• fru AM

    Lös biljett till barnkarusellen!

    Det värsta vi råkat ut för hittills är att Livia spankulerat omkring med glidmedelsflaskan och frenetiskt gnuggat sig på kinderna (låtsas att hon smörjer in sig med ansiktskräm)

  • fru AM

    God morgon Lappis! Jobbigt med att vara sjuk! Min förkylning börjar släppa lite. Ska gå och göra mig en stor kopp te. Krya på dig! kram

  • fru AM

    Cicci: Så trist att läkaren inte ingav förtroende! Men han kan ju vara en hejare på att gör UL ... Det viktiga är bara att han förmedlar till er vad han ser och inte ser på ultraljudet, det var det jag tyckte Marianne Wåhlin var då väldigt bra på - MEN hon är ändå "bara" UL-sköterska. Det är klart att en läkare borde veta mer ... Tänk om de kunde göra UL-et på dig tillsammans, det vore perfekt ... Prata med BM! Ring idag!

    Angående FVP. Det är oerhört svårt att råda - som jag säkert sagt så tyckte jag det var ett extremt obehagligt ingrepp, men det värsta var ju dagarna efteråt när jag läckte lite och var övertygad att jag skulle få MF ... Det hade varit bättre att veta mer om vad man hade att vänta sig - att det enligt min BM är väldigt vanligt att läcka lite, t ex. Sedan ska man nog vara lite mer benägen att åka in till gyn-akuten och kolla upp, istället för att gå och lida hemma som jag gjorde - om man nu läcker och är orolig. När jag väl fick det normala/bra resultatet per post så ångrade jag ju inte FVP:et, men det är ju lätt att säga då ...

    Den senaste siffran (som jag har sett på nätet) på risk för missfall i samband m FVP är så låg som 0,135 % (vad blir det ... 1:740 ?). Förstår om du inte vill skriva dina kubbsiffror här men om du vill så kan du inboxa dem så kan jag se om jag kan hjälpa dig att tänka ...

    Hur såg det ut i övrigt: hur bred var nackspalten? Profil på näsan? Fingrar och tår?

    Kram

  • fru AM
    Lapinette skrev 2008-12-11 10:34:39 följande:
    Trist att läkaren var så kass Cissi!Ni som har gjort KUB kan ni förklara hela den grejen för mig. Hur går man tillväga och vad får man fram för resultat? Jag försökte förklara för maken igår på väg till Skavsta på natten men herregud jag har verkligen inte läst ordentligt när det gäller allt som har med graviditet att göra ... sa till honom att jag har fullt sjå att försöka bli gravid.
    Lappis: jag kan inte alla detaljer med värden man mäter osv men KUB-testet är ett kombinerat blodprov + ultraljud. Blodprovet mäter det som jag inte riktigt vet, olika hormoner som har med graviditeten/fostret att göra. På ultraljudet mäts nackspalten och man tittar på näsan (som ska ha näsben) och att fingrar och tår suyns tydligt (barn med kromosomavvikelser ligger tydligen ofta och kniper med händer & fötter). Sedan räknas värdena ihop med mammans ålder vid undersökningen och man får en 90&-ig sannilkihetssiffra på risken för att få ett barn med kromosomavvikelsen trisomi 21, 18 och 13.
  • fru AM

    Cicci: också: Det är viktigt att väga in fostrets ålder när man mäter nackspalten. En kompis som gjorde nupp förra veckan fick en ganska stor nackspalt men det visade sig också att fostret var en vecka äldre än vad de trott från början, tyvärr kunde inte UL-sköterskan räkna med den högre åldern på fostret så min kompis fick en sämre siffra på grund av det. Trots att nacckspalten med den höre åldern inräknad skulle ha varit helt normal!

  • fru AM

    På FVP-tar de ju prov på det vatten som omger bebisen och som också innehåller bortstötta celler från fostret. Där kan man gå in på kromosomnivå och titta om det är något fel. Snabbanalysen (som jag tog) är till 99% säker. Den som tar tre veckor är 100%-ig. Man får inte välja båda om man inte har tungt vägande skäl (dyrt).

    Sedan erbjuds alla ju ett rutin-Ultraljud i v 18-19 (som jag gjorde i måndags) - och där gås fostrets alla organ och kroppsdelar igenom för att hitta ev fel (som vissa kan ha med kromosomfel all göra)

  • fru AM

    fru AM skrev 2008-12-11 10:55:08 följande:


    På FVP-tar de ju prov på det vatten som omger bebisen och som också innehåller bortstötta celler från fostret. Där kan man gå in på kromosomnivå och titta om det är något fel. Snabbanalysen (som jag tog) är till 99% säker. Den som tar tre veckor är 100%-ig. Man får inte välja båda om man inte har tungt vägande skäl (dyrt).Sedan erbjuds alla ju ett rutin-Ultraljud i v 18-19 (som jag gjorde i måndags) - och där gås fostrets alla organ och kroppsdelar igenom för att hitta ev fel (som vissa kan ha med kromosomfel all göra)
    Glömde tillägga att de på snabbanalysen kollar de kända trisomierna 13,18,21(DS) och könskromosomer (som om det är något fel kan medföra vissa skador).

    KUBB-test innebär alltså en 90%-ig säkerhet på en sannolikhet. FVP 99-100%-ig total svarssäkerhet.
  • fru AM

    fru AM skrev 2008-12-11 11:00:07 följande:


    KUBB-test innebär alltså en 90%-ig säkerhet på en sannolikhet. FVP 99-100%-ig total svarssäkerhet.
    Det är DET som är den avgörande skillnaden: sannolikhet mot säkerhet
  • fru AM

    Låter som jag förordar FVP men så är det inte. Man KAN känna sig trygg efter ett bra KUB-test också.

    Detta givet att man inte har t ex gamla sorger i bagaget som gör en extra orolig.

    Cicci - hur tänker du? Kram!

  • fru AM

    Cicci: Det låter som sag som om du har bra siffror. Det är ganska avgörande om blodprovet är medräknat eller inte. Du fick ett papper vid NUPPen, eller hur!? Har du möjlighet att kolla på pappret - det är svårt att säga något om man inte vet siffrorna

    Det låter som om 1:336 (denna gång) och 1:418 (m Victor) är din åldersrisk bara - innan alla testresultat är inräknade. Åldersrisken är ju alltid högre (en lägre siffra) ju äldre man blir - så den säger eg ingenting.

    Nackspalt på 1,6 är väldigt bra - vilken vecka + dag gjorde du NUPPen i? Om man gör den v 12-13 så TROR jag att 1-2mm är inom normalspannet (OBS att även större mått kan innebära ett fullständigt friskt barn)

    Lappis: Vi gjorde inte KUBB denna gång. Vi ville ha en "säker" bedömning. Vi blev rådda att, om vi var rel säkra på att ändå göra FVP, INTE göra KUBB först. För att inte riskera att trots OK siffror på KUBB gå vidare med FVP och råka ut för missfall på ett friskt barn. Med redan två barn och en högre ålder känner vi att vi inte skulle orka med ett konstaterat skadat barn - om vi nu hade chans att "välja bort" det. Det låter krasst och jag vet att en sen abort är fruktansvärd, men det hade varit vårt val.

Svar på tråden Lös biljett till barnkarusellen!