Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Fråga prästerna 6

    älskarlivet skrev 2009-02-12 21:16:35 följande:
    Tror att frågan varit uppe förr, men kommer inte ihåg svaret.Måste man knäböja under vigselakten?
    Under förbönen ska brudparet normalt knäböja en kort stund. Har man särskilda skäl att slippa så kan det gå att lösa - men inte bara för att man "inte har lust" eller att "det känns fånigt"
  • Kjell Präst
    altervattnet skrev 2009-02-15 20:12:04 följande:
    hur lång är den längsta vigseln du har hållit? ( minuter)
    45 minuter
  • Kjell Präst
    Prazzen skrev 2009-02-15 21:16:47 följande:
    Hur lång brukar en "normal" vigsel vara?
    Hmm... vad är normalt? En vigsel utan solosånger och diktläsningar - alltså en sådan vigsel som jag haft avgjort flest av - tar mellan 20 och 30 minuter. Med ett par solosånger och ett par dikter tar det väl mellan 30-40 minuter.
  • Kjell Präst
    Svanboet skrev 2009-02-16 08:58:15 följande:
    Om man är osäker på om man vill ha kyrklig vigsel - kan man stämma träff med en tilltänk vigselpräst och ha ett samtal innan man bestämmer sig?
    Javisst går det bra! Kontakta församlingen, var öppen med vad det gäller så ordnar det sig.
  • Kjell Präst

    En till präst skrev 2009-02-16 12:03:30 följande:


    Jag har varit med om en lite märklig företeelse sen mobiltelfonin slog igenom totalt: Brudparet var i tid, men vägrade komma till kyrkan innan alla de gäster som var försenade hade kommit. En av bröllopsvärdarna stod då vid kyrkdörren och ringde till brudgummen vartefter gästerna droppade in, medan brudparet cirkulerade omkring i sin bil någon stans i omgivningarna. När sista gästen var på plats parkerade de utanför kyrkan och vigseln kunde äntligen börja. Just den gången GICK det att göra så här, eftersom vi inte hade någon mer vigsel den dagen. Men jag tycker ändå det var väldigt märkligt.
    Men vad i...!!!! Jag skulle bli vansinnig, jag som vid ett dop en gång satte igång kyrkklockorna på utsatt tid trots att (nej, på grund av att, faktiskt) alla gäster fortfarande bekymmerslöst stod småpratande utanför kyrkan (Dopfamiljen var förstås inne, jag är inte hjärtlös på det sättet )
  • Kjell Präst
    pearlgirl skrev 2009-02-16 20:21:32 följande:
    Hej! Smyger in här i tråden med en liten fråga.Hur långt innan får man reda på vilken präst som församlingen utser till vigselpräst och när har man vanligtvis vigselsamtalen?Jag ringde till vår församling i veckan där vi ska gifta oss i augusti och frågade lite, och han jag pratade med där sa att vi hör av oss några veckor innan vigseln! Och jag som ville vara ute i god tid och allt blev lite chockad så klart Men får man inte reda på vilken präst man ska ha och så förrän några veckor innan?
    Vissa församlingar är lite slöa. Jag vet normalt vilka brudpar jag ska ha någon månad före vigseln. Men ligg på församlingen och tjata, vetja. Kanske inte just nu, höstschemat 'r säkert inte lagt än, men någon gång i juni borde de absolut veta!
  • Kjell Präst
    passionsblomman skrev 2009-02-16 22:19:34 följande:
    www.brollopstorget.se/Forum-2-18/m3256374.htm...Hörni alla präster, nu skulle jag gärna vilja att ngn eller alla av er tog sig lite tid att försöka förklara lite detta med treenigheten och Jesu gudomlighet och så. Det råder en aning delade meningar och lite olika varianter nu... hilfe bitte!
    Jepp, det ska väl vara gjort på en kafferast
    Vi tror alltså, att Gud är en enda. Det finns bara en Gud, och inga smågudar runtomkring eller så. Gud är en enda. Men Gud visar sig på tre olika sätt: Fader, Son(Jesus) och Ande. Man brukar ibland göra jämförelsen med vatten som alltid är vatten men kan finnas i tre olika former: vatten, is och ånga.
    När vi möter Gud som skaparen av allting är det Fadern vi möter. När vi möter Gud som den människa som kan dela våra jordiska, mänskliga villkor är det Sonen, Jesus, vi möter. När vi möter Gud som den goda kraft som finns i alla människor, den kraft som ger människorna möjlighet att göra Guds vilja på jorden, är det Anden vi möter.
    Vi menar att Gud en gång för sisådär tvåtusen år sedan ville komma ännu närmare människorna, dela deras villkor - och därför kom ner till oss som människan Jesus från Nasaret. Jesus var, brukar man säga, helt och hållet Gud men också helt och hållet människa. När Jesus spikades upp på korset led han på riktigt, som en människa. Han dog som en människa. Det var alltså inget fusk i lidandet, Gud vet vad det vill säga att lida. Samtidigt kunde döden inte hålla fast den gudomlige Jesus utan han uppstod från de döda. Jesus var helt och hållet Gud, han hade förmågan att göra underverk, berättas det, och kanske rentav gå på vatten (detta med underverken och vattenpromenaden väger, precis som jungfrufödseln, olika tungt bland olika kristna). När Jesus gick på jorden var han alltså inte bara en förklädd Gud. Han var verkligen människa, men inte bara en god och duktig människa utan Gud själv. När Jesus lämnade jorden och återvände till himlen skickade Gud istället Anden för att ändå alltid kunna vara närvarande i våra liv.
    Ungefär så skulle jag beskriva det klockan kvart över fyra på morgonen
  • Kjell Präst
    LillEm skrev 2009-02-17 07:54:23 följande:
    Hej Kjell,Först av allt, tack för att du är så snäll och besvarar allas våra frågor. Här kommer jag med ytterligare en fråga Jag och mim blivande man har hämtat blanketter för hindersprövning. Är det några fler papper som ska fyllas i förutom de för hindersprövning och möjligtvis namnbyte? Vi ska gifta oss på Öland men är skrivna i Umeå och jag har något svagt minne av att man behövde något papper/intyg från den församling som man tillhör..... men jag kanske minns fel?Tack för svar/ LillEm
    Jag är enig med älskarlivet, tror inte att några andra papper behövs.
  • Kjell Präst
    passionsblomman skrev 2009-02-17 09:05:14 följande:
    Kjell Präst: NÄR sover du egentligen! Tack för din beskrivning. Jag tror jag kopierar den till den tråden. Det kan behövas!(ifall jag får förstås?)
    Jag sover på bussen till och från arbetet
    Visst får du klippa in min beskrivning i tråden.
Svar på tråden Fråga prästerna 6