• viktualia

    Vi fortsätter blanda och ge

    Okej! Nu kommer mastodontinlägget: Trollets ankomst eller "gelehallon är gott när man krystar"

    Jag lyckades prestera en ?Vickanförlossning? ? dvs något som egentligen inte går att prestera men som ändå hände?.

    På onsdagen kom vi in på förmiddagen. Jag undersöktes och livmodertappen var helt intakt och jag var inte ett dugg öppen. Trollet verkade må prima på CTG och ett UL gjordes där de såg att han hade ordentligt med fostervatten. Men för att få fart på projektet beslutade läkaren att sätta igång mig.

    Igångsättningsdroppet kopplades på precis efter lunch. Sen hade jag regelbundna men inte särskilt täta eller starka värkar hela eftermiddagen och kvällen. Låg mest still i sängen eftersom jag hade CTG påkopplat hela tiden. Hade STOR användning av min minimala profylaxövning. Tack gode Gud för att jag övade liiite i förväg!

    Vid tio på kvällen stängdes droppen av, eftersom jag inte öppnat mig något. Livmodertappen var utplånad till 75% men inte mer än så.

    ?Sov? sedan hela natten? dvs hade egna värkar som var ganska glesa men ordentligt jobbiga. Började spy lite framåt morgontimmarna och tyckte lite lagom synd om mig själv. Maken, som fick sova över i samma rum, lyckades lägga sig bredvid sin stackars darrande fru och så låg vi och trängdes i en typisk sjukhussäng den sista halvtimmen? innan jag gav upp sömnen totalt och ringde på personalen.

    Torsdag morgon mådde jag pyton men var vid rätt gott mod. Barnmorskan som tog över efter nattpasset satte igång att styra upp tillvaron. Vid 8 fick jag penicillin i dropp och vid 9 sattes värkstimulerande dropp igång. Nu började det göra rejält ont och jag kände mig sliten. Hade dock inte så där våldsamt täta värkar, utan det var liksom startskede fortfarande. Vid 10.30 var jag riktigt sliten. Hade öppnat mig 2 cm och BM gick med på att ge mig EDA. 11.15 var EDAn lagd av två råbarkade unga narkosläkare ? fniss fniss.. Trots PLÅGSAMMA värkar lyckades jag käfta tillbaka rätt rejält, mycket skoj!!

    La mig sedan ner och frågade BM hur lång tid det skulle ta innan EDAn tog. Hon svarade att det skulle ta en kvart. 11.30 står i det förlossningsjournalen: ?Krystvärkar inleddes.?

    Det som hände var att jag, när den berömda kvarten fällde den klassiska repliken ? nu känns det som jag ska bajsa?. BM skrattade till högt och sa ?det säger man ju när man ska krysta? Jaaa sa jag, jag vet. Men hon tog mig på allvar och konstaterade efter en snabb undersökning att jag var helt öppen och att Trollet låg i bra läge för att bege sig ut.

    Sedan följde 45 min krystning. Jag ägnade pauserna åt att käka gelehallon och dricka vatten. Blev klippt och sprack lite men 12.17 var Trollet ute!!! Och undrar om inte barnmorska var mest förvånad? hennes kommentar var att ?det är här är inte normalt - skratt ? något sånt här har jag inte upplevt under mina 30 år som barnmorska?

    Sen blev jag sydd och var rätt snabbt på benen. Piggare än vad jag gissat och hungrig som få.

  • viktualia

    Det var Parnassia som hade julskinka tror jag....

    ... det har jag också...

    Jag har gjort paj med broccoli och skinka, pastasås med lite lök och senap som smaksättning och skurit skinkan i bitar över en pizza *tipsar*

    Passionsblomman - glömde att fascineras över dina 30 LITER!!! Min bästis lyckades med 22 och det tyckte jag var bisarrt.. fniss...

    Koko - hoppas att mjölktrenden håller i sig!!!

    Lappis - känner mig hedrad att du läste! *fniss*

  • viktualia

    Snorkis - näee mössan fick han först låna och sedan köpte vi med oss den från BB. Det är personalen på BB plus ett gäng äldre damer som gör mössorna som alla som föds erbjuds få köpa! Eller som sagt använda under BB-tiden!

  • viktualia
    Parnassia skrev 2010-02-21 21:51:26 följande:
    Och så glömde jag kommentera det viktigaste! Vickan! Vilken raceröppning! Det måste varit jobbigt när det gick så fort och inte hade EDA:n heller. Jag tyckte de sista cm var jobbiga nog, utan att ha det tempot!
    Japp! Så här i efterhand fattar jag varför profylaxandningen inte räckte till under en del av värkarna på slutet.. jag försökte andas men pep mest "aaaaj". Måste dock prisa min älskade make som lyckades hjälpa mig att börja andas rätt igen varje gång jag pep!
  • viktualia
    Snorkfröken77 skrev 2010-02-21 22:02:46 följande:
    Vickan - vilken mysig idé md mössorna! Mer handgjort till folket! Har också hört massor med bra saker om din hålas bb, det är ju många från min omnejd som åker dit istället för universitetssjukhuset.
    Japp och jag kan inte annat än stämma in i hyllningskören!

    Ny fråga till experterna:
    - vilka blöjor ska man satsa på?
  • viktualia

    pling!

    intressant input om blöjor. just nu har vi pampers - mest för BB hade dem. Nature Babycare - har jag sett på Coop här i hålan, själv använder jag deras bindor och våtservetter och är mycket nöjd med de produkterna....

    nu ska jag strax bege mig till centrum... under vissa umbäranden eftersom snövallarna gör bilkörning halvläbbig...

  • viktualia

    Skidor är liksom inte riktigt min avdelning... en dag per säsong på slalomskidor brukar vara min kvot.... jag är usel på tekniken och kan bara göra snygga svängar åt ena hållet.. ha ha.. det brukar bli mest störtlopp = roligt...

    Själv har jag varit på stan en sväng och shoppat järnet. Köpte en packe amningskläder på H&M och tog mig igenom en låååång lista på Apoteket. Köpte en rejäl bunt tulpaner för att fira....

    ... och lagom typiskt nog så väntar jag nu på blomsterbud... aaaa det är så ROLIGT med sådana överraskningar!!!

    Maken har dragit till grannstaden för att storshoppa på IKEA och andra viktiga ställen. Och Trollet och jag har trimmat fram en metod för hur han ska kunna sova i min famn samtidigt som jag kan använda båda händerna till tangentbordet.

    På minussidan ligger dock att underlivet stramar rejält. Himla jobbigt.. men men.. enligt BM igår så läker det som det ska så det är väl bara att uthärda...

  • viktualia

    fru AM skrev 2010-02-22 14:01:15 följande:


    Jag har tagit en skidlektion i vuxen ålder. Läraren var utklädd till påskkärring så det var inte alls pinsamt ...
    :dignity-laugh:

    Själv lärde jag mig genom att en av mina killkompisar visade lite och sedan körde före nerför backen.. mest för att han skulle kunna vråla "tyngden på dalskidan, älskling" så att hela Ramundberget hörde det... ehum...
  • viktualia

    fru AM skrev 2010-02-22 15:15:19 följande:


    Ser fram emot fler trollbilder i galleriet eller på FB ...
    jag lyder. kolla fejjan!
  • viktualia

    Och här har blomstrens avsändare avslöjats... Trollet fick en fin orkidée av mormor och morfar!

Svar på tråden Vi fortsätter blanda och ge