Så väljer du din brudbukett

När bör man gå till floristen och hur väljer man vilka blommar man ska ha i sin brudbukett? Irene Hagström, rektor på Floristutbildaren ger sina bästa tips.


När bör man gå till floristen och hur väljer man vilka blommar man ska ha i sin brudbukett? Irene Hagström, rektor på Floristutbildaren ger sina bästa tips.

Irene Hagström är rektor på Floristutbildarna i Västerås. Hon var delaktig som florist under kronprinsessbröllopet. Här ger hon sina bästa tips inför valet av bukett.
– När det är dags att välja brudbukett bör man ha valt tema, färger och brudklänning. Då känns buketten som en del av helheten. Har man ett enkelt bröllop utomhus blir det extra fint om buketten återspeglar samma sak, säger Irene Hagström.

Men det gäller också att tänka på brudens utseende.

– Är man lång kan man gott ha en större hängande bukett, medan en kort brud tar sig bättre ut med en nättare bukett, menar Irene Hagström.

Brudbukettstrender
Precis som i allt annat går det trender även i brudbuketter. Under 1980-talet och en bit in på 90-talet var brudbuketterna precis som klänningsmodet pråligt och buketterna var ofta droppformade. Det var mycket av allt, minns Irene Hagström. Som motreaktion på 90-talet blev det enklare buketter. Minimalism, med långa raka stjälkar och många buketter bestod av liljor och kallor.

Efter millennieskiftet blev det allt trendigare med runda buketter. Kompakta kompositioner välarbetade med pärlor och nålade i en buketthållare, berättar Irene. Idag är det fortfarande mycket runda buketter men med mindre detaljer och buketten är bunden med synliga stjälkar.
– Nu har vi sett runda buketter ett tag, fortsätter Irene. Jag tror absolut att vi är på väg mot något nytt. Droppformen är på väg tillbaka, med mer asymmetriska brudbuketter. Det kommer att bli lite busigare.

Blomstersmycken
På Floristutbildarna lär man ut de senaste trenderna.
– Vi ser också på floristtävlingar att många blandar in ull och garn, säger Irene. Man gör fantastiska blomstersmycken i stället för den traditionella buketten. Det blir mer personligt och lekfullt.
Den droppformade buketten ökade popularitet kan nog till viss del tillskrivas kronprinsessan Victoria som på sitt bröllop 2010 höll en stor droppformad bukett med fjorton olika vita blommor. Till skillnad från kronprinsessbröllopet tycker Irene att det är kul att många brudar idag vågar ha mer färg och att de blivit modigare i sina färgkombinationer.
– Det är härligt att se att fler vågar blanda till exempel rosa och orange i sina buketter. Sen tycker jag inte att man ska göra avkall på färg i sina buketter utan följa det färgtema som resten av bröllopet har, säger hon.

När i planeringen är det dags att boka in en ett besök hos floristen?
– Tre månader, mellan tummen och pekfingret. Många som blir lite ivriga kommer alldeles för tidigt, redan i januari när vigseln är i juli. Anledningen till att man ska vänta är att blommor och färger skiljer sig en del från årstid till årstid. Samma blomma kan skilja sig flera nyanser, berättar Irene.

Årstiderna och dess skillnader gör att vissa blommor är omöjliga att få tag på eller så importeras en viss sort och prisbilden för en bukett blir helt annorlunda. Irenes bästa tips är att fundera på olika möjligheter och sedan låta floristens expertis om olika blommor olika årstider vara grunden för brudbuketten.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
stats