• J D

    Delad föräldraledighet?!

    Par som har mer ojämställt uttag av föräldraledighet har högre sannolikhet att skilja sig- det finns inget mer ekonomiskt ofördelaktigt än det i det här sammanhanget kan jag tänka.

    Den ekonomiska biten har inte alls så stor betydelse som man tror- däremot används det ofta som förenklad förklaring. Jag har skrivit uppsats på juristlinjen i just det ämnet.

    De gånger som mannnen tar ut mer föräldraledighet så beror det oftast på att kvinnan sitter i en särskild situation som e.g. student och det lönar sig om hon blir klar med studierna/hon annars får föräldrapenning på lägstanivå vilket är vansinnigt lågt. I övrigt är tar kvinnor ut mer föräldraledighet även om de ekonomiska vinsterna är små eller icke-existernade.

    Däremot är fördelningen jämnare i par där båda är högutbildade.


    JBB skrev 2008-09-25 15:23:46 följande:
    Jag är sedan 2år förälder, och vi har verkligen inte delat lika, jag har fått det mesta av föräldra penning. Varför? min fästman jobbar och jag pluggar, han har större inkomst än jag, så varför skulle han från vår ekonomiska synpunkt stanna hemma 50% av vår gemensamma föräldraledighet. Ifall han stannar hemma får vi i snitt 10000kr. Jobbar han får vi ut omkring 18000 efter skatt. Min fästman älskar våra barn, han är den mest fantastiska pappan man kan tänka sig. Däremot vill han att våra barn ska ha en trygg ekonomisk plan att leva på, vilket vi inte hade om det var jag som drog in ekonomin.Personligen anser jag att det är upp till varje familj att bestämma vem som ska stanna hemma med barnen och vem som ska jobba. Den ekonomiska biten har oftast stor betydelse i vem som stannar hemma. Därför har det ingenting med kärlek att göra.
  • J D
    Snoris skrev 2008-09-25 15:36:14 följande:
    Det är upp till var och en. Alla familjer ser olika ut.
    Nej, alla familjer ser ju uppenbarligen lika ut med tanke på det överlägsna uttaget av kvinnor...

    Strukturer någon?
  • J D
    Hedebris skrev 2008-09-25 15:43:56 följande:
    min man är hemma allt utom 2mån. tycker inte att statenska tvinga mig att avstå frånmin utbildning när vi väljer att lösa det på detta sätt. båda är ju ändå delaktiga i barnens liv.
    Ni får ju pengarna från staten, om ni inte skulle få några pengar alls så skulle ni väl inte vara tvingade av staten att inte skaffa barn?
  • J D
    MissieA skrev 2008-09-25 16:12:38 följande:
    Men varför sponsrar staten ojämställdhet när det gäller löner då? Så det kan vi acceptera men inte viktigare saker som gäller våra barn?
    Bara för att man säger att en sak är fel betyder det väl nödvändigtvis inte att man inte tycker andra saker OCKSÅ är fel?!

    Självklart är det inte OK att staten ger ojänlika löner, därför har vi lagstiftat om det. Löneskillnaderna har på så vis blivit betydligt mindre i offentlig sektor men det är naturligtvis inte tillräckligt.
  • J D
    Snoris skrev 2008-09-25 16:12:42 följande:
    Jag tycker inte att det är någon ojämställdhet så länge man är ÖVERENS hur man vill göra i sin egen familj. Oavsett vem som är hemma så har man förhoppningsvis kommit överens om de då man båda två är lika mycket förälder.
    Det är ju ett helt rimligt sätt att tänka om man inte anser att man uppfostrats i en specifik samhällelig kontext som påverkar vad ens uppfattning och således förmåga att framställa underlag till överenskommelser är.
  • J D
    JBB skrev 2008-09-25 16:31:34 följande:
    J D skrev 2008-09-25 16:26:41 följande:Kan du visa någon källa över att det är större chans att gå skilda vägar om bara den ena partern är hemma?
    Självklart, jag har inte min uppsats tillgänglig nu (skrev den trots allt 2006) men jag kan höra med en av mina gruppkompisar så ska vi nog skaka fram den. Don't worry, de släpper inte igenom juridiska uppsatser som inte följer vedertagen vetenskaplig metod i fråga om källhänvisningar...
  • J D
    Hedebris skrev 2008-09-25 16:40:08 följande:
    jag ser det som skatteåterbäring för de 10år jag betalt skatt. resp 11år min man betalt skatt...J D skrev 2008-09-25 16:34:47 följande:
    Ja, men det är inget självklart utan ett ekonomiskt styrmedel precis som allt annat vi får av staten.
  • J D
    Hedebris skrev 2008-09-25 16:50:28 följande:
    vi får inget av staten...staten får av oss, staten fördelar VÅRA pengar.min sambofår totalt i fp vad han betalar i skatt på ettår...dettainnebär att han genom att jobba 2007 betalde sin egen ledighet 2008
    Eh, ja, men det är ju också staten som möjliggör ett kapitalistiskt system där ni kan arbeta och behålla löner så det är väl lite hur man ser det. Oavsett är det inte så viktigt här tycker jag.

    Ni får också barnbidrag, subventionerad sjukvård, förlossning, subventionerade mediciner, gratis skolgång etc. Man är nog ganska gammal innan man har betalat tillbaka till samhället vad man faktiskt har kostat.

    Att sedan staten (dvs vi alla) har valt att använda de gemensamma finanserna på ett visst sätt är inte några av gud givna rättigheter utan till stor del baserat på hur vi vill att samhället ska se ut. Dvs- vi vill ha fler barn- vi (staten) ger barnbidrag och föräldraförsäkring och förskoleverksamhet. Vi vill ha jämställt samhälle- vi indivudaliserar föräldraförsäkring.

    Staten tvingar inte någon till ngt (förutom vid brott)- däremot jobbar man med incentives och det är fritt för var och en att antingen pusha incentives hårdare (spara mer pengar och styr din egen ekonomiska situation- vara hemma hur länge man vill) eller motverka dem (ta inte ut ngn föräldraförsäkring alls utan jobba hemifrån eller anställ barnskötare- eller helt extremt- skaffa ej barn).
  • J D

    Man är inte föräldraledig för att man som förälder behöver det- då ska man sjukskriva sig.


    Aurelia skrev 2008-09-25 22:39:10 följande:
    Hm, det här är verkigen en svår nöt att knäcka... det här med föräldraledighet alltså och hur den ska delas upp och om det bör vara lagstadgat med 50 - 50 mellan mamma o pappa. Visst vore det bra om arbetsgivare inte längre har någon anledning att anta att mamman kommer att vara den som är hemma längre med barnet. Det är ju det "normala" nu och det drabbar ju alla kvinnor, som flera skrivit tidigare i tråden.Men samtidigt... mamman har kanske haft en besvärlig graviditet och förlossning och ammar kanske barnet runt ett halvår. Det är lite andra förutsättningar för pappan som är föräldraledig. Borde inte mamman rent (bio)logiskt oftast vara i behov av en längre föräldraledighet än pappan? För sin egen återhämtnings skull osv. Jag bara spekulerar lite, har inte barn själv.
  • J D
    Hammerman1 skrev 2008-09-26 12:17:40 följande:
    Duchess skrev 2008-09-26 12:09:43 följande:
    Tar folk ut 50/50 blir det isåfall lika dyrt som om en familj tar ut 60/40 med nuvarande system, så ur ekonomisk synvinvel borde resultatet bli detsamma. Frågan blir ju då vad som fungerar bäst för barnfamiljerna som ofta har svårt att få ihop livspusslet som det redan är. Nu har inte jag barn själv, men spontant känns det som att flexibilitet och valfrihet brukar vara det som ger bäst resultat.
    Sorry, men nej, så blir det definitivt inte. Med nuvarande system så styr vi samhället till fasthållande av vissa strukturer där kvinnor och män har vissa roller. Så förutom att vi betalar för föräldraförsäkringen så betalar vi för brottslighet som uppstår på grund av dessa könsroller för det är nämligen ett av ojämställdhetens uttryck.

    För övrigt är patriarkalismen starkt kopplat till krig och militarisering så varsågoda- det får ni också betala för.

    Något mer ni känner är värt att subventionera med det underbart ojämställda styrmedel som föräldraförsäkringen är idag?

    Jag menar, själv kan jag ju casha in på det här, kanske till och med mer än jag förlorar (om vi nu ska vara inne på mina pengar-dina pengar o. dyl)- bara att specialisera mig på familjerätt och njuta av alla extra skilsmässor men jag skulle helst slippa sådant resursslöseri och se verkligt fria val utom strukturerna istället. Idealistiskt måhända.
  • J D

    Håller med!

    Själv kommer jag ha ett mer välbetalt jobb än min fästman och antagligen mer påtaglig karriär. Ändå kan jag inte se att han skulle vara hemma hela tiden med våra barn. Sambandet ekonomi-föräldraledighet är vansinnigt överdrivet. Men det är ju säkert lättare att leva med sina val om man tänker så för i ett patriarkalistiskt-kapitalistiskt samhälle så är väl ekonomin det viktigaste som finns.

    Jag skulle iaf hellre bo i hyresrätt utan bil och ha en föräldraledig man om jag så var undersköterska och han chef på whatever. Man kan faktiskt leva gott på den kominationen, till och med om en är arbetslös skulle det gå att dela. Säkerligen att man i alla fall skulle ha det bättre än studenter i alla utom extremfallen. Jag är student i storstad och delar studentlgh (=dyrare) med min fästman som också är student och vi kan ändå spara 3000 i månaden om vi vill. Så, ekonomi, skulle knappast tro det. Möjligen om man är väldigt ekonomiskt omogen...


    Sebastiána skrev 2008-09-26 12:45:16 följande:
    Lite funderingar:Är det så att 80% av alla pappor inte vill vara hemma med sina barn?Är 80% av alla pappor verkligen så oundvikliga på sina arbetsplatser?Är det så att 80% av alla familjer skulle hamna i ekonomisk ruin om pappan var hemma på grund av att han tjänar så mycket bättre?Är det så att kvinnor har sämre lön än män eftersom arbetsgivarna inte satsar på folk som i flera års tid är borta från arbetsplatesen? (hemma med barn 1 i 1 år sedan VAB var och varannan dag under förkylningstider, efter det nytt barn och hemma med det 1 år efter det åter en massa VAB)På min arbetsplats var en tjej hemma i flera år på grund av föräldraledighet (var borta i 5 år) sedan undrar många kvinnor varför de har lägre lön än män. Folk får göra som de vill, men de kan ju försöka komma ihåg att deras val även påverkar andra.
  • J D

    mme Monique skrev 2008-09-26 12:14:26 följande:


    men allvarligt.. Om föräldraledigheten ska delas 50/50 så ska väl den iaf betalas eller hur menar du nu? Blir det dyrare om kvinnan är hemma än mannen? Knappast,för i de allra flesta fall så är väl männen berättigade til högre föräldrapeng än kvinnorna i och med att det faktiskt oftast tjänar mer.. i sf skulle det ju bli dyrare om männen är hemma..
    Du kan ju kolla upp hur mkt mäns våld mot kvinnor kostar samhället och plussa på det i dagens system.
  • J D
    Hammerman1 skrev 2008-09-26 13:21:11 följande:
    J D skrev 2008-09-26 13:14:57 följande:Och om världen historiskt sett styrts av kvinnor hade vi levt i ett harmoniskt utopia utan krig och brottslighet antar jag. Hahahahaha! Är du verkligen så naiv att du tror att vi hade haft färre krig ifall presidenter och generaler varit kvinnor? Makt korrumperar, inte kön. Och alla vill vi ha makt, där är jag och Nietzsche helt ense.
    Observera att jag skrev att det var ett av ojämställdhetens uttryck. Inte männens uttryck. Jag är inte ett stort fan av att tillämpa feministresonemang från femtiotalet, jösses...

    Däremot kan du kika i boken "krig i vår tid" och se en oerhört stark koppling mellan patriarkalsim och militariseringens uttryck idag.
  • J D
    Hammerman1 skrev 2008-09-26 13:21:11 följande:
    J D skrev 2008-09-26 13:14:57 följande:Och om världen historiskt sett styrts av kvinnor hade vi levt i ett harmoniskt utopia utan krig och brottslighet antar jag. Hahahahaha! Är du verkligen så naiv att du tror att vi hade haft färre krig ifall presidenter och generaler varit kvinnor? Makt korrumperar, inte kön. Och alla vill vi ha makt, där är jag och Nietzsche helt ense.
    Och för övrigt så är jag inte liberal och tror därmed inte att det spelar ngn roll hur många kvinnor som är generaler eller presidenter eftersom vi fortfarande sitter fast i ett patriarkalt maktsystem. Det kanske är där du missuppfattar mig för övrigt för jag pratar inte om enskilda män eller kvinnor eller ngn biologisk crap utan om system och strukturer.

    Och tro mig, det är oerhört svårt att vara naiv om man har läst så mkt som jag... Jag skulle gärna vara det ibland dock. Lättare att förenkla och sedan nöja sig kanske.
  • J D
    feministbrud skrev 2008-09-26 13:28:09 följande:
    Förutom Hedebris i denna debatt har jag aldrig hört om män som vill vara hemma längre. Varför är det så? Var finns alla män som vill slåss för sin föräldraledighet? (Jag har en hemma och det är jag glad för!)
    Åh, jag har också en. Tack och lov. Jag blir så varm när han berättar om hur han pratar om det med andra män och får dem att reflektera lite. Och över att se hur mkt han faktiskt längtar efter att ta hand om våra potentiella barn.
  • J D
    Hammerman1 skrev 2008-09-26 13:30:21 följande:
    J D skrev 2008-09-26 13:28:27 följande:Tolkar jag dig rätt om du även anser att den som slår i lesbiska relationer egentligen är en man?
    Åh, herregud! Däremot så tror jag att våld i samkönade relationer också beror på att vi har maktstrukturer som skapar oacceptans och obalans. Jag tänker dock inte ge mig in i en queerdiskussion eftersom det krävs alldeles för mkt dekonstruktion för det och eftersom inte ens dekonstruktion av olikkönade relationer fungerar här så känns det inte som det mest givande.
Svar på tråden Delad föräldraledighet?!