• Aleta

    Chokladpraliner egen tillverkning

    Jag håller på och utbildar mig till chocolatier.
    Det är ganska besvärligt att temperera chokladen rätt så att den blir vacker och glansig. Misslyckas man med det så blir pralinerna grå, eller fläckiga osv. (Om du inte använder Block så klart, men det är ju inte riktig choklad.)

    Här är en video på den kanske enklaste metoden.




    Annars brukar man göra så här:



  • Aleta

    Luucies förslag är jättebra. Gör något som inte har en chokladyta ytterst så slipper du tempereringsjobbet. Feltempererad choklad är inte vacker (men fortfarande god ).

  • Aleta

    Jag har aldrig provat just det här receptet, men det ser ut som ett vanligt grundrecept för likörganache.
    Ett riktmärke är att om man ersätter mörk choklad i ett recept av den här typen med mjölkchoklad så behövs det mer mjölkchoklad.
    I det här fallet ca 300 gram.
    Vill man istället ha vit choklad så måste man ta ännu mer, ca 400 gram.


    Luucie skrev 2009-02-01 11:47:31 följande:
    Jag har haft riktig choklad alltså fin minst 70% choklad istället för block. Men jag har inte provat med ljusare choklad..Fast det borde väl gå...Vad säger Aleta?Man kan göra dem ganska långt i förväg och ha dem i kylen eller svalen.Fast jag skulle akta mig för att lägga dem i favorpåsar. Dels så ramlar kakaon av och smutsar ner och sen smälter de om man råkar ha dem för varmt.I en ask skulle funka bättre tror jag...Och för er som har sommarbröllop, ställ dem i skuggan
  • Aleta

    Ja, den tål inte lika höga temperaturer som mörk choklad eller ens mjölkchoklad.
    Ska du temperera den så försök att inte värma den till mer än ca 40 grader när du smälter den.
    Du måste också röra om precis hela tiden.
    När du har tempererat färdigt så låt inte den vita chokladen bli varmare än 30 grader medan du jobbar med den.


    Luucie skrev 2009-02-01 14:38:40 följande:
    Vit tryffel har jag blivit alldeles galen på...senast misslyckades jag 2 ggr innan det blev bra. Det verkar vara ännu mer temperaturkänsligt än "vanlig" choklad? Stämmer det?
Svar på tråden Chokladpraliner egen tillverkning