bröllopsinbjudan och bröllopsmat
Glöm inte att fråga om det behövs specialkost. - Foto: unsplash.com

Kostpreferenser – formuleringar du kan använda i inbjudan

Här kommer tips på hur du kan formulera dig när du vill veta om någon av gästerna har någon allergi, är vegetarianer eller liknande. Det är bra att det finns en slutdatum på att ge besked, och här kommer tips på formuleringar om just kostpreferenser i bröllopsinbjudan.


När det äntligen är dags att skicka den viktiga bröllopsinbjudan är det viktigt att ha med klockslag, plats, klädkod, datum, om det är med eller utan barn, ifall man får lov att ta med sig en partner med mera (här kan du läsa mer om vad som ska stå i inbjudan). MEN en viktig sak som inte ska glömmas bort är att gästerna behöver meddela om dem har några allergier. Man vill inte vara med om några allergichocker på den stora dagen. 

Frågan är: Hur formulerar man om det finns eventuella allergier eller kostpreferenser?

I Bröllopstorgets forum har bröllopsplanerare hjälpts åt med att hitta bra formuleringar om mat och kost, samt att det kan vara bra att ha ett slutdatum även för att meddela allergier. 

Från forumet: Tips på formuleringar om kostpreferenser 

 "OSA senast x/x, meddela ev. önskemål om vegetarisk kost, allergier, eller annat vi behöver veta"

 "SPECIALKOST: Om någon är vegetarian, allergiker eller liknande ber vi er vänligen meddela detta i samband med att ni svarar."

"Eventuella allergier eller önskemål om vegetarisk kost meddelas i samband med anmälan."

 "För att alla ska trivas och må bra, säg till oss om Ni har önskemål om kost t.ex vegetarisk, laktosfri."

"Påminn oss gärna om eventuella allergier och annat som kräver särskild mat"

"Meddela oss om ev. allergier och andra saker relaterade till mat & dryck som vi kan behöva ta hänsyn till (t.ex. diabetes, vegetarian, nykterist, nötalltergiker osv."

"Vi skulle gärna vilja veta om ni har några matallergier när ni anmäler er. Detta för att kunna planera en meny som passar alla."


Lycka till med bröllopsinbjudningarna! 

Läs mer:

Save the date på svenska 

Frågor till skoleken

stats