Äktenskapsförord
Äktenskapsförord kan man skriva själv om det inte handlar om större mer avancerade ekonomiska transaktioner, då bör man anlita en jurist.
Äktenskapsförord kan skrivas när helst, tom efter bröllopet, det är inte tidsaspekten som är väsentlig utan de facto att båda parter skriver under och att avtalet är registrerat hos Tingsrätten.
Varför man upprättar och skriva under ett äktenskapsförord innan bröllopet och inte efter beror många gånger på att det är en viss form av påtryckningsmedel. Sen är det ju så att om man väntar med att utforma ett äktenskapsförord så tenderar man att glömma bort eller skjuta upp och så blir det inte riktigt av.
Om man skriver äktenskapsförord och den egendom man vill skydda, dvs göra till sin enskilda egendom, är av sådan karaktär att man kan sälja bör man även skriva in att det som ersätter egendomen (pengar eller ny egendom) dvs "substitutet" även skall betraktas som enskild.
Om man är osäker är det alltid bäst att vända sig till en jusrist eller advokat. Ett tips för att spara pengar, eftersom man betalar för tiden juristen lägger ner på att upprätta dokumentet och sätta sig in i ärendet, är att själv skriva avtalet och sedan be juristen titta igenom för att se om man har fått med det man önskar och dessutom varit tillräckligt tydlig.
Vi kommer att ha ett äktenskapsförord, annars kommer jag inte ställa mig framför prästen