Inlägg från: jennyfer |Visa alla inlägg
  • jennyfer

    Äktenskapsförord

    Tänk på att det man upprättar i ett äktenskapsförord enbart gäller skiljsmässa men inte vid dödsfall. Det här kan vara bra att veta om någon har barn sedan tidigare.

    Nu är jag inte expert på detta så det kanske finns felaktigheter i resonemanget nedan så rätta mig gärna.

    Mannen har ärvt ett nergånget sommartorp med lågt värde. Kvinnan och mannen har gemensamt investerat massor med tid och pengar och fått det i toppskick vilket har mångdubblat värdet. Därför skriver de in i äktenskapsförordet att huset är gemensamt och ska delas lika vid en skiljsmässa. Om mannen avlider och har barn sedan tidigare så träder deras arvslott nu in och den lika delning som äktenskapsförordet reglerade blir satt ur spel.

    Kontentan är att kolla ifall det kan vara läge att skriva ett testamente samtidigt som ni fixar äktenskapsförordet.

  • jennyfer

    Det stämmer att man inte kan göra barn arvslösa, men jag tror (som sagt, jag har inte hundra koll på detaljerna) att man kan "lägga till" maken/makan. Istället för att med sommarstugeexemplet hans barn får hela så delas den mellan barnen och makan. På så sätt behöver hon inte gå från huset vid ett dödsfall utan kan få hälften och därmed lättare köpa loss huset från barnen.

    Min poäng var, oavsett detaljerna i det hypotetiska exemplet, att många tror att det räcker med ett äktenskapsförord. Man skriver ju ett sådant för att reglera vad som händer när äktenskapet upphör. Upphör det p g a dödsfall istället för skiljsmässa så står utan att kunna hänvisa till något man kommit överrens om. Ett äktenskapsförord upprättar man ju för att man vill styra över vad som ska hända med ens egendom. På samma sätt vill man kanske ha ett ord att säga till om vad som händer vid ett ev. dödsfall.

  • jennyfer

    Nope, jag tänker på äktenskapsförord kontra testamente. Jag vet att jag har läst ett jättebra exempel på hur fel det kan bli när folk tror att det som regleras i ett äktenskapsförord även är tillämpbart om någon dör. Så är det inte.

    Visst kommer äktenskapet med en packe lagar och regler och det är om man vill frångå dessa som man skriver ett äktenskapsförord (annars kan man ju bara luta sig tillbaka och hänvisa till lagarna). Samma sak gäller ju vid dödsfall med/utan testamente.

  • jennyfer

    Här sitter vi och spekulerar i vad som gäller. Det är precis därför man bör kolla med proffs.

  • jennyfer

    Återigen!!! Jag har inte hundra koll på detaljerna i exemplet så vi kan helt enkelt skippa det om det krånglar till saker.

    Kontentan är att många glömmer testamente för att man tror att det man kom överrens om i äktenskapsförordet även är tillämpbart om äktenskapet avslutas genom dödfall istället för skiljsmässa.

    För egen del finns varken särkullsbarn eller egendomar som ska hållas utanför på något sätt.

Svar på tråden Äktenskapsförord