Välkomstskål, alkoholfritt, kaffe med avec. Här kommer en lista med alla drycker som brukar vara vanligt på bröllopet – och hur många glas man ska räkna med (minst).
Dryck på bröllopsfesten är en central del för att festen och gästerna ska "poppa"! Var inkluderande – beställ alkoholfritt och saft till de yngre gästerna och se framför allt till att beställa mer än vad du tror kommer gå åt.
Fördelen med catering är att man kan spara in mycket pengar på dryck, eftersom festplatser där allt är inkluderat ofta tar ut dubbelt så mycket för samma dryck jämfört med om man köper det själv.
Nedan finner ni några riktlinjer på antal glas.
Vid brudparets ankomst till festen skålar gästerna oftast i champagne eller mousserande vin.
Räkna med att få ut 8-10 glas per butelj.
Räkna med ett glas vin per person till förrätten och två glas vin till varmrätten.Om ni serverar efterrätt i samband med måltiden kan det även vara gott med ett litet glas dessertvin till.
(Cognac, whisky eller likör.)
Om du serverar 4 cl sprit/pers räcker:
De flesta kuvert brukar innefatta ett glas till förrätten, två glas till varmrätten och ett litet glas med dessertvin till efterrätten.
Vid värdparet ankomst till festen är det vanligt att man serverar champagne eller mousserande vin till välkomstskålen.
Ofta innefattar ett bröllop trerättersmiddag med vin till maten och dessertvin till efterrätten.
När middagen är över serveras ofta tårta med kaffe och avec. Som avec väljer man oftast cognac, whisky eller likör. Vanligt är att brudparet bjuder på avec till kaffet, men att sedan ha bar till självkostnadspris.