• Maria G

    Kopparspiral erfarenheter

    Det är ingen skillnad i smärta att sätta i en kopparspiral eller en hormonspiral (typ levonova) det som kan upplevas smärtsamt är mätningen av livmodern samt införandet av spiral. Anledningen till att man brukar vilja att kvinnor fött barn innan en spiral sätts in är att det i många fall känns mindre smärtsamt eftersom livmodern är lite mer följsam (mjukare) efter att kvinnan genomgått en graviditet men det är ju inget absolut krav att ha fött barn för qatt få en spiral insatt. Efter spiralinsättande kan en del kvinnor få en reaktion som att de känner sig yra och/eller svimmar. En normal reaktion som beror på att man varit och vidrört livmodertappen och det är inget farligt, en del kvinnor kan dock känna sig yra under en hel dag och då är det bäst att man kan vara hemma och vila.

    Om man har riklig mens redan och funderar över att sätta in en kopparspiral så ska man vara medveten om att risken för att man ska blöda mer och längre tider är ökad med kopparspiral. Med hormonspiralen så blir flertalet kvinnor helt blödningsfria men motsatsen förekommer och en del blöder betydligt mer med den typen spiral.

    Det bästa är väl att testa och se vad din kropp klarar av. det är ju inte värre än att man kan ut spiralen om den inte funderar.

    Maria

  • Maria G

    Om den inte fungera ska det givetvis vara!

Svar på tråden Kopparspiral erfarenheter