Sparrisgratinerad fläskfilé
Här är receptet som jag lovade att jag skulle lämna till Er på Chatten i går kväll (31/8).
Sparrisgratinerad fläskfilé för 4 pers
500 g fläskfilé
1 - 2 burkar (á 225 g) sparris i bitar
3 ½ msk vetemjöl
4 dl sparrisspad + vatten
1 msk smör eller margarin
1 hönsbuljongtärning
1 ägg
½ dl grädde
1 - 2 tsk senap
riven ost
Stek fläskfilén i skivor. Lägg upp skivorna i rader på ett smort ugnssäkert fat. Häll på ev steksky. Sätt på ugnen på 250rader.
Gratängsåsen:
Häll av spadet på sparrisen, mät upp och späd det med vatten. Vispa ut mjölet i en del av den kalla vätskan direkt i kastrullen. Tillsätt resten av vätskan, fett och smulad buljongtärning. Koka upp under omrörning och koka 2 - 3 min. Blanda uppvispat ägg och grädde. Tag kastrullen från värmen, rör ner äggblandningen. Smaka av med lite senap.
Fördela sparrisen ovanpå köttet, häll över gratängsåsen och strö över lite riven ost. Gratinera högt upp i ugnen i 250 grader tills rätten fått fin färg, 8 - 10 min.
Rätten kan förberedas fram till gratineringen.
Gratinera då i 225 grader på mittläge i ugnen i 15 - 20 min. så att rätten både blir het och får färg.
Lycka till!
Denna rätt ska jag bjuda gästerna på på vårt bröllop 14 sept 2002.