, och det går ganska snabbt.
Här är några av Evas bästa tips:
1. Håll det kort
Det räcker om talet är knappt två minuter. Absolut max tre minuter, det räcker. Särskilt om det är många som håller tal och man inte är en av huvudtalarna, då måste man hålla sig kort.
2. Smycka ditt tal
Precis som du gör dig själv fin ska du smycka ditt tal, då får man mycket gratis. Det kan vara ett vackert citat, någon har satt ihop orden på ett snyggt sätt, utnyttja det. Upprepningar och tretal kan man också smycka med.
3 Äkta vara är oslagbart
Säg bara sådant som du verkligen menar. Det är när man säger saker från hjärtat som man berör. Kommer det inte inifrån så blir man inte berörd.
4. Läs inte innantill
Färdigskrivna tal som läses innantill är det ingen som vill höra. Träna på talet i förväg och skriv bara ner stolpar som du tar med dig, då kan du inte fastna i texten.
5. Undvik egofällan
Om talet innehåller mer än två jag så får du formulera om. Det är lätt att man utgår från sig själv, men det är den du talar till som ska lysa.
6. Träna
Det hjälper inte att rabbla talet i huvudet. Träna på betoning och inlevelse. Variera rösten och byt tonfall. Ett bra tips kan vara att spela in dig själv på mobilen, lyssna hur du låter. Om det känns obekvämt att höra din egen röst, ring upp någon och öva talet.
7. Inta position
Se trygg och säker ut genom att inta en bra position. Ställ dig så att det känns tryggt, stadigt med fötterna lätt isär. Sträck på dig som om någon hängt en tråd i huvudet, med öppen kroppshållning. Om man ser kraftfull och trygg ut spelar det ingen roll hur rädd man än är inuti.
8. Prioritera paus
De flesta kan höja sin presentation med hundra eller tvåhundra procent bara genom att ta ögonkontakt och lägga in pauser. Att ta ögonkontakt med sin publik innan man börjar är en detalj som gör skillnad. Räkna för dig själv, 1001, 1002, 1003. Det förmedlar att du är trygg och lugn.
9. Flytta fokus
Tänk på varför du håller ditt tal. Flytta fokus från dig själv och koncentrera dig på den du talar till. Det tar bort nervositet. Tänk på den du vill glädja med ditt tal.
10. Ladda ur och träna kroppen
Om du har spänningar i kroppen finns det knep att ta till innan talet för att bli mer avslappnad. Man kan sträcka ut armarna i en dörröppning, eller gå in och hoppa på toaletten för att få ut överskottenergin ur kroppen. Om man är torr i munnen kan man bita försiktigt i tungan. Det är också viktigt att andas med magen. För att hålla rösten stadig, öva på att tala på utandning.
Artikelbild: alexander_dyachenko/ Shutterstock