• gott o blandat

    giftorättsgods till enskild egendom om man dör?

    Om man genom testamente gör giftorättsgods till enskild egendom, gäller det då bara vid skilsmässa eller gäller det även om man dör?
    Någon som vet? Inser att jag förmodligen måste kontakta någon juridiskt kunnig men ville bara snabbkolla med er brudar först för det är inte klokt vad ni kan mycket här!

  • Svar på tråden giftorättsgods till enskild egendom om man dör?
  • June20

    Enligt vad jag förstått -så står det på pappret att om denne inte ska få detta "gods" så ska han/hon ej få det oavsett skiljsmässa el bortgång om ni inte specifikt skriver att det ska gälla vid endast ena saken (tex du kommer ev hata människan så mycket att du vill def inte denna ska ha del av det OM ni skiljer er) el den andra.
    Men kontakta en jurist på tex banken så ni får det rätt skriviet på pappret så det inteblir en elak överraskning vid senare tillfälle för nån av er el framtida barn.

  • marie 06

    Du bör absolut kontakta en jurist.

    Genom ett testamente kan man inte styra över huruvida ens egen egendom skall utgöra giftorättsgods eller vara enskild. Du kan endst förordna att mottagaren skall få egendomen såsom enskild. Vill du ordna med din egen egendom måste ni upprätta ett äktenskapsförord. Många fler regler styr området så kontakta en jurist. Behöver inte kosta många tusenlappar men är värt det.

  • marie 06

    En sak till, testamente reglerar endast vad som gäller i händelse av dödsfall. kan aldrig ha betydelse vid äktenskapsskillnad.

  • förhoppningsis

    Hej, hjälper gärna till att svara på frågan vill bara kolla om jag fattar det rätt.
    Vems är/var godset? och vems testamente är det vi pratar om?

    ex1.
    Brudens morföräldrar testamenterar en byrå till bruden som ee (enskildegendom)

    då är det brudens ee, och kan inte hamna hos hennes man, varken vid separation eler brudens död.
    Dock kan bruden i sitt eget testamente ge byrån till sin man.
    Gör hon inte det tillfaller byrån deras barn, har hon inga barn går den till hennes föräldrar och sen till hennes syskon.

    Missuppfattade jag frågan el var otydlig så be mig gärna förklara igen

  • Roslagsbrud

    J.A.

    Har precis fixat såväl testamente som äktenskapsförord. Gjorde det själv, men det tog några dagar att läsa in sig i ämnet och jag plöjde genom såväl lagbok som diverse litteratur. Visade sedan det färdiga resultatet för en jurist - för säkerhets skull.

    Det är en hel del att sätta sig in i, så om du inte är van vid lagtexter, paragrafer osv så är det bäst att du anlitar professionell hjälp. Begravningsbyråer är rätt så duktiga på familjejuridik!

    Rent allmänt kan man säga att om du testamenterar bort någonting som enskild egendom till t.ex. ditt barn, så innebär det att barnets sambo/make inte har rätt till det.

    Om du menar att skriva ett äktenskapsförord för egen del där du vill att det du har ska förbli ditt och inte vara giftorättsgods, så innebär det att dina barn ärver dig ensam, inte din man. Men om du inte har några barn, så ärver ändå din man dig. Barnlösa makar ärver nämligen varandras enskilda egendom, såvida det inte finns ett testamente som säger annat. Han får dock ingenting av det som är din enskilda egendom vid skilsmässa, oavsett om ni har barn eller inte.

    Lycka till!

  • June20

    förhoppningsis

    Om bruden ej har syskon el föräldrar el ens barn vart går byrån då?
    säljs den o betalar för begravningen ev?

  • Roslagsbrud

    Glömde påpeka att makar med gemensamma barn är arvtagare till enskild egendom. Det är när det finns särkullsbarn som allt går till dem och inget till maken.
    Krångligt som sagt...

  • förhoppningsis

    nja, arv går i flera led, har man morföräldrar kvar i livet ärver dom.
    tror att gränsen går vid kusiner. Efter det tillfaller den allmänna arvsfonden.

  • förhoppningsis

    Roslagsbrud:
    tror du har fel där... eller så missuppfattar jag dig

    Vi tar tex en bunt aktier som brudens ee (lättare att dela än en byrå)
    Paret har 2 barn. Bruden avlider. Barnen får ½ av aktierna var om inte annat står i testamentet.
    Har hon testamenterat aktierna till sin make får han dom.

    Har de särkullbarn får de alltid sin del oavsett vad som står i testamentet men då bara sin laglott inte sin arvslott.

  • Roslagsbrud

    förhoppninsis:

    Om jag förstått saken rätt (och det ÄR svårt) så delas enskild egendom mellan make och gemensamma barn om inte testamente finns. Om makan skriver i sitt testamente att enskild egendom ska ärvas av barnen så blir det så (rätta mig någon om jag har fel! ) Om makan bara har sina särkullsbarn så går all enskild egendom till dem, även utan testamente. Makan kan alltså skriva så att hennes make inte ärver någonting efter henne. Hon kan dock aldrig skriva bort barnen helt och hållet - precis som du så riktigt påpekar så har barn alltid rätt att få ut sin laglott, förr eller senare!

  • anne på grönkulla

    Bankerna har också ofta jurister som kan familjerätt om man inte vill gå till en advokatbyrå.

    Är man det minsta osäker så bör man konsultera jurist.

  • anne på grönkulla

    Upplever f ö just nu ett fall på nära håll där enskild egendom endast ärvs av barnen (särkullbarn), inte av makan. Men det har en del ytterligare komplikationer också, så jag ska inte svära på att det alltid gäller så.

  • förhoppningsis

    Hmm, är rätt säker på att maken inte får nått i arv av ee egendom om det inte testamenteras, då det finns flera rättsfall när den efterlevande har stått utfattig å utan boende när maken avlidit och hans föräldrar fått allt

  • Roslagsbrud

    Detta tycker jag är så intressant - bor kanske en liten jurist in spe i mig?

    Detta gör det i alla fall uppenbart att man måste verkligen ha klara papper på allt, och dessutom tydligt formulera vad man vill.

  • anne på grönkulla

    Jo, verkligen. Inte nog med att man måste vara tydliga med sin vilja, den får heller inte direkt strida mot rådande lag.

    jag har sett flera fall då det blivit helfel (typ tvärtom) när man skrivit testamenten och/eller äktenskapsförord "på fri hand". Lagen kan dessutom ändras.

  • förhoppningsis

    Jag skäms lite som inte är helt säker, borde nämligen kunna det här ordentligt

  • förhoppningsis

    ja, ändras lagen blir det tolkningsfrågor och sånna är alltid svåra att på förhand veta utgången av.

    Men helt rätt man kan inte testamentera mot lagen, däremot finns det flera andra sätt om man har spec önskemål.

    Viktigast är dock att de uppfyller formkraven, annars är de inte mycket värda om det blir tvist.

    Särkullbarn får ALLTID ut sin del omedelbart om inte särkullbarnet själv väljer att vänta

  • Jonn

    Du borde kontakta en jurist. Lika bra. Jag beställde mitt äktenskapsförord från www.juridiskexpress.se. Kostade 600 kr. Mycket trevliga. Fattar inte varför inte alla skriver ett?

Svar på tråden giftorättsgods till enskild egendom om man dör?