• Humle Dumle

    Massa frågor om borgligt bröllop? Behöver alla tips man kan få

    Om ni ska gifta er på midsommarafton och sedan ha en fest dagen efter, har ni tänkt att det kanske inte är så uppskattat. Dels kanske många är bakis, bortresta eller har börjat sin semester m.m.

    Jag skulle inte bokat om mina midsommartraditioner för att hylla ett brudpar dagen efter då man inte ens har fått varit med och vittnat om själva vigseln, även omd det skulle ha varit mina närmaste vänner. Då skulle jag hellre hyllat dom en annan gång då jag tycker det känns snålt att man ska ha bröllopsfest där gästerna förväntas att ta med sig bröllopspresenter men inte får vara med på själva vigseln. Samma sak om ni förväntar er att ha möhippa och svensexa också.

    Sedan helgen efter ska ni ha dop, skulle det inte vara smidigast att gifta er samband med dopet? För nu bokar ni upp era gäster 2 helger i rad som kanske inte är så uppskattat.

  • Humle Dumle

    Nej du har inte nämt om bröllopspresenter men är man bjuden på bröllopsfets vill man som gäst gärna ge en bröllopspresent och då också gärna få dela vigseln.

    Ni verkar vara mycket osäkra vad det egentligen ni vill? Vill ni gifta er borgligt så gör det eller om ni vill gifta er kyrkligt så gör det istället. Förstår inte vad problemet är.

    Ni kan gifta er och döpa ert barn ha fika/middag vid församlingshemmet i enklare anda med era släkt och vänner. Det är ju fint och enkelt och sedan behöver ni inte känna press att ha värsta festen efteråt heller.

    Bröllop är vad man gör det till och sedan tror jag inte att er bekantskapskrets gifter sig för att glänsa, utan varje brudpar gör det som dom vill göra! För gifter man sig för att glänsa tycker jag att man gifter sig av fel anledning!! Sedan tror jag att det är mer DU själv som jämför dina vänners bröllop och har man en sån inställning tror jag att det drar ner mycket av bröllopsplanerna, men det upp till dig!

  • Humle Dumle

    LyckligBrud2010: Självklart kan man inte få allt men det mesta är möjligt att få! :D Vad egentligen är det du vill ha, som inte går att ordna? Vill du gifta dig kyrkligt eller borgligt? Hur ser ditt drömbröllop ut?

  • Humle Dumle
    LyckligBrud2010 skrev 2009-03-26 16:57:26 följande:
    Kyrkligt eller borgligt spelar inte så stor roll för mig, sambon vill nog med handen på hjärtat hellre gifta sig i kyrkan. Jag vill slippa alla krav som folk i vår omgivning har på just bröllop. Jag vet för vi har diskuterar detta...

    Skulle vara kul med bröllopsfest, visst.. men kostar alldeles för mycket så därför tänkte vi enklare middag med exotisk planka eller nåt sånt + tårta i all enkelhet. Sen har vi 2 småbarn så då passar det iaf inte med fest på kvällen, man vill vara hemma i god tid för att kunna  lägga dem och sen kunna umgås i lugn och ro med de som känner samma sak, inte dunka dunka som de tidigare bröllopsfesterna varit...
     
    håller på med middagen samtidigt, så springer emellan och kollar i tråden...
    Okej, om ni vill gifta er kyrkligt så gift er i kyrkan! Är det verkligen så att er omgivning sätter krav på ert bröllop? Eller som jag skrev förrut är det kanske mer du själv som jämför din vänners bröllop och sätter krav hur ett bröllop "ska" vara?

    Gift er i kyrkan och ha en bröllopsfest i enklare anda om det är det ni vill. Så vad är egentligen problemet då? Jag förstår inte riktigt... förlåt.
  • Humle Dumle

    OK nu förstår jag det var bara så otydligt då du skrev en massa att din omgivning ställer krav angående hur ett bröllop ska vara.

    Du skriver att du inte vill ha en sen fest med massa dunka dunka utan du vill kunna åka hem och natta dina barn i lugn och ro. Det förstår jag om du kommer ha en 3 månaders bebis.

    Skulle det inte vara bra att bara avrunda festen vid 19 tiden? Då behöver du inte känna press att ni måste ha en dyr bröllopsfest som dina gäster verkar förväntas av.

    Om ni inte vill avrunda vid 19 tiden kan ni alltid vara ute och spela kubb eller något i den stilen utanför församlingshemmet. Fast det beror på vart i Sverige du bor någonstans för midsommar brukar inte vara den varmaste tiden på sommaren. Du skriver om något grillat, tror inte att man som finklädd vill grilla. Blir det inte kaka på kaka att först äta och sedan äta igen?
    _________________________

    Min personliga åsikt: Då du beskriver ert drömbröllop verkar det som att ni vill ha en bröllopsfest men att det inte går då ni har två små barn. Sedan gick jag in i din presentation och där har du skrivit att ert år blir 2009 och 2010? Vad är det som händer 2010? Sedan heter du 2010 i ditt nickname? Hade ni tänkt att gifta er 2010 istället som det står i din presentation?
    Varför inte vänta med ert bröllop till nästa år? Så hinner ni att planera i lung och ro och få den mysiga och personliga känslan som ni verkar eftersträva. Då kan ni hyra en fin lokal istället för att vara i församlingshemmet. Där kan ni samla era gäster för en lugn bröllopsfest med en trubadur i lagom anda. Då kan ni gifta er senare tidpunkt, både klockslag och en varmare månad också (för då kan ni ev. ha en trädgårdsfest med partytält) om ni vill eller göra precis hur personligt ni vill. Jag tycker att man har mer möjligheter att göra sitt bröllop mer personligt om man inte har dop då dop brukar ske i kyrkan sedan har man dopfika och thats its. Med bröllop kan ni styra och bestäma exakt hur ni vill ha det och jag tror att ni kanske behöver några mer månader att bestämma vad egentligen ni vill ha så att ni inte ångrar er då ni verkar så osäkra med vad ni vill ha. Men det är bara vad jag tycker och som jag kan tyda då jag läser ditt inlägg.

    Självklart gör ni som ni vill men för att kringgå ert problem skulle det kanske vara lättast för er. Sedan får ni dopet mer högtidligt som ni önskade för då kan ni gifta er borgligt med alla gäster om ni så önskar er eller varför inte resa iväg bara din familj i en romantisk idyll och gift er i solnedgången, då behöver ni inte känna massa krav att ha en fet bröllopsfest efteråt och alla förstår att de inte kan närvara vid vigseln om ni åker iväg...

    Om ni har som ni hade tänkt er har ni tänkt att det kanske blir lite mycket att ha två högtider under samma år eller så där efter varandra... Men ni gör som ni vill men då kan ni få det där drömbröllopet som ni vill ha utan att det kostar skjortan och att ni inte ångrar er efteråt då ni verkar så osäkra vad det är ni egentligen vill?

    Hade jag haft en 3 månaders bebis skulle jag inte vilja ha ett bröllop utan då skulle jag vilja ägna all min tid åt barnet (men nu är jag en planerare ut i fingertopparna & allt vad jag tar för mig vill jag planera noga) utan då skulle jag sträva efter lugn och ro och tagit bröllopet senare där jag & min man kan stå i centrum utan att ta fokus från barnet. Men det är bara vad jag skulle vilja göra som nybliven moder.

    Hoppas att detta inlägg kan hjälpa er att komma i underfund vad egentligen ni vill ha och att ni kan få ert drömmars drömmar bröllop, för en billig peng & där inte er omgivning sätter krav på ert bröllop och att jag hoppas ni får ett drömbröllop som kommer spegla er och er kärlek!! Lycka till!

  • Humle Dumle
    Hannaz skrev 2009-03-26 15:45:30 följande:
    Vi ska gifta oss borgeligt och göra det till en minnesvärd och lugn dag bara för oss två, troligen Paris, och sen hålla stor trädgårdsfest för släkt och vänner senare under sommmaren. Så alla våra nära kommer att bli snuvade på vigseln och vad de tycker om den saken bryr vi oss inte det minsta om.
    Det är en sak att åka iväg till Paris och gifta sig och en sak att gifta sig hemma. Åker brudparet iväg kan inte gäster följa med så klart men gifter man sig på hemmaplan dessutom på midsommarafton och sedan förväntar att gästerna ska kunna fira en dagen efter gör att många blir låsta med sina midsommartraditioner tex. att de kanske åker iväg till släkt och vänner, eller till sommarstugan m.m. Ska då gästerna behöva avboka med att fira sin midsommar för att kunna hylla ett brudpar dagen efter? Det tycker jag känns snålt att man har tagit det roliga från gästerna.
  • Humle Dumle

    OK då förstår jag mer hur ni hade tänkt. Jag utgick bara från det du har skrivit tidigare.

    Så ni vill avdramatisera bröllopet för att inte ha en fet bröllopsfest efteråt? Ni kan givetvis viga er med pompa & ståt och hyra lokal och bjuda på buffé utan att det kostar skjortan.

    ja det kanske blir tråkigt att festen slutar kl 19 men jag trodde att du ville hem och natta barnen och ha det lugnt och skönt. Problemet är att ni vill fortsätta festen hemma men har inte tillräckligt utrymme? Ni kanske kan köra med ett partytält i trädgården för att få plats med alla gäster eller så hyr ni en bygdegård att ha festen i?

    Jag tänkte av din presentation att ni kunde gifta er 2010 för att ha mer tid på sig att planera utan att det blir hux flux och hastigt!! Det är bara 3 månader kvar till midsommar och dessutom så är du höggravid nu? (Grattis i förskott till bebisen förresten!) Jag vet inte hur det är att få barn men jag skulle vara ganska trött och 3 månader dessutom för att planera bröllop och dop är ganska tajt. Varför vill ni gifta er just midsommar? Gifter ni er senare 2010 eller typ i augusti då det är varmare och då kan ni ha en trädgårdsfest och så har ni mer tid att planera för som sagt ni verkar vara mycket osäkra vad det egentligen ni vill ha... För början av trådstarten skulle ni köra borgligt och nu kyrkligt... förvirrande.

    Det jag menade om ni kör bröllopet nästa år då har ni mer tid på er att planera och tänka vad det egentligen ni vill ha för att ert bröllop ska bli så personligt och fint! Sedan har ni mer valmöjligheter med att köra bröllopet för sig & dopet för sig utan att det ska kännas hastigt.

    Vad bra att du får mycket hjälp här på Bröllopstorget. Det är kul att kunna hjälpa andra så att alla får en fin och fantastisk dag!

  • Humle Dumle

    Är det så ni vill köra så tycker jag att ni köra med det konceptet. Blev bara lite förvirrad då du igår skrev att ni ville gifta er borgligt och idag kyrkligt och så... det är därför som jag bara tycker att ni verkligen ska fundera vad ni vill ha utan att det ska bli jäktigt.

    Sedan är alla brudpar olika vad man vill spendera pengar på. Jag om min sambo tjänar bra båda två och för oss är 50 000 inte så mycket pengar och vi har råd och vi vill ha ett underbart bröllop som både är minnsevärt och roligt både för oss och våra gäster. Sedan är det inte allas drömmar att ha ett stort bröllop men vi vill ha det så och tycker det ska bli roligt att få klä upp oss ordentligt och fira med pompa och ståt med våra vänner och släkt. Känner mig lite nedvärderad att det skulle vara fel med ett stort bröllop bara för att ni inte har det.

  • Humle Dumle

    OK vad bra kändes som påhopp att ni inte har råd med bröllop så klankar du ner vi som har råd att anordna stort bröllop.

    Ja just de ni har haft dop förrut då vet ni hur man gör. Jag vet inte om det brukar vara kallt uppe i norrland vid juni här brukar det vara mycket blåsigt och kallt vid juni så vi vill behöva frysa under ett bröllop det vill väl ingen.
    Sedan har många börjat sin semester vid den tiden och vill åka iväg därför kommer vi att ha bröllop sensommaren då vi vill att så många ska kunna närvara vid vigseln.

    Nu är tiden när folk börjar planera sin semester och har ni många gäster som inte bor i er stad är det viktigt att de får sin inbjudan i god tid det är därför som jag kan tycka att 3 månader kanske blir för tajt om ni ska hinna med att njuta barnafödandet och all bröllopsplanering. Blir väl fel att skicka ut inbjudningarna innan barnet är fött. Ni kanske ska överraska alla att ni ska gifta er i samband det dopet? Då behöver ni inte känna någon press att ni måste ha en fet bröllopsfest.

    Att vänta med bröllop är inte fel, förstår juridisk att man gärna vill gifta sig men sån stor ändring blir inte då det finns sambolagen. Tryggheten finns inte i att man är gift eller inte utan det finns i kärleken till era barn.

Svar på tråden Massa frågor om borgligt bröllop? Behöver alla tips man kan få