• Heloise

    Om barn på bröllop

    Moirie skrev 2010-03-09 09:00:47 följande:
    Klart att brudparet får bestämma vilka de vill ska komma på bröllopet. Som gäst med barn får man ta ställning till om man vill eller kan fixa barnvakt. Jag kan förstå varför man vill ha barnfritt för även jag har varit på bröllop där barn verkligen stört men på tex vårt eget bröllop funkade det bra med barn. Vad jag kan fundera kring i detta är inte varför man vill ha barnfritt utan varför vi tycks ha blivit så ålderssegregerade numera. Det verkar som det finns lägre tolerans för barn i alla möjliga sammanhang. Att inte barn alltid är välkomna på fester som vuxna ordnar kan ju vara en sak och det kan finnas många goda skäl till att låta barnen stanna hemma, men jag hör mycket gnäll om högljudda barn på bussar, på café osv i alla möjliga sammanhang. Det är som om vi har skapat en vuxenö där bara vuxna inom viss ålder ska ta plats. Barn och gamlingar förvaras helst på annan ort, inte synas eller höras. Alla olika åldrar är ju en del av att vara människa. Kanske beror den här intoleransen för barn på att vi väntar längre med att skaffa barn och tänker att barnfritt är normen?
    Jag kan faktiskt känna precis tvärtemot det du skriver, allt ska anpassas efter barnen. Naturligtvis ska alla åldrar ha sin plats.
    Enligt Magdalena Ribbing så är det en "nymodighet" att barn ska följa med på större tillställningar. Jag hörde ett program med henne förra sommaren( då jag gifte mig), hon sa att förut( oklart vad som menades med det)så var det självklart för föräldrarna att barnen skulle stanna hemma, och hade man barn som behövde ammas så tog man med en "barnvakt" och gick ut och ammade när det behövdes. Gick inte det så stannade en eller båda föräldrarna hemma.
    Nu menar jag inte att det är rätt heller men det är nog inte så att allt var så himla barnvänligt förut.

    En av orsakerna till att man hör mer gnäll om barn nuförtiden är för att barnen är med mer, vi går ut mer, lunchar på stan, går ut och äter etc.

    Hitta ett café runt lunch utan 20 barnvagnar, det gör mig inget alls och jag har heller inga problem med att barnen gråter etc, däremot stanna jag kanske inte kvar på det caféet utan tar min latte med mig istället.
  • Heloise

    Jag har svårt att tro att hon syftade på 1800-talet, det var en tjej som ringde in och frågade om man kunde ha ett barnfritt bröllop, och det var som sagt var förra sommaren, det vore ju oprofessionellt att referera till vad som skedde på 1800talet, jag menade snarare,oklart när på den senare halvan av 1900talet.
    Ribbing menade iaf att bröllop "oftast" var barnfria och att man inte alls skulle känna sig illa till mods för att man vill ha en barnfri fest.
    Naturligtvis är det olika mellan olika umgängeskretsar. Men så är det väl med allt.


    BlackWIngedAngel skrev 2010-03-14 10:51:27 följande:
    Om Ribbing talade om 1800-talet så kan jag naturligtvis inte uttala mig, men annars är det nog mer från umgängeskrets till umgängeskrets än en tidsfråga. I vår släkt har barnen varit med på bröllop under hela 1900-talet i alla fall.
  • Heloise

    Fast där måste väl ändå föräldrarna ha ett ansvar, inte sant?
    Det skulle aldrig falla mig in i att underminera mina vänner, och min familjs kompetens att avgöra vad som är bra eller inte för deras barn.
    Jag har ett sunt förhållande till alkohol, trots att jag under min uppväxt sett vuxna dricka, jag upplevde det inte som obehagligt då heller. Jag kommer inte att censurera delar av mitt liv för mina framtida barn, jag och min man delar på en flaska vin då och då, jag tar ett bad med en rom och cola etc.
    Jag tror inte att det är bra att undanhålla saker för barn, att linda in världen. De av mina vänner som drack tidigast och värst var de som aldrig varit runt alkohol. För mig var det inte ett dugg spännande!

    Vi ville inte ha barn på vårt bröllop, det var inte pga ekonomiska skäl, eller pga att vi hade fri bar, inte heller var det platsbrist. Vi ville inte ha några barn där, mer än så anser jag inte att man behöver förklara sig.


    JustMeAndMyLove skrev 2010-03-14 12:06:12 följande:
    Jag menar att du inte kan utgå ifrån att alla barn reagerar som du när de stöter på vuxna som dricker alkohol.
  • Heloise

    Att säga att man inte vill ha barn på ett bröllop för att det kommer att serveras alkohol, tycker jag känns som att säga att vi litar inte på att föräldrana till barnen kan avgöra vad som är bra för deras barn eller inte.
    Det är min åsikt, och jag står för den. Ni får gärna säga det till era gäster, personligen skulle jag aldrig göra det.

Svar på tråden Om barn på bröllop