Det där med tvålen är en myt. Precis som stringtrosorna, tighta jeans osv.
*citering*
Många myter
Det finns en hel del myter kring svampinfektion i underlivet, säger Inga Sjöberg.
- Myterna florerar till stor del tack vare att vi läkare har varit dåliga på att ta hand om kvinnor med besvär i vulva (de yttre könsdelarna) och vagina (slidan). Kvinnorna har inte fått den hjälp de behöver, och därför försökt lindra sina besvär själva.
Myt 1: Man får svampinfektion om man tvättar sig med vissa typer av tvål i underlivet.
- Det spelar ingen roll vilken tvål man använder. Har man inga besvär kan man tvätta sig och duscha både en och två gånger om dagen. Om man däremot redan har kliande och svidande slemhinnor kan man använda olja istället för tvål när man tvättar underlivet.
Myt 2: Man får svampinfektion om man använder jeans eller andra åtsittande byxor.
- Ingen har kunnat bevisa det. Inte heller att syntetunderkläder ger en "fuktigare" miljö där svampen trivs. Däremot kan man tänka sig att kvinnor som använder jeans med en hård söm i grenen, och som cyklar mycket, kan få "skavsår" i slidans slemhinna, som svider och kliar. Om besvären beror på svamp kan bara en doktor avgöra.
Myt 3: Man får svampinfektion om man äter mycket sötsaker.
- Det är bara nys! Vad man äter eller dricker har ingen betydelse för miljön i slidan. Jag har haft patienter som prövat allehanda dieter för att bli av med sin svamp, men det finns inga bevis för att de haft någon positiv effekt.
Myt 4: Man kan bota svampinfektion genom att föra in yoghurt i slidan.
- Jag vill avråda från "alternativa" behandlingsmetoder av det slaget. Visst kan det vara nyttigt att äta yoghurt och annan kulturmjölk - men man ska inte föra in den i slidan. Det kan till och med vara förenat med risker, man ska vara försiktig med att stoppa in ej definierade levande bakterier i slidans känsliga ekologiska system. Det finns också naturläkemedel med lactobakterier, men problemet är att man aldrig kan veta om just den typen av bakterier kan ha en positiv effekt. Varje kvinna har mellan en och fyra olika lactobacillstammar i sin kropp.