• Kickit

    problem med föräldrar

    Din mamma bryr sig om er, det är helt uppenbart. En människa skulle aldrig lägga energi och ork på att tjafsa om den inte brydde sig ;)

    Du och din mor borde prata först. Få henne att berätta om hur hon känner, varför, hur, vad, när, allt. Du förstår ju redan dig själv och behöver därför inte hävda dig, ta reda på bägge sidors sanningar. Ifrågasätt på ett icke anklagande sätt, så som "Jag har ibland inte förstått att du har brytt dig när du och gjort si och så, men jag vill förstå. Vill du berätta?" Inled varje fråga utifrån dig själv, börja aldrig med "Du", "Men" etc. BÖrja med din själv, jag blir ledsen när, jag tar illa vid mig när, jag bryr mig om...

    Något som nästan alla föräldrar gör är, att de bryr sig men på fel sätt. Dock tror de att det är det rätta sättet, nämligen att de berövar ens frihet i tron att de vet bäst, att de vet bättre. Vad ni behöver känna är att de har förtroende för er, att de tror på att ni kan hantera och klara upp saker. Förklara detta för henne, likväl som du behöver förklara att så länge som ens nära och kära inte far illa har man ingen som helst rätt att lägga sig i och försöka kontrollera situationen. Man måste lära sig att acceptera andras val, åsikter och handlingar.

    Tala om för henne att du inte vill förlora er relation utan göra den bättre. Att du vill att ni ska förstå varann, att det är viktigt att hon inser att även hon kan göra fel och att alla bär på ansvaret till bråket som är. Hon måste förstå att hon kan göra fel, att hon är ansvarig för allt det hon säger. Säg att du vill få hennes respekt och att hon ska börja tro på dig, utan hennes förtroende känner du dig överkörd, förbisedd, som om hon inte har förstått att du blivit vuxen för längesen.

    Försök förstå henne, ta till dig det hon säger och ställ inga frågor som lämnar utrymme för "ja" eller "nej" utan där hon blir tvungen att vidareutveckla sig.

    Det är ungefär så här som jag ser på problemet :)

Svar på tråden problem med föräldrar