Hammerman1 skrev 2008-12-03 14:00:35 följande:
Nja, verkligheten ser nog lite ljusare än så faktiskt... i September 2007 låg den oförklarade löneskillnaden mellan män och kvinnor på 1,3%, åtminstone inom statliga yrken:
www.arbetsgivarverket.se/upload/Avtal-Skrifte...Dessa 1,3% skulle naturligtvis kunna bero på diskriminering, men Arbetsgivarverket vill ändå förklara det med andra faktorer: ?När 2007 års löner har korrigerats för alla sakliga faktorer som presenterats ovan, återstår endast en oförklarad löneskillnad på cirka 1,3 procentenheter.Det är denna skillnad som i jämställdhetslagens mening till någon del eventuellt skulle kunna förklaras med lönediskriminering på grund av kön. Mot bakgrund av att denna analys gjorts med hjälp av viss statistisk indelning och på central nivå där detaljkunskapen om respektive arbeten inte är fullständig, så kan konstateras att det med all säkerhet fortfarande finns kvar avgörande skillnader i faktiska arbetsuppgifter och ansvarsområden inom de grupper som jämförs, dvs. det finns kvar skillnader mellan arbeten som utgör sakliga skäl för löneskillnad.?Vad gäller skillnaderna i hemarbete så är sant, men det är inte hela bilden. Genomsnittsmannen ägnar nämligen mer tid än genomsnittskvinnan åt att förvärvsarbeta och slår man ihop avlönat och oavlönat arbete visar det sig att män faktiskt arbetar fler timmar per vecka än kvinnor, trots att vi gärna beskrivs som arbetsskygga och lata medan kvinnor sliter ut sig i sitt dubbelarbetande:
www.genusperspektiv.se/Att flickor får bättre betyg stämmer, och detta får de trots att pojkar och flickor ligger på samma kunskapsmässiga nivå, i alla fall om man ser till resultaten på de nationella proven. Och 60% av alla på högskola är kvinnor, och dessa tar även ut akademisk examen i högre grad än männen. Ser man detta mot bakgrund av att skolan är en i all väsentlighet kvinnodominerad arbetsplats kan man ju fundera över om samma särbehandling som sägs frodas i näringslivet florerar i utbildningsväsendet. Angående nyhetsinnehållet undrar jag bara stilla om hur i stor andel av det män porträtteras negativt. Och så undrar jag om amning ingår som en del av den "dagliga omsorgen" av barn.
Det jag har sett av
genusperspektiv.se är inte imponerande, t ex deras "statistik" som allt som oftast grundas i enskilda personers uttalanden om att "det är vanligt" och liknande.
I övrigt lämnar jag ditt inlägg obesvarat. Du vet vad jag tycker och jag vet vad du tycker.