Inlägg från: Lapinette |Visa alla inlägg
  • Lapinette

    Resetråden som aldrig tar slut

    Med ett bra älderboende menade han då det där hotellet?

  • Lapinette

    Vad härligt det är att gå in här och läsa alla restips!

  • Lapinette

    gosnosen - hade några andra på hotellet som red mellan vingårdarna. Dessvärre hade vi regn de dagar vi var där men jag tror de red iallafall.

    Tänka sig att jag bokade Maison Chablis utan att titta på Tripadvisor (som jag normalt ALLTID gör).

    Förresten, satt igår och läste igenom Kaliforniatips som jag sparat ned i en Wordfil och där låg en hel sida med tips från dig och bl a tipset du skrev ovan om Bellagio. Ska sätta mig i helgen och spara ned allt som skrivits här de senaste dagarna och öppna en mapp för Island.

  • Lapinette

    E11a - vet inte vad du har fått för priser för jeep i Namibia men de priser jag har sett så verkar det vara väldigt dyrt med hyrbil. Stämmer det?

  • Lapinette

    Esonda - japp har varit där vid två tillfällen då min pappa är japan. Skulle ha åkt dit på bröllopsresa men tyvärr så dök det upp "förhinder" så vi avbokade och åkte till underbara Sydafrika istället. Läste förresten igår att Sydafrika är det billigaste stället att semestra på medan Japan är det dyraste. Nå väl, någon dag så ska jag och maken åka dit och hälsa på pappsen som helt plötsligt dykt upp igen.

    Reste ni runt eller var det bara Tokyo som gällde? Själv har jag varit i Sendai som nordligaste och Hiroshima som sydligaste. Gillande verkligen Hiroshima och självfallet Kyotos alla vackra tempel.

  • Lapinette

    Jag har läst japanska som hemspråk men kan inte mer än artighetsfraser, läsa hiragana och enstaka ord ... och sjunga en massa barnsånger . Båda gångerna som jag varit där har varit i sällskap med min pappa så språket har aldrig varit något problem.

    Vi är ett helt gäng här inne som varit i Sydafrika och jag satt faktiskt just nu och läste våra gamla trådar och den första började just med att jag behövde tips om kläder när man skulle ut på safari. Nåväl, vi var i Kapstaden 5 nätter, på safari 3 nätter, Plettenbergs bay 2 nätter och Franschoek 2 nätter. Hyrde bil hela tiden och flög mellan Kapstaden och St Elisabeth.

  • Lapinette

    Kunde inte låta bli och lägga in de första trådarna som en kommentar ovan.

  • Lapinette

    Fru någongång - kanske en gryta typ boeuf bourgignon eller "goes Marakech by Rosen". En gryta som blivit väldigt populär här inne (jag har dessvärre inte än provat den).

    Ingredienser
    1.5 1.5 kg lammbog med ben eller fram lammframdel, d.v.s. bog/bringa/hals = ca 700 g benfritt kött
    ca 400 g sammanlagt av
    en bit purjolök
    en medelstor gul lök
    en vitlöksklyfta
    en bit rotselleri
    1 nejlika
    1 lagerblad
    2 dl vitt vin
    ca 4 dl vatten
    salt och vitpeppar från kvarn
    2 dl vispgrädde
    0.5 g saffran

    Gör så här
    1. Gör så här
    2. Putsa köttet och bena ur det. Välputsat blir det ca 700 ? 800 g rent kött kvar. Skär köttet i jämnstora kuber med ca 3 cm sida.
    3. Blanchera (förväll) köttet i ett rymligt kokkärl genom att slå på kallt vatten och låt det hela snabbt koka upp. Slå sedan av vattnet och skölj köttet med kall vatten. Rengör även kastrullen.
    4. Fyll på med vitt vin och ca 4 dl vatten. Tillsätt lök, purjolök, selleri, lagerblad, nejlika salt och peppar och låt det småkoka under lock i ca 45 minuter eller tills köttet är mört.
    5. Ta upp köttet med en köttgaffel. Avlägsna nejlikan och lagerbladet och mosa grönsakerna tillsammans med fonden i en mixer. Häll tillbaka såsen i kastrullen.
    6. Koka upp och tillsätt grädden och saffran. Om såsen inte är tillräckligt tjock så reder man den med en kula av litet vetemjöl knådat med smör (beurre manié) eller så kan man reda den med maizena upplöst i litet vatten.

    OK, så här långt den gode Werner. Jag smakade av det och blev faktiskt inte imponerad.

    Jag letade fram lite blandade kryddor, satte på stekpannan och i med en rejäl klick smör. Fräste 2 gula lökar och 3 vitlöksklyftor och puttade i grytan. De där stora couscousgrynen jag hade kokat enligt konstens alla regler åkte också i grytan.

    Mer smör och sedan dags för kryddorna:
    1 msk gurkmeja,
    1 msk curry,
    2 msk garam masala,
    1 kryddmått chiliflakes,
    5 st kardemummakapslar
    2 kanelstänger

    Här skulle jag gärna lägga i rejält med torkade aprikoser men nu blev det 2 dl russin. Provar aprikoser nästa gång. Grytan småputtrade under kvällen och hamnade på middagsbordet dagen efter. Serveras med ris. Bered er på paltkoma.

  • Lapinette

    Grytor är gott på vintern och bra då man kan förbereda den någon dag innan. Själv kör jag min bourgignon vid minst ett par middagsbjudningar på vinterhalvåret. Ett annat plus är att det då ofta blir över så man slipper laga middag dagen efter.

    Själv sitter jag som en galning och googlar på resor men blir inte ett dugg klokare. Maken kom med en bra åsikt igår, att om vi ska på en långresa så borde den gå till Sydamerika eftersom vi tidigare varit i Karibien, Sydafrika och Kina. Är dock fortfarande sugen på Namibia samt har lagt upp en hyfsat bra rutt för Kalifornien men i slutänden kanske det blir charter till Grekland istället??!! Satt nämligen och såg Mamma Mia igår kväll och blev så sugen på Grekland.

    Hur går det för er andra?

  • Lapinette

    Ja, jag blev redigt sugen när jag såg det azurblåa vattnet och klipporna igår. Samtidigt som en exotisk resa inte skulle sitta fel heller.

Svar på tråden Resetråden som aldrig tar slut