Varför firar vi i Sverige jul den 24e December?
Och inte den 25 som i många andra länder?
Jag vet inte riktigt skälet till det och är bara nyfiken. Någon som vet??
Och inte den 25 som i många andra länder?
Jag vet inte riktigt skälet till det och är bara nyfiken. Någon som vet??
Vill bara inflika att midsommar inte "tagits över" av kyrkan då det är en av de få högtiderna som inte är förknippad med kristendomen, varken nu eller då.
Och vad jag har hört så ska Jesus ha fötts nån gång på sommaren =)
Detta har redan diskuterats... Sök på wikipedia så får ni svaret.
sv.wikipedia.org/wiki/Jul
Dvs, vi firade "jul" redan innan vi blev kristna.. Då var detta midvinterfirande runt vintersolståndet som infaller 21dec. Sedan så har kyrkan tagit över detta firande, som de tog över allt annat och numera firar vi egentligen ett mellanting mellan den religiösa julen och våran gamla fornnordiska jul...
*Den fornnordiska julen
Jul är benämning på den nordiska hedniska midvinterfesten julblot, fornnordiska jólablót eller "midvinterblot". Julblot eller midvinterblot firades alltså vid midvintern då dagarna är som kortast och nätterna som längst, det vill säga kring vintersolståndet. Man tror att det förkristna firandet av denna dag var en dyrkan av denna egenskap hos dygnet då det tolkades som ett återuppvaknande av naturen.
Ordet "jul" finns belagt före kristnandet av Norden och är alltså fornnordiskt. Det förekommer tidigast i ett hyllningskväde till Harald Hårfager från omkring år 900 där någon sägs "dricka jul". En vanlig folketymologisk vanföreställning är att ordet är besläktat med hjul; detta är emellertid av språkhistoriska orsaker otänkbart, och ordets förgermanska etymologi är okänd.
*Den kristna julen
Jul kallas på nordiska språk inkl finska även den högtid som kristna firar den 25 december till minne av Jesu födelse. Man kan inte som på till exempel engelska direkt ange distinktionen mellan christmas och yule. I Sverige pågår den kristna julen från juldagen, 25 december, till trettondagen, 6 januari.
Årstiden för Jesu födelse anges inte i evangelierna, men Lukasevangeliet indikerar att årstiden var månaderna då herdarna var ute och vaktade får. Det gjordes under sommarmånaderna, vädret blev kyligare i slutet av oktober början på november. Men den exakta tidpunkten för Jesu födelse är inte känd. Liberius fastställde datum för juldagen till den "25 december" 354. Årstiden december ersatte företrädesvis det romerska firandet av solguden som hölls vid midvintern, men även andra hedniska folk i västerländerna firade redan sina egna typer av högtider vid midvinter.
Övergången från de gamla folkens traditioner och seder till kristendomen underlättades som tidigare nämnts genom att midvinter redan var en högtid. Ljusets återvändande till jorden efter midvinter har fått symbolisera det andliga tecknet för Jesus födelse, och därmed infaller juldagen med midvinter. Vintersolståndet infaller nuförtiden något tidigare på grund av ändringar i kalendern.
Den västkristna kyrkan var först med att införa juldagen den 25 december och samtliga länder i väst har denna högtidsdag. Inom den östkristna kyrkan har trettondedag jul, epifania, ofta en starkare ställning än julen. Denna dag firas där till minne av Jesu dop eller hans födelse.
Eftersom den kristna julen startar den 25 december, infaller dess afton klockan 18 kvällen därinnan, varav namnet julafton. Julen i Sverige varade förr till tjugondag Knut (13 januari), medan den i övriga världen tar slut i och med trettondedag jul (6 januari).
I Sverige fanns även förr flera helgdagar omkring jul: tredjedag- och fjärdedag jul, men dessa avskaffades genom förordning 4 november 1772.
*Den sekulära julen
Det sekulära julfirandet är en blandning av hedniska, kristna, nordiska och germanska traditioner från 1800-talet.
I det sekulära svenska samhället firas jul under hela adventstiden med julaftonen som höjdpunkt och anses avslutad på juldagen. Jul har blivit den största sekulära högtiden över hela världen. Här ingår kommersialismen, julstressen, julskyltning som startar redan i november, H&M:s spektakulära annonskampanjer, julkalendrar, Julkalendern på TV, Julkalendern i radio, julmusik, julgran, julmat med julskinka och lutfisk, julbord, glögg, julsprit, julöl, julkort med speciella julfrimärken, jultidningar, julklappar, jultomtar, julstädning, Kalle Anka och hans vänner samt Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton på TV, julyra, julneuroser etc. Det har sagts om julen att det är den tiden på året då svenskarna bryr sig om de släktingar de ignorerar resten av året och skuldsätter sig för att köpa saker till andra som dessa aldrig önskat sig eller ens behöver.
Jul är i Sverige en familjehögtid. Julen har därför blivit en pina för människor som är ensamstående eller marginaliserade. De flesta restauranger är stängda på julafton och ibland även på juldagen. Flera ideella organistioner engagerar sig extra under julen och erbjuder ensamma, hemlösa och socialt utslagna lite "julstämning" genom att anordna "julbord" med skänkta livsmedel. Dessutom ges lite underhållning.
I Sverige firas julen vanligtvis med familj och vänner. Inför julhögtiden pyntas fönster med ljusstakar och julgranen placeras i rummet. På julaftonen kommer tomten och delar ut julklappar åt barnen.
För att förenkla så är vår jul alltså "Det sekulära julfirandet är en blandning av hedniska, kristna, nordiska och germanska traditioner från 1800-talet." :D
Som Beckie sa
Midsommar har absolut inget med kristendomen att göra alls! Helt o hållet hedniskt firande som "överlevt" sveriges kristnande.
I grund o botten har väl alla "kristna högtider" sina rötter i gamla hedniska traditioner.
Yes.. Sök på wikipedia så kan ni hitta all info om dessa högtider... :)
Faktum är att kristendomen visst försökt ta över midsommar. I Finland firar de den så kallade Johannesdagen, då man säger att Johannes Döparen föddes ett halvår innan Jesus, alltså runt midsommar. Vilket bara är logiskt om man samtidigt antar att Jesus föddes på Juldagen, vilket han ju med stor sannolikhet inte gjorde. Så i början försökte kyrkan få människorna här i norden att fira Johannes Döparen på Midsommar men det blev inte anammat av Svenskarna. Numera har de flyttat Johannes födelse till helgen efter midsommar.
Jag är medveten om att det EGENTLIGEN inte är Jesus födelsedag runt jul. Menar bara att det är därför kristendomen tyckte vi skulle fira då. För att de trodde det var så.
Inom Wicca och många andra nyreligiösa/hedniska/naturreligioner så firar vi Yule så som man gjorde förr i tiden, innan kristendomen kom:
Yule äger rum ca den 21 december och är vintersolståndet, då natten är som längst och dagen är som kortast. Kallas även midvinter. Inom Wicca är det denna dagen då man firar gudens och ljusets återfödelse. Det skandinaviska ordet jul är troligtvis sammankopplat med yule, och har antagligen med hjul att göra eftersom paganer ser året cirkulärt (årshjulet). I många engelska/amerikanska julsånger sjunger de om yule och yuletide, alltså juletiden. :)
Vill också lägga in en varning om att vara lika källkritisk som vanligt när man söker information på wikipedia. Det är "vanliga" människor som lägger in information där, och det finns ingen garanti för att informationen är korrekt. Men detta visste ni smarta tjejer väl redan. :)
Hittade även information nu där det står såhär om ordet jul (det jag skrev ovan om kopplingen till hjul är alltså så man ser på det inom Wicca):
Nåväl, ordet jul förekommer ju inte i Bibeln, men i en handskrift av bibelöversättningen har man hittat ett fragment av en kalender där ordet jiuleris står i betydelsen "julmånad".
Språkforskarna anser att jehwla är den ursprungliga allmängermaska formen av ordet. Men dess egentliga betydelse har man inte kunnat hitta. Den döljer sig långt borta i historiens dunkel...
En annan intressant teori (ni får ursäkta alla mina inlägg men jag kom precis till jobbet och fastnade i detta! ;)):
Många har försökt att tolka ordet "jul", men ingen har ännu hittat en entydig förklaring som övertygat alla. En relativt ny och intressant tolkning har Gösta Ågren presenterat i Svenska Dagbladet 24/12 1995, där han härleder ordet jul till häst. Som bekant var hästen ett högt rankat offer i hednatron och därför ansågs det länge bland kristna förbjudet att äta hästkött, ja säkert bland många än idag. Ågren hänvisar till en irländsk bok från 1804 där det står att "den stora nordiska fest som kallades jul och räckte i tre dagar, fick sitt namn av att man åt hästkött."
Ågren skriver vidare att "Jul är med andra ord en sammandragning av 'jor-öl'. Första leden där återgår på det fornnordiska jor, alltså häst. Den andra leden, öl, är inte bara namnet på på en dryck utan också beteckning för fest. ... Det är tydligt att våra förfäder och anmödrar 'drack jul' genom att äta hästkött och dricka mjöd och öl. ... Kontraktionen från 'jor-öl' till 'jol' är helt logisk. Jor uttalades diftongerat, ungefär 'jåur', och länge talade man alltså om 'jåol'. Under tiden upptogs ordet i finskan i formen joulu."
Kopplingen mellan ordet jul och häst är inte långsökt. Det är knappast någon slump att hästvisan "Staffan var en stalledräng" är en julvisa.
Snart_FruL
Yes, säg något som "kyrkan" inte försökt ta över? :(
Lilla Li
Ja, som jag redan skrivit.. ;) *fniss*
Upprepar: "Ordet "jul" finns belagt före kristnandet av Norden och är alltså fornnordiskt. Det förekommer tidigast i ett hyllningskväde till Harald Hårfager från omkring år 900 där någon sägs "dricka jul". En vanlig folketymologisk vanföreställning är att ordet är besläktat med hjul; detta är emellertid av språkhistoriska orsaker otänkbart, och ordets förgermanska etymologi är okänd."
Fast jag vet ju att man inte ska tro allt som står i wikipedia rakt av, så klart.. Men jag fick mig ett litet skratt när du (Lilla Li) Sökt runt och spånat på ordet jul/hjul och sedan själv skriver just det som jag redan klistrat in från wikipedia.. ;) *fniss*
Lilla Li
Den första meningen..då syftade jag på midvinterfirandet runt vintersolståndet den 21.. :)
Menade inte att jag är någon form av expert, tycker bara att det är roligt när saker och ting upprepas... :)
pickolina: :D Förlåt. Du skrev en del saker som jag TRODDE att jag skrivit, eftersom jag kan en del om detta sen innan så pratar jag mycket om sånt och ja... :) Jag trodde nämligen att DU upprepade saker JAG sagt först. :D Haha. Så därför läste jag väl inte igenom ditt inlägg så noga som jag hade kunnat. :) Fast jag tog ingenting från Wikipedia faktiskt.
Lilla Li
Ah, så kan det vara.. :) Det gjorde jag (kopierade fr wiki..), hehe, som du nog såg... Jag kunde ingenting om ämnet förrän det diskuterades här på BT ganska nyligen... Jag älskar sådana här trådar, som handlar om saker som man kanske inte kan så mycket om. För jag blir så nyfiken och sätter mig alltid och söker och söker och lär mig ju därmed massvis, som jag aldrig skulle lärt mig annars... :D
pickolina: Ja och det roliga är ju att oftast så finns det inget "rätt" svar, utan även forskarna har mest teorier. Lite kul att kunna komma med egna idéer och tolkningar då. :)
Lilla Li - Absolut!.. :) Ruskigt intressant och spännande...
Tomten kan ju inte vara pa alla stallen samtidigt sa det klart att han maste sprida ut det over tva dagar...