• Svanboet

    Klädkod

    Jag skulle skriva frack om det är frack ni tycker ni vill att gästerna ska ha. Man risker dock att många gäster faller undan om de känner att de inte har råd eller andra möjligheter att skaffa en frack. Mörk kostym och långklänning kan också ge "balig" känsla, kanske det är ett bättre alternativ?

  • Svanboet

    Jag kommer i inbjudan skicka med ett informationsblad som är instucket bakom en flik. På det bladet kommer det stå vad klädkoden innebär för honom och för henne. Då behöver det inte bli så många frågor och är det ändå någon som undrar om mer specifika detaljer går det ju bra att höra av sig.

    Bal på slott kan skrämma många, kostym känns kanske mer som vanligt folk klär sig. Sen är klädkoden också en indikation på förväntad etikett-nivå på festen. Förväntas man uppföra sig som man gör på nobelmiddagen kanske det passar att använda "stiligare" klädkoder, ska man slå klackarna i taket mer som en studentfest och inte direkt bry sig om etiketten, ja då passar kanske kostym bättre.

  • Svanboet

    Ah... jag menade att det liksom kommer inte bara vara med den informationen i bladet. Där kommer även finnas kontanktinfo till toastmaster, värdpar, OSA, klädkod, lokal och var/hur man hittar eventuell önskelista. Bara "bra att ha" information, inget mer och inget mindre.

  • Svanboet

    Jag har nog inte ens tänkt på det på det sättet... Tyckte att det var en servie till gästerna att få det "med-skickat" så slapp man alla frågor om klänningen ska vara lång och om det är okej med baraxlat fast det inte rekommenderas. Jag tycker ofta att klädkoder anges men inte följs och då vill jag inte att gästerna ska känna att de inte uppfyller "standarden". Måste nog fundera en och två gånger innan jag bestämmer vad som ska vara med på info-lappen.

  • Svanboet

    Det är lite det som är min åsikt också... spelar det roll om det etikett-mässigt är rätt eller fel, bara gästerna vet vad de kan ta på sig när de går iväg.

  • Svanboet

    Det kan då innebära det problemet som nämndes innan. Skriver man mörk kostym så är det ju inte ok med bara axlar. Väldigt många av dagens cocktail-klänningar har bara axlar och folk känner sig kanske bekvämast med kläder från en prisklass som inte motsvarar en bal-klänning. Förväntas man då "bryta" etiketten?

    J D skrev 2008-12-17 13:53:00 följande:


    Om ens gäster är helt okunniga i etikettsregler spelar det såklart ingen roll vad man skriver men det är ju lite enklare att googla fram vad mörk kostym betyder än vad e.g. sommarfin klädsel innebär eftersom det ej är vedertagen etikett och därmed ej generar lika många träffar. En hel del personer kan nog tycka att det är genant att fråga brudparet om vad etiketten egentligen innebär.
  • Svanboet

    sant... det är kanske lite mer som att tänja på reglementet

    Jaja, trådstartaren (TS) får nog göra som hon vill, hon känner sin sällskapskrets bäst och jag tror nog att alla som bjuds kommer klä sig så fint de kan och känner att det passar sig för dagen.

    Lycka till!

Svar på tråden Klädkod