• JBB

    Delad föräldraledighet?!

    Jag är sedan 2år förälder, och vi har verkligen inte delat lika, jag har fått det mesta av föräldra penning. Varför? min fästman jobbar och jag pluggar, han har större inkomst än jag, så varför skulle han från vår ekonomiska synpunkt stanna hemma 50% av vår gemensamma föräldraledighet.

    Ifall han stannar hemma får vi i snitt 10000kr. Jobbar han får vi ut omkring 18000 efter skatt. Min fästman älskar våra barn, han är den mest fantastiska pappan man kan tänka sig. Däremot vill han att våra barn ska ha en trygg ekonomisk plan att leva på, vilket vi inte hade om det var jag som drog in ekonomin.

    Personligen anser jag att det är upp till varje familj att bestämma vem som ska stanna hemma med barnen och vem som ska jobba. Den ekonomiska biten har oftast stor betydelse i vem som stannar hemma. Därför har det ingenting med kärlek att göra.

  • JBB
    Duchess skrev 2008-09-25 15:29:52 följande:
    Man kan ju bli både sjuk och arbetslös, och då hamnar man på ungefär samma nivåer som om man är föräldraledig. Barn kostar pengar på alla sätt och vis. Det tror jag inte att någon försöker sticka under stol med. Om de fasta kostnaderna är så höga att man inte har råd med att ena parten blir sjukskriven några månader (eller är föräldraledig) så skulle jag nog rekommendera att man ser över sin ekonomi redan innan det värsta händer (värsta betyder inte att man får barn, utan att man blir sjukskriven eller arbetslös).
    Jag håller med dig i att barn kostar pengar och att vad som helst kan hända, men om man ser från våran ekonomiska punkt så är det lättare att spara pengar ifall den som får högst ekonomi vid månadens slut jobbar än om den som får 8000kr mindre. I så fall kan man planera längre fram i framtiden och spara för oväntade utgifter. Samma chans skulle man inte ha om den med minst inkomst jobbar/pluggar om det skiljer sig över 5000kr.
  • JBB
    Duchess skrev 2008-09-25 15:44:11 följande:
    Jag ifrågasätter inte alls att det ger er bättre ekonomi om du är hemma. Men om barnet är planerat så har man ju minst nio månader på sig att lägga undan extra pengar så att båda har råd att vara hemma med barnet, eller hur?
    Men om man inte vill vara hemma då? Om den andra föräldern vill jobba? Då måste man ju kunna ge sin del av föräldrapenningen till sin käresta, barnen hinner man se varje dag, man kanske missar något av dom små undren som händer för varje dag. Men då är det ju upp till var och en?
  • JBB
    Duchess skrev 2008-09-25 15:58:59 följande:
    Jag har en kollega som inte alls trivdes med att vara föräldraledig. Hon var ändå hemma i några månader innan hennes man tog över. Det gick utmärkt, och hon är glad att hon var hemma 1/3 av tiden. Personligen är tycker jag att det Isländska systemet vore en bra början. Där har mannen 1/3, kvinnan 1/3 och 1/3 får disponeras valfritt.
    Kan mannen ge kvinnan sin föräldra pennings del i Island?

    Man är ju ändå två att skaffa ett barn, och två som är ansvariga för hur dom vill lägga upp föräldrapenningen? Om det ena inte vill, ska någon då kunna tvinga h*n för att vara hemma? Eller ska varje familj kunna ta sina egna beslut, för deras familjs bästa?
  • JBB
    Sebastiána skrev 2008-09-25 16:00:22 följande:
    Om du inte vill vara hemma med barnen utan skriver över dagarna på din man menar du?
    Den ena föräldern får 10 dagar automatiskt som denna inte får ge till sin partner, resterande dagar får min man tex lägga på mig, eller jag på honom.
  • JBB
    Duchess skrev 2008-09-25 16:08:48 följande:
    Nej, en tredjedel är bunden till mannen och en tredjedel till kvinnan. (Jag är osäker på hur det ser ut i de fall där det inte finns någon pappa med i bilden, men det kan jag försöka ta reda på). Om ena föräldern inte vill vara hemma någon tid alls så skulle det ju här i Sverige ändå innebära att den andra föräldern kan vara hemma i ett år. Det är en VÄLDIGT lång tid jämfört med de flesta andra länder. Och återigen, visst får varje familj bestämma själv. Men staten ska inte sponsra ojämställdhet.
    I Island måste mannen vara hemma 1/3 av föräldrapenningen utan att ge något till kvinnan?

    Som det är i Sverige nu så får mannen 50% och kvinnan 50%, om någon av föräldrarna inte vill vara hemma mer än 10 dagar tex kan denna då lägga ut på den andra föräldern. Detta tycker jag är jätte bra, eftersom den andra föräldern i så fall kan vara hemma längre.
  • JBB
    Duchess skrev 2008-09-25 16:19:06 följande:
    Ja, så har jag förstått de isländska bestämmelserna. Jag ska fråga min man senare ikväll om det stämmer -han har bott på Island. Jag tycker att 1/3 (minst) av den bidragsberättigade föräldraledigheten ska vara bunden till respektive förälder. Varför tycker du att det är bra om en förälder kan ta i princip hela ledigheten?
    Jag tycker att lösningen som Sverige har är bra eftersom båda föräldrarna kan bestämma vem som ska vara hemma, om den ena vill ha kortare än den andra. Är det ju jätte bra att kunna föra över resterande dagar på sin partner istället för att barnet går på dagis och man förlorar hela sin föräldra penning pga att den ena jobbar och den andra inte får ta över dagarna.

    Varje familj ska kunna ha rätt att bestämma hur det är lättast för dom, om min fästman vill vara hemma, talar han om det för mig, och lika väl skulle jag säga till honom om ja ville jobba/plugga. Men eftersom jag trivs på mitt 24/7 arbete hemma och han på sitt 10timmars arbetsplats på jobbet, så ser jag ingen anledning för våran del att byta.
  • JBB

    J D skrev 2008-09-25 16:26:41 följande:


    Par som har mer ojämställt uttag av föräldraledighet har högre sannolikhet att skilja sig- det finns inget mer ekonomiskt ofördelaktigt än det i det här sammanhanget kan jag tänka.Den ekonomiska biten har inte alls så stor betydelse som man tror- däremot används det ofta som förenklad förklaring. Jag har skrivit uppsats på juristlinjen i just det ämnet. De gånger som mannnen tar ut mer föräldraledighet så beror det oftast på att kvinnan sitter i en särskild situation som e.g. student och det lönar sig om hon blir klar med studierna/hon annars får föräldrapenning på lägstanivå vilket är vansinnigt lågt. I övrigt är tar kvinnor ut mer föräldraledighet även om de ekonomiska vinsterna är små eller icke-existernade. Däremot är fördelningen jämnare i par där båda är högutbildade.
    Kan du visa någon källa över att det är större chans att gå skilda vägar om bara den ena partern är hemma?
  • JBB
    Duchess skrev 2008-09-25 16:30:27 följande:
    Men jag förstår ärligt talat inte hur det kan vara bra att en förälder tar hela ledigheten? I dagens läge är det ju mammorna som tar 80% av all ledighet. Tycker du verkligen att det är bra? Gynnar det barnen?
    Det finns familjer där mamman inte vill stanna hemma, det finns familjer där pappan inte vill stanna hemma och det finns ytterligare en familj där båda stannar hemma. Från barnens synpunkt tror jag inte att det spelar någon roll. Det är ju ändå föräldrarna och inte barnen som bestämmer vem som ska stanna hemma. Barnen trivs så länge dom har trygghet. Det spelar ingen roll om det bara är mamman som tar hand om dom på dagarna, om det är pappan, eller om det är pappan ibland och mamman ibland.
  • JBB
    Sebastiána skrev 2008-09-25 16:45:06 följande:
    Nehej, och det är därför 80% av all föräldraledighet tas ut av kvinnan?Jag undrar varför männen inte stider mer i den här frågan. Jag vet att det finns många män som vill vara hemma men som blir överkörda av sin fru/sambo. Nu blir det tack och lov delad vårdnad i de flesta fall vid en skilsmässa, men tidigare gick barnen automatiskt till kvinnan och maännen surade över att de inte fick träffa barnen så ofta de ville.Nu har de chansen. Ta den! De pappor jag känner som varit hemma säger att det är det mest fantastiska de varit med om. Varför missunna de det?Ekonomiska skäl är för det mesta bara svepskäl som tidigare sagts. Även när det inte finns stor skillnad tar kvinnan ut den mesta ledigheten.Av tradition har det varit så att kvinnan förknippas med hem och barn, det är klart att det är de strukturerna som styr. Folk får väl göra som de vill. Om de vill passa in i det gamla givna könsrollerna så OK, men det ska inte sponsras av staten.
    Ja men om dessa 80% män som vill vara hemma, varför kan dom inte i så fall säga till sina partners att dom vill vara hemma? varför kan dom inte vara rakryggad och stå upp för det dom vill?
    Vill min sambo vara hemma, så har han möjligheten att öppna munnen och säga det.
    Personligen vet jag inte varför män vill vara hemma, jag kan bara tala om för våran del precis som du kan prata över eran del. Däremot anser jag att när man ändå hjälpt till att betala skatt, så ska man även ha rätt att vara hemma, oavsett om den andra inte vill. Det är upp till var och en familj att bestämma vem som ska stanna hemma, För så länge båda är med på det? varför ska isåfall staten bland sig i?
  • JBB

    Ni får ursäkta mig nu, jag ska ta hand om mina barn, precis som jag och min fästman har bestämt.

Svar på tråden Delad föräldraledighet?!