Laktosintolerans fråga.
Min m2b har laktosintollerans som upptäcktes för inte så länge sedan. Vi håller fortfarande på och försöker komma fram till hur vi ska sköta allt med maten etc.
Nu vet jag att det finns månfa här som kan väldigt mycket så jag tänkte kolla lite med er om ni vet lite.
* De som vet (läkare bland annat) säger att det är ok att äta hårdost för att den har inte något mjölskocker kvar i sig... men vad menas med hårdost? Menas det all ost som går att hyvla/riva typ vanlig ost man har på mackan...eller ska den vara så hård i konsistensen som ex parmesan?
* Hur mycket kan man lita på att de laktosfria varorna verkligen är det? Behöver man fortfarande ta en tablett av det speciella enzymet? Nu kan det vara så att han råkar äta annat ex på lunchen som innehåller mjölk men det känns som att han ofta har ont i magen även när han äter de mejerierna... nu hoppas jag verkligen inte att det är problemet då vi bägge två gillar en massa mat och efterätter som innehåller mjölk och det skulle verkligen vara hemskt om vi måste undvika allt sådant.
* Är det en bra idé att fortsätta ta enzym tabletterna i någon dag extra efter att han ha ätit mat med mjölk i eller hjälper det inte? Eftersom det tar sådan tid för mjölksockret att passera kroppen så kanske de första tabletterna inte verkar då när de verkligen behövs?
* Finns det verkligen inte någon form av test som man kan göra för att testa hur mycket man tål/inte tål? Det är ju väldigt krångligt att hålla koll flera dagar efteråt då det tydligen kan gå typ tre dagar innan han märker av det... husläkaren sa att det inte finns, men de är inte specialister på det området så kanske han inte vet helt säkert... Han tyckte bara att vi skulle testa själva, men håll koll på allt du äter i flera dagar för att se vad det kan vara och hur mycket av det som man inte tål är inte det lättaste...
Hoppas att det finns någon här som kan hjälpa till att ge svar på en del av dessa frågorna.