• Maria

    Hur många är "normalt" att ha gjort det med? Är svartsjuk...

    Jag hade inte testat alls före bröllopet och tycker själv att det är det bästa. Jag har svårt att tro att de som haft mängder av partners verkligen kan tycka att ett förhållande verkligen är så unikt, det skulle liksom förlora i värde som jag känner det. Jag har en bekant som efter vad hon själv säger troligen ligger snarare över än under 500 partners... Hon hade ett antal mycket vilda år och ångrar det nu efteråt. Men hon sa att hon och ett par av hennes väninnor vid den tiden närmast tävlade om det - det gällde att ha så många som möjligt. De brukade gå ut två gånger i veckan och tydligen blev det minst en partner var gång normalt. Hon hade tur som klarade sig från HIV men hon fick i stället vestibulit, som gör att hon numera inte alls kan ha något samliv varför hon är rädd för att gifta sig.

    Jag tror att du skall försöka glömma alla tankar på hans tidigare tjejer. Det avgörande på den punkten är ju att han inte haft andra samtidigt som dig, i så fall är det ju ett helt annat läge. Jag tror själv det är bäst om man inget har att jämföra med på den här fronten men gjort är gjort och kan inte göras ogjort och jag tror att ert förhållande enbart förlorar på om du går och tänker på sådant här.

  • Maria

    Malin22, jo det var just den förklaringen min bekant fått av sin läkare, att alltför våldsamt sexliv, med många partner (=många olika bakteriefloror) och i en ålder då slemhinnan inte var fullt utvuxen var nog den troligaste orsaken i hennes fall - många tillfälliga retningar av slemhinnorna hade övergått till en kronisk sådan genom att de aldrig fick en chans till återhämtning mellan varven. Men sedan är det en annan sak att det långt ifrån är den ENDA orsaken - man kan få den sjukdomen på andra sätt också. I en del fall kan tydligen anlagen vara medfödda så att det fodras väldigt lite för att sjukdomen skall slå ut. Och självklart får inte alla med våldsamt sexliv denna sjukdom heller. Ungefär som att alla som röker får ju inte lungcancer. Hur som, hon lider nu av situationen eftersom hon nu har en pojkvän som hon vill gifta sig med. Han är väldigt förstående vad det gäller problemet men det är mera hon som tycker att det känns fel att gifta sig om de inte kan ha ett samliv. Förhoppningsvis läker sjukdomen ut så småningom men det kan tydligen ta väldigt lång tid i en del fall.

  • Maria

    jocelyn, nej inte skall väl tamponger kunna föra in några bakterier - du använder väl knappast andras begagnde sådana ??? De är ju sterila och rubbas knappast speciellt mycket mot slemhinnorna heller. Fördomsfullt, vadå, det är ju en läkare som fört fram detta, på rent medicinska grunder, det har väl inget med fördomar att göra ?? Visst kan man säga att vissa fakta vill vi inte se för vi gillar dem inte men sådan strutsmodell är väl inte så bra.

    Slemhinnorna kan väl bli retade t.ex. genom någon inflammation även om du är oskuld. Det finns ju andra bakterier än de som förs över från partner till partner. Att bada i förorenat vatten är väl t.ex. en inte så ovanlig orsak.

    Att det rent medicinskt,alltså bortsett från alla moraliska synpunkter, inte är så lyckat med 500 partners tror jag de flesta skulle instämma i. Men de allra flesta kvinnor, även om de inte är oskulder, kommer väl aldrig upp i den typen av siffror. Men visst finns det de som gör det.

  • Maria

    Malin22, jag skall föra din synpunkt vidare till henne men både hon och hennes läkare verkade helt säkra och det började just i slutet av hennes vilda period så att säga. Att det skulle vara samma sake med 500 samlag med en partner som med 500 olika stämmer väl dock inte alls - i det ena fallet får du i dig en pakteriekultur, i det andra 500. Om det nu är så att sjukdomen kan uppstå just efter en infektion så låter det ju inte alls otroligt att alltför många infektioner kan bana väg för det hela. Läkaren var som sagt helt säker på sambandet.

    jocelyn, nej det tror inte jag heller att 500 partners är särskilt vanligt och frågan är väl om det skall räknas som en livsstil att leva så eller om det bör kallas sexmissbruk - termen har ju faktiskt börjat användas på senare år. Givetvis kan människor välja vilken livsstil de vill i det här avseendet, olagligt är det ju inte, men i så fall bör man nog vara medveten om att det handlar om ett riskbeteende på flera sätt - precis som t.ex. hög alkoholkonsumtion, att använda droger osv.

  • Maria

    Malin, vad det gäller det där med sex utan att vara fysikt upphetsad så kan ju där möjligen ligga en poäng - om man har det som en tävlan att hinna med så många som möjligt, och tydligen var det inte så ovanligt att hon hade flera partners på en kväll/gång heller, så lär det väl inte finnas tid för något förspel eller likande heller...

    Vad det gäller bakteriesidan, nej hon använde aldrig kondom utan litade på sina piller så hon kan nog ha fått i sig åtskilligt - och det var därför jag skrev tidigare att hon hade en väldig tur som inte fick HIV. Visst som det påpekades, det kan man få även med en partner, men självfallet ökar risken med så många och dessutom sådana man knappt känner alls. Är det däremot första gången för båda två så är ju risken att få det nästan noll, då skulle endera parten ha behövt få smittan på något icke sexuellt sätt (det finns ju andra smittvägar också).

    Vad det gäller bot för sjukdomen verkar det inte vara så lätt. Hon har fått behandling med olika preparat men hittills inte fått någon så där avgörande förbättring - viss förbättring men inget radikalt. Men hon hoppas ju att de skall bli bra till slut. Men hon skulle aldrig vilja återvända till sitt gamla liv - hon säger att hon absolut inte nu kan fatta hur hon kunde leva så, men att det då var nästan det enda hon hade i huvudet.Men hennes nuvarande pojkvän vet om hennes bakgrund och har accepterat det och även accepterat att samliv för deras del f.n. är omöjligt.

  • Maria

    Malin, jag vet inte vad preparaten heter men jag vet att det mesta är i form av salvor. Hon har fått testa olika och inte fått någon större hjälp av det. Sex är absolut inte att tänka på säger hon, hon kan inte ens använda tamponger och t.o.m. att föra på salvorna är tydligen plågsamt. Hon har lidit i flera år redan och ännu kan hon inte se slutet på det.

    Sorry för smileyn i mitt förra inlägg - den hoppade dit av sig självt !

Svar på tråden Hur många är "normalt" att ha gjort det med? Är svartsjuk...